Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On December - 4 - 2011


Asociaţia română non-profit “Atelier fără Frontiere” a lansat săptămânile trecute un concurs în cadrul programului de donaţii de calculatoare Assoclic la care nu mai puţin de 300 de proiecte s-au înscris. Asociaţia Young Initiative nu a stat deoparte şi s-a înscris la acest concurs cu un proiect intitulat Click and Know, care este destinat tinerilor dezavantajaţi şi s-a numărat printre fericiţii câştigători. Astfel, am avut ocazia să aflu mai multe despre misiunea şi viziunea acestei asociaţii.
Între 16 septembrie şi 15 octombrie, aproximativ 300 de proiecte au fost incluse în etapa a doua a programului de donaţii. Astfel, datorită numărului mare de cereri, proiectele au fost atent selecţionate, urmărindu-se în primul rând impactul social şi local, impactul educativ, impactul economic şi profesional dar şi perenitatea proiectului.

Astfel, 510 calculatoare au fost oferite pentru cele 98 de proiecte premiate. Cum AYI s-a numărat printre câştigători, am avut astfel ocazia de a merge la sediul de recondiţionare a calculatoarelor şi am avut ocazia de a face cunoştinţă cu acest proiect într-o altă manieră.

Ni s-a povestit care este ideea proiectului întâi de toate. Preluând ideea de la francezi, conceptul de  Ateliere fără Frontiere a fost adaptat cerinţelor ţării noastre şi a devenit în scurt timp un important instrument pentru integrarea socioprofesională a persoanelor în dificultate printr-un atelier care le propune o activitate economică şi solidară : reciclarea şi recondiţionarea calculatoarelor colectate de la companii şi instituţii responsabile.
Astfel, o mare parte din calculatoare sunt recondiţionate şi donate sau vândute la un preţ mai mic celor cu posibilităţi financiare reduse.
Ideea în sine a proiectului m-a atins încă de când am auzit-o, iar oamenii pe care i-am vazut acolo lucrând, mi-au întărit convingerile. Ateliere fara Frontiere deschide calea spre integrare socială şi responsabilizarea unor persoane aflate în dificultate. Persoanele care sunt angajate acolo sunt învăţate puţin câte puţin ce înseamnă un loc de muncă, ce înseamnă responsabilitatea faţă de muncă dar şi satisfactiile oferite de indeplinirea sarcinilor cu succes sau primirea salariului la sfârşit de lună.
Mai mult, locul acela de muncă le oferă persoanelor angajate şi satisfacţie personală. Multe dintre calculatoarele recondiţionate acolo sunt date spre a servi copiilor din şcoli sau celor care au probleme financiare. Ni s-a povestit cât de mare este impactul unui feedback pozitiv (felicitări, scrisori de mulţumire) pe care îl primesc de la copilaşi – angajaţii simt că fac parte dintr-o echipă care poate face ceva pentru cei din jurul. Li se cultivă astfel încrederea în sine de care au nevoie şi sunt motivaţi să continue cu munca.

Calculatoarele pe care le-am primit pentru proiectul Click&Know au fiecare lipit câte un abţibild cu textul: “Acest calculator a fost reabilitat şi reconditionat de ….”. Este impresionantă acum povestea fiecărui calculator şi mai ales cum cineva îşi poate lăsa amprenta asupra unui proiect în acest mod.
Am ramas încă o dată impresionată de persoanele pe care le-am cunoscut şi de poveştile care au ajuns la urechile mele

Vom reveni cu detalii legate de proiectul Click and Know dar şi despre asociaţia Ateliere fara Frontiere.

Articole asemanatoare:

2 Comentarii

  1. […] motorul pasiunii trebuie prezentat aşa cum se cuvine, în continuare am să vă vorbesc despre: Andreea Niţescu, Andreea Teodor, Anita Klein, Mihaela Truică, Roxana Firică, Vera Iurcu şi Cristina […]

Posteaza un comentariu