Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Alina Maria Moraru On February - 5 - 2015

Devotamentul este o valoare aparte, iar locul în care acesta se întâlneşte cu voluntariatul este LSRS – Liga Studenţilor Români din Strãinãtate.

Promovând iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor sãi, LSRS aduce împreunã tinerii români aflaţi la studii departe de ţarã şi îi coordonează pentru dezvoltarea României. Se încurajeazã astfel reorientarea studenţilor spre ţarã, pentru un viitor mai bun de ambele pãrţi, tinerii rãmânând “aproape” de locul în care s-au pus bazele educaţiei lor.

DIDÎn 5 ani de activitate, LSRS a însemnat mai mult de 8500 de studenţi şi absolvenţi din peste 50 de ţãri, dar şi 300 de voluntari activi. De remarcat este faptul cã la baza tuturor activitãţilor şi proiectelor desfãşurate de LSRS se află voluntariatul. Astfel, se susţine idea cã indiferent de locul în care s-ar afla, tinerii români sunt implicaţi activ şi necondiţionat.

Pentru a ne face o imagine mai clarã asupra calității de membru și voluntariatului în această asociație, am stat de vorbã cu Dan Dragu, coordonatorul adjunct al filialei din Austria și voluntarul lunii decembrie din filialele LSRS.

Blogunteer: Cum ai devenit voluntar LSRS şi ce anume te-a îndemnat să optezi pentru această activitate?

Dan: Am devenit voluntar LSRS în iunie 2014, în primul rând, din dorința de a-mi dedica timpul unei activități de voluntariat. În al doilea rând, mi-am dorit ca prin activitatea mea să vin în ajutorul studenților români din Austria. Astfel, am aflat de LSRS, am discutat cu membri filialei din Austria, mi-au plăcut obiectivele lor, proiectele pe care le aveau în desfășurare, dar și cele pe care și le propuneau și am decis să mă implic. Ulterior, am realizat că a fost o decizie foarte bună, care nu doar mi-a deschis noi orizonturi și m-a ajutat să cunosc oameni noi cu interese comune, dar am și legat prietenii.

 B: Care sunt principalele provocări întâmpinate în cazul coordonării unei comunități atât de numeroase de studenți?

D: Consider că sunt trei provocări foarte importante atunci când vine vorba de studenții români din străinătate. În primul rând, încercăm să derulăm cât mai multe proiecte și activități prin care să ne facem auziți, astfel încât un numãr cât mai mare de studenți români de aici să știe de existența ligii, de scopul și de activitățile acesteia. Spre exemplu, particip des la evenimente organizate de parteneri de-ai noștri în Viena și dedicate românilor și de fiecare dată întâlnesc câțiva studenți sau absolvenți, care nu au auzit de LSRS și/sau de prezența acesteia în Austria. În al doilea rând, odată stabilit contactul cu studenții, provocarea constă în creșterea interesului acestora față de ligă și de activitățile sale în Austria.

Nu în ultimul rând, fiind o organizație tânără, finanțarea constituie una dintre cele mai mari provocări pentru noi, însă în acest sens căutăm susținători ai proiectelor noastre și colaborăm îndeaproape cu colegii noștri din centrală.

B: Ești un voluntar activ și implicat. Care sunt proiectele care te-au motivat și atras în mod special de-a lungul timpului?

Poza-DID-300x222D: Făcând parte din departamentul de dezvoltare, m-a interesat foarte mult să dezvolt baza de date cu studenți din Austria. Primul punct de mai sus a reprezentat o mare provocare pentru mine, încercând să atrag cât mai mulți studenți către LSRS: ca membri activi sau doar ca participanți la proiectele noastre. În plus, o bazã de date cât mai mare cu studenți români la studii în Austria reprezintă suportul unora din proiectele noastre ulterioare și de asemenea, poate pune bazele multor parteneriate viitoare, care ar putea aduce avantaje membrilor (ex. zboruri mai ieftine către casã).

B: Care a fost cea mai importantă realizare personală în cadrul LSRS?

D: Din acest punct de vedere, consider activitatea mea de ansamblu în cadrul filialei din Austria o realizare importantă, prin aportul pe care l-am adus alături de colegii mei la construirea unei noi echipe bazată pe relațiile solide dintre membri cu vechime și la dezvoltarea proiectelor. Echipa formată în ultimele luni este o realizare pentru noi toți și stă la baza proiectelor viitoare.

B: Din experiența ta, ce înseamnă implicarea în LSRS pentru un tânăr român aflat la studii în străinătate?

D: Implicarea în LSRS oferă accesul oricărui tânăr plecat la studii la o comunitate de studenți aflați în diverse colțuri ale lumii, care doresc să îi ajute pe alți studenți conaționali să se integreze cât mai bine în noul sistem de învățământ și să treacă cu succes peste noua provocare din viața lor.

Personal, experiența în LSRS m-a responsabilizat foarte mult, mi-a stârnit interesul în susținerea și dezvoltarea comunității de studenți români din Austria, în îmbunătățirea imaginii românilor în străinătate prin evidențierea performanțelor celor plecați la studii, în susținerea celor care au dorit să vină aici ș.a.m.d.

B: Ce planuri de viitor ai pentru acest proiect?

D: Pe viitor, îmi propun sa fiu cel puțin la fel de activ ca și până acum și să dezvolt alături de colegii mei cât mai multe proiecte. Consider că anul 2015 va fi unul foarte bun pentru filiala din Austria, datorită numărului mare de voluntari care s-au alăturat echipei noastre și care își dedică parte din timpul lor activității LSRS, dar și a proiectelor pe care încercăm să le (re)lansăm anul acesta, unele dintre ele constând și în avantaje materiale pentru studenții români din Austria.

Le sugerez celor care doresc sa fie la curent cu evenimentele noastre sa ne aprecieze pagina de Facebook LSRS Austria și să se înscrie la newsletter-ul nostru lunar.

B: Dacă ar fi să oferi 3 sfaturi pentru tinerii români, din țară sau străinătate, care ar fi acestea?

Echipa LSRSD: Primul sfat se adresează tinerilor români din țară, cărora le recomand să facă efortul de a pleca la studii în străinătate (includ aici și bursele Erasmus). Știu că acest efort nu depinde doar de ei și se transmite și celor care îi susțin financiar, dar îi asigur că merită. Este o investiție pe viață, care va renta efortul, banii etc. Tuturor celor interesați, LSRS le pune la dispoziție o platformă prin care elevii și studenții din țară pot afla mai multe informații despre universitățile la care doresc sa aplice, pot fi consiliați de către studenți deja plecați acolo si ulterior admiterii, pot fi ajutați să se adapteze în noua țară, noua cultură, noul sistem de învățământ de mentorii lor. Pentru mai multe informații, le recomand: http://gostudy.lsrs.ro/mentorat/ .

Al doilea sfat este pentru tinerii români din străinătate, pe care îi rog să se implice în activitățile adresate lor și care ii susțin pe cei ca ei. De asemenea, îi sfătuiesc să își reprezinte țara demn și cu mândrie, pentru că fac parte dintr-o elită a generației lor, ai căror ambasadori sunt în țările în care studiază.

Al treilea sfat se adresează ambelor categorii. Le recomand să colaboreze, să discute, să împartă idei, concepte, experiențe, povești etc. Implicarea ambelor categorii în LSRS ar aduce laolaltă elevi și studenți cu idealuri şi interese comune, ar facilita plecarea la studii a unora și ar întări comunitatea de studenți români din orașele altora.

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu