Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On December - 19 - 2011


Aşa cum am promis, revenim cu informaţii pe care le considerăm importante şi interesante din cadrul conferinţei “Verde, Voluntariat, Valorizare” din data de 18 noiembrie 2011.

O activitate interactivă  a fost cafeneaua publică, un concept relativ nou pentru cei prezenţi în sală.
La fel ca într-o cafenea, în cadrul acestei activităţi am stat relaxaţi la o masă, cu ceai şi cafea alături şi am purtat discuţii într-un cadru informal, doar că de aceasta data pe o anumită tema şi cu persoane din medii diferite, cu vârste diferite şi cu mentalităţi total diferite.  Tema mesei la care am ales să asistat a fost “Valorizare în voluntariat”, mai exact cum exploatăm rezultatele pe care le obţinem în urma activităţilor de voluntariat.
Timp de 25 de minute, am dezbătut şi analizat tema respectivă, am venit cu idei şi contraargumente. Pentru fiecare masă exista un observator care se ocupa cu notarea informaţiilor preţioase pe faţa de masă din hârtie şi un moderator care veghea asupra dezbaterii.
Fiind la o masă unde am întalnit oameni implicaţi în proiecte cu specific diferit şi cu vârste diferite, am auzit mai multe păreri care au dus la conturarea unor concluzii frumoase, pe care ţin să le împărtăşesc şi aici.
S-a început cu identificarea faptului că “voluntariatul nu este bine cunoscut şi apreciat la adevărata valoare”. Continuarea a venit de la sine, prin prisma oferirii unei soluţii- valorizarea voluntariatului prin mass media.

Însă din nou, s-a ajuns la o problemă şi anume cum sensibilizăm mass media?

Răspunsul la această întrebare a fost dat chiar de o persoană cu deosebit de multă experienţă în domeniu care ne-a spus care este cheia sensibilizarii mass media: implicarea jurnaliştilor în proiectul derulat.
Astfel, pentru a sensibiliza este important ca jurnaliştii să fie prezenţi la întreg procesul de derulare pentru a lua contact şi cu lucrurile din spate şi pentru a fi trup şi suflet alături de proiect. Daca unui jurnalist îi arătăm doar partea finală, atunci nu va avea nicio semnificaţie personală pentru el.
În partea opusă, am aflat din experienţa unei persoane de la masă, că uneori este mai uşor să sensibilizezi mass media decât oamenii. Ni s-a povestit chiar o întâmplare în cadrul unei acţiuni de curăţenie când la activitatea propriu zisă a fost prezentă doar media şi mult prea puţini oameni, deşi se făcuse o campanie de promovare în prealabil.
De asemenea, la masă s-a atras atenţia că percepţia asupra voluntariatului este greşita si că trebuie luate măsuri în această direcţie.
Am aflat că în mediul rural pentru ca o activitate de voluntariat să fie privita cu mai mult respect şi să fie recunoscută, trebuie să rezolve o problemă cu care comunitatea se confruntă. Doar aşa voluntariatul va câştiga teren şi prin “word of mouth” se va face valorizarea celor obţinute.
Experienţa de faţă a fost cu atât mai interesantă cu cât  s-au oferit soluţii dintr-o paletă largă de domenii. A fost frumos şi interesant să privesc cum toată lumea era conştientă că voluntariatul trebuie valorizat şi cum posibilităţi pentru a rezolva acest aspect au ieşit la iveală.
În concluzie, avem motivaţia necesară pentru a valoriza cele obţinute prin voluntariat, dar mai lipseşte să alegem metodele prin care facem acest lucru.

Articole asemanatoare:

3 Comentarii

  1. […] Cafeneaua publica – Valorizare in voluntariat […]

  2. […] Cafeneaua publica – Valorizare in voluntariat […]

  3. […] Cafeneaua publica – Valorizare in voluntariat […]

Posteaza un comentariu