5 zile de festival, zeci de evenimente, cărți și spectacol: așa a arătat Festivalul Internațional de Literatură și Traducere în anul 2013. FILIT se află la cea de a doua ediție anul acesta și vă invită, în perioadă 1-5 octombrie, la Iași să luați parte la un proiect cultural de anvergură destinat nu numai specialiștilor, dar și publicului larg pasionat de diversitatea existentă în lectură.
Veţi avea ocazia de a întalni scriitori internaţionali, dar şi români, traducatori, editori sau critici literari renumiţi şi mulţi alţi specialişti în ale cuvintelor. Prezenţi vor fi şi mii de tineri voluntari ori cetățeni activi care participă cu entuziasm la evenimentele din oraș, susținând candidatura Iașiului la capitală culturală europeană în 2021.
Un festival tânăr nu putea fi organizat alfel decât cu ajutorul elevilor și studenților voluntari care s-au ocupat în cele mai mici detalii de buna desfãşurare a evenimentelor şi de atmosfera ce va cuprinde Iaşi-ul pe parcursul celor cinci zile de festival.
Cei mai mulţi dintre ei au aflat din mediul online despre această oportunitate și s-au implicat din curiozitate, din pasiune pentru cărți sau pur și simplu din dorința de a face parte dintr-o echipă unită într-un proiect frumos. Este şi cazul Mădălinei Dragomirica (studentă) care a apreciat cum “totul s-a desfășurat în față ochilor ei“, a cunoscut mulți oameni și a înțeles cum se desfaşoară un festival “din interior”. Şi Petra Caroline Mayaya (elevă) ne dezvăluie o parte din emoţiile pe care le-a trăit prin această experienţă “În octombrie 2013 am participat la FILIT în cadrul secţiunii <<Cea mai îndrăgită carte a anului 2012>>, având ocazia de a întreprinde 2 din acţiunile mele preferate: “să citesc şi să critic. 5 titluri, 5 autori, 5 poveşti diferite care au oprit timpul în loc pentru mine şi n-au lasat niciun colţ de suflet nerăvășit“.
Printre cele mai interesante casino evenimente s-au numărat masa rotundã “Cum trece cartea granița” organizată la Institutul Francez, dialoguri dintre elevi sau studenți și mari scriitori actuali ca Herta Muller (Germania) , Vasile Ernu (România) sau David Lodge (Marea Britanie), concerte inedite: “Texterioare”, proiecţii de filme sau atelierele permanente “Scrie-ți povestea” de la Casa FILIT. Chiar şi cunoscutul săptămânal german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) remarcă “un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.
Anul acesta, festivalul va reuni peste 300 de profesionişti din domeniul cărţii, iar vizitatorii îi vor putea întâlni pe laureata premiului Nobel – Herta Muller, apreciatul prozator – David Lodge sau Guillermo Arriaga – o celebritate a literaturii şi filmului mondial.
Elevi, profesori, pensionari sau pur și simplu iubitori de cultură se reunesc pentru a pune împreună bazele unui festival de care sperăm sã ne bucurãm an de an. Dacă îți dorești să experimentezi și tu sentimentul unic de a fi față în față cu reprezentanţii literaturii actuale intră pe site-ul http://www.filit-iași.ro/ și verifică programul, invitații și evenimentele de anul acesta și vino să vizitezi capitală Moldovei. Ne vedem în Iași, la FILIT 2014!
Voluntariat la ediţia din 2015: pentru viitoarea ediţie a Festivalului International de Literatura şi Traduceri, CV-urile se primesc începând cu august 2015, pe adresa voluntarifilit@gmail.com. Disponibilitatea de timp, experienţa anterioarã în organizarea de evenimente, seriozitatea, sociabilitatea şi cunoaşterea a cel puţin unei limbi de circulaţie internaţionalã reprezintã avantaje în selecţia voluntarilor FILIT.
Fotografii: www.filit-iasi.ro