Anna Sherod este o tânără atât de dedicată activităţilor de voluntariat încât tatălui ei îi este “teamă” că va rămâne voluntar pentru totdeauna. În prezent, Anna participă la un schimb de experiență printr-o bursă Fulbright la Universitatea din București, unde predă un curs de etică globală.
Am cunoscut-o în timpul unei prezentări organizate de Fulbright Educational Advising Center și am fost impresionată de la început de capacitatea ei de adaptare la un mediu atât de diferit de cel din SUA și de disponibilitatea de a ajuta cât mai mulți oameni. După ce am intrat pe blogul ei, am descoperit și mai multe lucruri interesante despre ea, faptul că a copilărit în Japonia și că se implică în mod constant în acțiuni de voluntariat.
Vă invităm aşadar să citiţi povestea Annei, un voluntar crescut într-un mediu multicultural care a desfăşurat acțiuni de voluntariat în diferite colţuri ale lumii.
Anna, povestește-ne despre cele două culturi diferite în care ai fost crescută.
Am fost suficient de norocoasă să merg la școli private toată viața, de la școala cu o singură încăpere din Tsuchiura, Japonia, la Liceul Luteran din California, până la Universitatea Pepperdine. Am fost binecuvântată să fac parte din două culturi diferite o mare parte din viața mea – copilăria în Japonia și tinerețea în Statele Unite.
Ce ai învățat din cele două medii atât de diferite?
Am învățat lecții diferite din fiecare mediu în care am trăit, dar cel mai important, am asimilat diversitatea experienței umane și sunt dornică să explorez şi alte perspective asupra lumii. Îmi place să interacţionez şi să descopăr noi dimensiuni interculturale și probabil că mă simt cel mai confortabil într-o cameră plină cu expați sau imigranți.
Care a fost evoluția ta profesională?
Experiența mea în muncă începe ca angajat nemulțumit al Quiznos (lanț de fast-food din Statele Unite, n.red.), pe când aveam 15 ani. Evoluează apoi spre un șir de joburi de asistentă administrativă, asistentă personală şi un stagiu de practică la Comisia de Arte din districtul Los Angeles. De asemenea, am avut şi roluri de conducere la Universitatea Pepperdine, inclusiv coordonarea programului School on Wheels (Școala pe Roți) și consultant rezident pentru o comunitate din anul 2.
Acum sunt lector Fulbright în vizită la Universitatea București, unde predau un curs de etică globală. Semestrul trecut, am avut privilegiul de a preda la Universitatea Ovidius din Constanța.
Am citit pe blogul tău că ești foarte pasionată de voluntariat. Ce te-a determinat să te implici în acest tip de acțiuni? Ce ai învățat din aceste experiențe?
Am fost contaminată cu microbul voluntariatului în timp ce mă aflam în străinătate, în anul doi de facultate, în Heidelberg, Germania. Acolo mă ocupam de copiii cu cheia de gât (latchkey kids – copii lăsaţi de părinţi în grija altora pe durata serviciului, n. red.) la o biserică din vecinătate cu program after-school. Această pasiune de a lucra cu copiii a rezultat în muncă de voluntariat pe termen scurt în România în 2011, iar după aceea voluntariat mai prelungit la School on Wheels, în zona rău famată a oraşului Los Angeles.
School on Wheels este o organizație uimitoare, cu un sistem sclipitor – alocarea de voluntari pentru copiii fără locuință, cu scopul de a crea o punte peste prăpastia educațională. Voluntarii sunt excelent pregătiţi şi ajută semnificativ atât de mulți copii. Din timpul petrecut la School on Wheels, am învățat ce înseamnă o asociație non-profit reușită și plină de compasiune.
Ce planuri ai pe viitor?
Unul din visurile mele este să văd cât mai mulți oameni implicați în viețile tinerilor din sistemul de cămine și orfelinate din România. Consider că o inițiativă în genul School on Wheels ar crește mult șansele tinerilor de a avea mentori semnificativi în comunitățile locale.
Desfășori proiecte de voluntariat și în România?
Deocamdată, predau în cadru informal un mic curs particular de engleză pentru tinere la unul dintre centrele din București și încerc să caut alte căi pentru a le ajuta să întrevadă un viitor plin de speranță. A fost o mare plăcere să cunosc tineri din instituții similare din Constanța. Tinerii pe care îi cunosc în aceste situații dure au un potențial foarte mare și un curaj uimitor în fața sorții! În special copiii mai mici aflați în aceste situații au nevoie cu adevărat de dragoste și îmbrățișări constante.
Sper că oricine vrea să facă voluntariat pentru binele comunității lui să poată găsi o organizație care să-i pasioneze sau să facă ei înșiși muncă în cadru informal. Știu că există oportunități privind implicarea în majoritatea ONG-urilor și o necesitate insațiabilă de voluntari.
Care este cea mai mare satisfacție în a fi voluntar?
Uneori munca de voluntar nu înseamnă strălucire – am avut câteva experiențe memorabile de voluntariat, murdare sau chiar dezgustătoare. Dar sunt de acord din inimă cu concluzia lui Ralph Aldo Emerson, când a spus „Este una din cele mai frumoase compensații ale acestei vieți faptul că niciun om nu poate să ajute cu adevărat pe altul fără să se ajute astfel și pe sine”. Fericirea care apare atunci când influențezi pozitiv viața cuiva, fără să fii plătit, contrabalansează în mod clar orice lucru negativ.
Un sfat pentru cei care doresc să-ți calce pe urme și să devină voluntari în țară sau în străinătate.
Sfatul meu este să dea curs acestui impuls și să caute un loc unde să-şi poată aduce contribuția. Odată ce îl descoperiţi, nu veţi mai privi înapoi. Să dăruiești la nivel local îți va îmbogăți viața ta și pe cea a comunității din apropiere. Voluntariatul în afara granițelor țării îl recomand în mod special celor cu abilități speciale sau cu o dorință profundă de a înțelege circumstanțele unei anumite regiuni de pe mapamond.
Nu contează cât de carierist ești, vei fi mai fericit și mai mulțumit în comunitatea ta dacă îți aduci contribuția la bunăstarea ei – și întreaga lume este cu adevărat comunitatea ta, așa că adu contribuția ta oriunde ai abilitățile și posibilitatea de a avea un impact semnificativ.
www.romaniadventure.com este blog-ul personal al Annei unde puteţi găsi multe relatări despre experienţele şi peripeţiile ei în România.