Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Ştefania Ionescu On January - 26 - 2014

554023_209518302505799_1720641427_nDacă să păşeşti într-un loc plin de cărţi şi educaţie non-formală este un vis de-al tau, atunci cu siguranţă o să-ţi placă la biblioteca celor de la Curba de Cultură. Centrul de Tineret se află în comuna Izvoarele, lângă Vălenii de Munte, judeţul Prahova şi tocmai şi-a deschis prima filială la Roşia Montană cu un cinematograf inclus. Pentru a afla mai multe despre lucrurile frumoase care se întâmplă la Curba de Cultură, l-am intervievat pe Cosmin Catană, care ne-a povestit cum a fost înfiinţată asociaţia prahoveană: “După ce am participat la un stagiu EVS în China, m-am întors și am zis că trebuie să fac ceva. Un centru de tineret era o idee mai veche pe care o aveam și când am revenit m-am gândit că ar fi timpul potrivit să o pun în practică.”

Dacă vă întrebaţi cum s-au procopsit cu acest nume, răspunsul vine tot de la Cosmin. Ne-a mărturist că au găsit titulatura perfectă, în urma unui brainstorming, desfăşurat într-o seară. Dacă e să analizăm Google Maps, putem observa că asociația se află într-o curbă și astfel au plecat de la ideea de intervenție pe setul de valori ale unei comunități, această intervenție creează un șoc cultural; reprezentat grafic, este o curbă 🙂

996803_207367612720868_1868618020_nÎn ceea ce priveşte scopul pe care îl are Curba de Cultură, putem spune că organizaţia a început ca o suită de proiecte pentru comunitatea din Izvoarele (Prahova), iar acum povestea continuă şi în comunitatea roşiană din Alba.
Îşi doresc să contribuie la dezvoltarea tinerilor ca parte integrantă a comunităţilor, conştienţi de apartenenţa la cultura României şi de rolul lor de cetăţeni activi şi responsabili, folosind educaţia non-formală ca metoda ce completează sistemul formal de educatie. Cele mai importante valori ale organizaţiei sunt : educaţia, participarea şi implicarea activă, egalitate, lucru în echipă, dezvoltare continuă, autocunoaştere, solidaritate şi toleranţă.

În viitor, membrii Asociaţiei îşi doresc să realizeze un Program de Rezidențe Artistice pentru Tineri, care să lucreze pe orice spectacol ce se se bazează pe o documentare. Vor să genereze o schimbare prin intermediul artiștilor care pun în scenă momente surprinse din viața rurală românească. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor voluntari dedicaţi ca Ionuţ. Dar cine este Ionuţ? Aflaţi în continuare povestea lui.

625424_209114595879503_149798501_nIonuţ Chirobocia a aflat că urmează să se organizeze un curs de scriere de proiecte la Vălenii de Munte. Dorind să cunoască mai multe informaţii, a mers împreună cu câţiva dintre prietenii săi la Curba de Cultură. Acolo a aflat că excursia cu clasa la Parcul Aventura se suprapunea cu acel curs şi trebuia să aleagă între cele două evenimente. Totuşi, Ionuţ a luat decizia de a participa la curs gândindu-se că în excursii se poate duce oricând, dar nu şi la cursuri de acest gen. Pentru el, au fost trei zile de curs cu totul surprinzătoare faţă de ceea ce se aştepta iniţial, iar la final, a decis să scrie şi el proiecte alături de câţiva prieteni. Nu i-a fost uşor, Ionuţ era doar clasa a XI- a atunci, dar eforturile sale urmau să fie răsplătite în curând. După câteva luni de aşteptat şi stat cu sufletul la gură, în ziua anunţării rezultatului, a aflat că ambele proiecte au fost aprobate, aşa că atât Bibliotecar la 16 ani, cât şi United in Arts and Crafts urmau să fie puse în practică..

“În cadrul proiectului Bibliotecar la 16 ani am reuşit să creez o bibliotecă, unde cine vrea poate să închirieze ce cărţi doreşte şi totodată o ludotecă, unde oricine poate încerca diverse jocuri de societate”. Practic, prin acest proiect au vizitat câteva licee şi au facilitat diverse jocuri prin care elevii au reuşit să afle lucruri noi despre ei şi speră Ionuţ, să-şi pună mai multe întrebări despre ei. O altă experienţă deosebită a fost când au mers la grădiniţă să le citească poveşti copiilor de acolo. La prima vedere pare ceva uşor, dar Ionuţ a realizat că după câteva minute, nu îl mai urmăreau decât doi sau trei copii. După ce vreun sfert de oră, educatoarea le-a arătat cum trebuie să le citească: “Intonaţia şi felul în care le povestea era diametral opus faţă de al nostru. Abia atunci am înţeles de ce nu reuşeam să le captăm atenţia. În cele din urmă a fost un pic mai bine, dar cu siguranţă dacă vrem să ne facem educatori mai trebuie să exersăm.”

998072_209517932505836_1478062285_nDespre celălalt proiect coordonat, United in Arts and Crafts, Ionuţ spune că a avut ocazia să cunoască tineri din Bulgaria şi Italia de vârsta lui. Acestora le-a prezentat cum se fac cărămizile, potcoavele şi covoarele. Având în vedere că sunt meşteşuguri pe cale de dispariţie, au fost cu totul noi şi pentru el, fiindcă nu ştia dinainte ce presupune fiecare în parte. Prin intermediul activităţilor organizate, a reuşit să afle lucru noi despre el, despre cultura şi tradiţiile din Italia, respectiv Bulgaria şi în mod surprinzător, chiar despre zona în care trăieşte. Dacă e să însumeze toată experienţa dobândită în cadrul acestei organizaţii, într-un singur paragraf, Ionuţ afirmă:

“Cred că decizia de a fi voluntar la Curba de Cultură a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată! Experienţa trăită în postura de voluntar e greu de descris în cuvinte. Cei care sunt voluntari, cu siguranţă înţeleg ceea ce vreau să spun.”

Dacă doriţi să luaţi legătura cu centrul de tineret, aveţi la dispoziţie adresa de mail: info@curbadecultura.ro. De asemenea, site-ul curbadecultura.ro vă aşteaptă cu noutăţi legate de activităţile de educaţie non-formală precum biblioteca vie sau animaţie socio-educativă.

Imaginile le-am preluat de pe pagina lor de Facebook, aşa că puteţi să-i urmăriţi şi aici.

Articole asemanatoare:

Categorii: Highlighted, Interviuri

Posteaza un comentariu