Cu un număr impresionant de evenimente în spate, Concursul Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul” a ajuns la cea de-a XXXII-a ediţie.
În intervalul 14-16 iunie 2013, la Botoşani va avea loc concursul-festival dedicat creației marelui poet Mihai Eminescu. Conform tradiției, iubitorii de poezie se pot înscrie la una dintre cele 3 categorii: -carte publicată (debut editorial), – poezie în manuscris (nepublicată), – interpretare critică a operei eminesciene. Concursul se adresează tuturor poeților și criticilor literari care nu și-au făcut încă debutul în volum și nu au depășit vârsta de 40 de ani.
La secţiunea 1, participanții vor trimite două exemplare din cartea de poezie apărută în intervalul 10 mai 2012 – 5 mai 2013. Vor fi acordate două premii „Horaţiu Ioan Laşcu” al Filialei Iaşi a USR şi al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Pentru secţiunea 2, se va trimite un print (acelaşi volum şi pe un CD – un singur exemplar) în trei exemplare, care va cuprinde cel mult 40 de poezii. La secțiunea 3 se va trimite un eseu de cel mult 15 pagini în trei exemplare (în copie şi pe un CD). Ambele materiale trebuie semnate cu un motto, care va figura şi pe un plic închis în care vor fi introduse datele concurentului: nume, prenume, anul naşterii, adresa poştală, e-mail, telefon.
Premiile constau în publicarea a câte unui volum de poezie de editurile „Junimea” şi „Convorbiri literare”, și, respectiv, eseurile premiate vor fi publicare în revistele care acordă premiile şi în antologia editată de instituţia organizatoare.
Lucrările vor fi trimise, până la data de 10 mai 2013, pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani – Str. Unirii, nr. 10, Botoşani. Relaţii la tel. 0231 536 322 sau e-mail: centrul_creatiei_botosani@yahoo.com. Festivitatea de premiere va avea loc la Botoşani, în ziua de 15 iunie 2013. Organizatorii asigură concurenţilor cheltuieli de masă şi cazare.
În continuare, vă propunem câteva curiozități despre poetul Mihai Eminescu și creația acestuia:
● În copilăria sa, Mihai Eminescu obișnuia să își sperie tatăl într-un mod cel puțin bizar. Băiatul mergea în pădure să prindă șerpi și-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi, își chema tatăl să vadă “ce pasăre a prins” și stătea deoparte râzând când bărbatul dădea față în față cu reptilele supărate.
● Interpretarea titlului poeziei “Pe lângă plopii fără soț” este una absolut literală. Poezia a fost scrisă în perioada când Eminescu era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, verișoara lui Caragiale. Domnișoara avea casa pe strada Cometa, Nr. 6, o stradă încadrată de plopi, pe care Eminescu i-a numărat și a observat că îi dă un număr fără soț.
● Fără îndoială, poezia a fost marea iubire a lui Eminescu. În buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morții, se aflau, scrise de mână, poeziile „Viața” și „Stele în cer”.
● Mihai Eminescu avea o ladă pe care o purta mereu cu sine, pe la gazdele sale din diversele oraşe pe unde călătorea şi muncea. După moartea poetului, au fost recuperate 38 de caiete manuscrise, alte 3 caiete fiind scrise în sanscrită.
● În septembrie 2012, la Chișinău s-a organizat prima ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor. Conform organizatorilor, s-au strâns 150 de participanți din 8 țări.
● Primul film documentar despre marele poet a fost realizat în 1914, de către Octav Minar. Pelicula „Eminescu, Veronica Micle şi Creangă” a fost găsită în Arhivele Statului din România și recondiţionată tehnic în Italia.
Cu siguranță, cea mai mare onoare pe care i-o putem marelui geniu al poeziei este să îi citim creația!
Ce ma amuza chestia cu plopii :)) Este ca o lovitura peste nas celor care scriu carti de comentarii. As vrea sa vad asta la semnificatia titlului