Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On December - 7 - 2011

În secolul XIX, pe 30% din suprafața țării noastre se găseau păduri virgine. Odată cu trecerea timpului, infrastructura s-a dezvoltat, codrii Vlăsiei s-au transformat în pădurea Băneasa, afacerile ilegale cu cherestea au prosperat și ele și….cifra inițială a scăzut de 10 ori,ajungând în 2011 la doar 3%. Totuși, puținul acesta reprezintă 65% din procentajul total de păduri rămase în Europa.

  În condițiile acestea, “W.W.F.” , versiunea românească a  organizației “World Wide Fund for Nature”,după cum este precizat și pe site-ul lor: http://romania.panda.org/, a demarat o petiţie care,în numai 3 săptămâni de campanie,a strâns 70.000 de semnături. Acum cifra a ajuns la 105.292 şi continuă să crească. Rezultatele nu s-au lăsat nici ele prea mult așteptate:pe 15 noiembrie 2011, Ministrul Mediului, Lazlo Borbely, a declarat: “Pădurile virgine sunt adevărate comori, mai ales pentru cei care le înțeleg valoarea și rolul lor atât de important. Până la sfârșitul anului, vom finaliza actul normativ menit sa asigure protecția acestor păduri, iar în scurt timp vom încheia un protocol de colaborare cu “W.W.F.”, în care vom include acțiunile viitoare care vor asigura protecția pădurilor virgine din România”.

Mai pe scurt, schimbarea statutului pădurilor din ” de protecție” în ” strict protejate” face ca defrișarea lor sa fie strict interzisă. Între timp,petiţia rămâne deschisa si orice nouă semnătura este binevenită. Puteţi contribui şi voi pe  http://padurivirgine.ro/semneaza-petitia/.

O altă organizație din România de renume internațional,Greenpeace (http://www.greenpeace.org/romania/ro/ ) a inițiat o campanie ce luptă pentru includerea pădurilor în  patrimoniul UNESCO,mai exact a pădurilor de fag. Ele reprezintă cea mai mare suprafață din arealul euro-asiactic,adică  aproximativ 2.000.000 ha.

Blogunteer.ro felicită organizațiile  WWF și Greenpeace pentru că luptă pentru pădurile din România și invită toți românii sa li se alăture.Căci,așa cum am vazut,România este plămânul Europei,iar Europa are nevoie sa respire aer curat!

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

3 Comentarii

Posteaza un comentariu