Într-o singură noapte, zeci de mii de români au trecut pragul muzeelor din țară, motivați de diverse scenarii. 17 mai a marcat Noaptea Europeană a Muzeelor 2014. Evenimentul, ajuns la cea de-a 10 ediție, a fost inițiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor reprezintă, de fapt, o celebrare nocturnă a Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an pe 18 mai. Anual, aproximativ 3.000 de muzee din Europa iau parte la acest eveniment.
Ediția din acest an și-a lărgit orizonturile prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara. Așa cum sugerează de altfel și mesajul proiectului – “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, fiecare muzeu și-a deschis larg porțile și a adus în fața vizitatorilor diverse manifestări culturale –expoziții de fotografii, colecții de artă sau scenete medievale.
Echipa Blogunteer a vizitat câteva muzee din Cluj-Napoca și vă propune o prezentare mai amplă a activităților, exponatelor și magiei create în orașul transilvănean.
Pe un timp ploios care intensifica și mai mult atmosfera gravă și misterioasă din cadrul muzeelor, am vizitat mai întâi Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Deși încă nu se vedea din depărtare, erai ademenit de acordurile viorilor și ghidat de ritmul muzicii și al ploii. Conform programului, ne aștepta „O noapte la Palat cu valsuri, tablouri și ștrudel”. Curtea muzeului forfotea de oameni de toate vârstele – bătrâni și copii, tineri și adulți. Cu toții am căutat, în acea noapte, un refugiu pentru suflet.
Sala de la parter a fost locul imaginilor alb-negru din prima jumătate a secolului al XX-lea – fotografii care suprind ipostaze simple, dar expresive. Pentru a continua turul muzeului, am așteptat minute bune, semn încurajator al faptului că oamenii încă apreciază astfel de inițiative. Într-o atmosferă civilizată și plină de expectativă, ne-am apropiat de ușile care ne-au deschis o altă lume. Surprindem cronologic diverse etape de la începutul secolelor trecute până în prezent. Evoluția artei este uimitoare. La balconul Palatului avea loc o reprezentație medievală, dinamică și plină de umor. „Mai bine pune-l pe Putin să vină cu armele, dar nu mă căsătoresc”, se indigna actorul, alergând agitat dintr-o parte în alta. După ce cuplul de actori s-a retras, pe scena improvizată au intrat două perechi de dansatori, în ritm de vals și eleganță.
N-am zăbovit prea mult pentru că mai erau încă multe locuri pe lista de vizitat. Următoarea destinație a fost Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Aici, datorită tradițiilor românești, ne-am simțit ca acasă. Am fost martorii unei expoziții din „Cultura populară din Transilvania sec. XVIII-XIX” și am avut prilejul de a „atinge și înțelege mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”. Cei mici dintre vizitatori au privit cu uimire exponatele, părinții sau bunicii care i-au însoțit asigurându-se totuși că înțeleg semnificaţia celor văzute. Am admirat portul tradițional, uneltele de lucru și îndeletnicirile principale ale țăranului român.
Cu gândul la străbuni, am părăsit trecutul și ne-am îndreptat spre ultima locație: Muzeul Zoologic și Vivariul. Ne-au întâmpinat animale fioroase, păsări maiestuoase sau fluturi imperiali. Cei mai fascinați s-au dovedit, ca de fiecare dată, cei mai mici dintre vizitatori.
Aceasta a fost călătoria noastră culturală, prilejuită de Noaptea Europeană a Muzeelor. Patru destinații unice, care ne-au transmis emoții diferite și care ne-au îmbogățit sufletul și mintea.
Ce muzee ați vizitat și ce v-a impresionat la ediția din acest an? Așteptăm cu drag povestirile voastre!