Acum mai bine de 14 ani, un grup de studenţi la ASE Bucureşti se întâlneau în biblioteca Academiei pentru a discuta liber pe teme economice şi financiare. Dan Cătăneț, Liviu Dumitrașcu, Lucian Despoiu, Dragoș Bărbulescu, Miron Mănescu, Iulia Carpov şi Alina Grigoraș au pus astfel bazele Asociaţiei Voluntari pentru Idei şi Proiecte cu scopul de a organiza proiecte pentru studenţi.
Au trecut 14 ani de atunci, iar VIP a crescut enorm datorită unor generaţii de tineri care au investit energie, pasiune şi încredere în proiecte, oameni şi idei. Pe 1 aprilie, am fost alături de ei la Gala VIP şi i-am cunoscut pe premianţi, acei oameni care fac decorul, trag duble sau scriu scenariul pentru „filmul VIP”. Manageri de proiecte, colaboratori sau parteneri au vorbit despre ce înseamnă VIP şi cum le-a schimbat cariera dar şi viaţa personală.
Alexandra Chiru, Preşedinte VIP, s-a referit la organizaţie ca fiind locul în care ai libertate, poţi face lucrurile în stilul tău şi nu poţi merge decât în sus. Toată pasiunea pe care o investeşte este un motiv de mândrie pentru că nu rămâne fără răspuns, fără ecouri fie de la studenţi, alumni, parteneri sau colegi.
Un moment deosebit a fost discursul lui Raed Arafat, doctor în medicină umană sau doctor în compasiune, aşa cum a fost introdus de către prezentatori. A vorbit despre colaborarea cu VIP şi despre ultimul eveniment de acest gen la care a participat: un seminar organizat la Facultatea de Medicină Carol Davila pentru studenţii medicinişti.
Referindu-se la organizaţie dar şi la voluntariat, Raed Arafat ne-a spus că a fi voluntar este frumos, a fi voluntar pentru idei e şi mai frumos, iar a fi voluntar cu idei care se transformă în proiecte e cel mai frumos! Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este să transmitem mai departe ceea ce ştim, să lucrăm împreună.
Pentru Gena Turcu, Preşedinte al board-ului de directori, VIP este o rampă de lansare pentru voluntari. Dinamica este foarte mare la nivel de asociaţie, iar pasiunea este investită pentru a aduce în faţă oameni care pot fi exemple pentru comunitate.
Voluntari pentru Idei şi Proiecte este un film bun care te face să speri, să crezi că se poate mai mult, o peliculă care îţi rămâne în suflet. În viziunea lui Cristian Francu, din partea Alumnus România, VIP este un film excepţional în care fiecare are ocazia să fie regizor, scenarist sau actor.
În VIP a învăţat că nu există imposibil, că orice se poate transforma într-o oportunitate. Aici sunt cei care cred în oameni excepţionali care se schimbă pe ei înşişi, îi schimbă pe alţii şi apoi schimbă România. De 14 ani schimbă lumea din jurul nostru în cea pe care ne-o dorim cu toţii.
Momentul a fost o încurajare pentru voluntari să fie excepţionali, să transforme visele în realitate şi să schimbe ţara şi lumea lor. Şi mai ales să ţină în minte faptul că Titanicul a fost construit de profesionişti, iar Arca lui Noe a fost construită de voluntari.
Se spune că viaţa este ca o cutie cu bomboane, nu ştii niciodată ce arome găseşti. Sunt momente dureroase care par a fi lipsite de sens şi după care poate fi greu să mergi mai departe. Voluntari pentru Idei şi Proiecte a trecut în luna noiembrie a anului trecut printr-o astfel de încercare grea, pierderea preşedintelui Andreea Avramescu . Un moment special în cadrul Galei a fost acordat memoriei acestui om cu un potenţial profesional extraordinar, antrenoare de oameni aşa cum o numesc colegii.
Oana Sandu, reprezentant al Decât o revistă s-a document despre Andreea în încercarea de a scrie despre ea, iar acest demers i-a schimbat viaţa. La cei 20 de ani, Andreea Avramescu a reuşit să le aducă aminte celor care i-au fost alături că înainte de orice suntem oameni, că acesta este timpul nostru, că suntem liberi să experimentăm şi mai ales că trebuie să dăm 100% pentru a primi tot atât. Schimbând puţin câte puţin din lumea noastră vom avea mai multe lumi bune.
Voluntari pentru Idei şi Proiecte înseamnă 4 comunităţi, 14 ani şi un singur VIP. Gala a fost o bună ocazia de a-i cunoaşte pe aceşti tineri voluntari care te încarcă de energie şi de a fi la curent cu activităţile lor din ultimul an. Iată câţiva dintre oamenii şi proiectele premiate:
Proiectul Investment School are loc de 11 ani. Este dedicat studenţilor care doresc să dezvolte competenţe în ceea ce priveşte piaţa de capital şi strategiile de tranzacţionare. În cadrul proiectului, studenţii iau contact cu oameni care activează pe piaţa de capital.
Business Club Conferences. Timp de trei zile, chiar în această lună, studenţii se vor întâlni cu un colectiv de antreprenori de succes şi manageri de top.
Econosofia Conferences se desfăşoară sub forma unui dialog deschis pe tema ca macroeconomia, trezorerie, domeniul financiar-bancar sau piaţa de capital. Sunt invitaţi reprezentanţi ai BNR, băncilor sau Bursei de Valori.
Pentru că VIP se adaptează mereu nevoilor existente, au dezvoltat de curând o comunitate pentru oamenii pasionaţi de relaţii internaţionale, geopolitică şi diplomaţie. Este vorba de proiectul Global Research Summer School desfăşurat chiar în Bibliolounge (proiect al Asociaţiei Young Initiative) pe baza a 4 etape: case study, policy making, dezbatere şi implementare.
International Affairs –The Diplomatic Agenda este primul proiect din mediul universitar românesc care aduce în prim plan aspecte din domeniul diplomaţiei culturale. Se dezbat teme ca branding-ul de ţară, repatrierea artei sau impactul cultural al revoluţiilor social media.
Despre Personal Development School am aflat că îţi schimbă viaţa fie că eşti project manager, HR officer sau participant. Este singura şcoală de dezvoltare personală care se adresează studenţilor din anul I sau II.
Gala Studentul Anului se organizează încă din 2001 şi premiază studenţi din mediul universitar românesc din următoarele domenii: drept, economie, jurnalism şi comunicare, medicină.
Trecând într-un registru al ştiinţelor umane şi al activităţilor de creaţie, VIP s-a dedicat în ultimii ani unor proiecte inedite ca Visual Playground, Carevasăzică sau Onlined.
Visual Playground este un spaţiu dedicat designerilor şi unul dintre puţinele proiecte de acest fel din mediul studenţesc. Îşi propune să faciliteze legătura tinerilor designeri pasionaţi de design grafic cu profesionişti în domeniu şi potenţiali clienţi.
Carevasăzică este un ziar studenţesc de informaţie cu cap care promovează scrisul ca modalitate de exprimare a creativităţii. Este un ziar neconvenţional pentru tineri, unplugged.
Onlined este un proiect naţional şi prima şcoală gratuită de social media care îşi propune să formeze specialişti în domeniu din rândurile studenţilor interesaţi.
Premianţii, cei care au pus în scenă aceste proiecte sunt: Mirela Juganaru, Eduard Anghel, Taisia Barbu, Andra Anoaica, Emilia Cojocaru, Cristiana Turiga, Cezara Suman, Ada Barbu, Alexandra Chiru, Ancuţa Corcodel, Ioana Brunchi, Simina Anton, Savian Boroanca, Sabina Fraţilă, Alexandra Zaharia, Maximilian Dobrescu, Anca Vancu, Roxana Dumitru.
Ne-am premiat Project Managerii deoarece proiectele noastre sunt rezultatul cel mai palpabil, concret, măsurabil al muncii noastre, sunt produsul final, sunt instrumentul cu care noi facem o schimbare în societate şi construim comunităţi de viitori profesionişti pe diferite domenii. Proiectele noastre reprezintă concretizarea misiunii (transformarea potenţialului din oameni în exceptional) şi a viziunii (oamenii excepţionali pot face o schimbare în societate). A coordona o echipa şi a duce la capăt un proiect este o muncă pe care am dorit s-o premiem, ne-a declarat Emanuela Barbă, PR Manager VIP România.
Avem încredere în calitatea profesională a acestor tineri care sunt de fapt nişte oameni maturi şi responsabili cu o dorinţă enormă de schimbare. VIP este practic o experienţă all inclusive, aşa cum spunea unul dintre parteneri, un loc unde studenţii transformă idei în proiecte; iar calitatea şi impactul acestor proiecte asupra dezvoltării personale a tinerilor este benefică pentru societatea românească.
Unul dintre speakeri spunea că şi-ar fi dorit să fi avut parte de astfel de activităţi în studenţie, să fi existat un VIP şi pe timpul lui. Acum există şi reprezintă o oportunitate pentru studenţii de astăzi să experimenteze, să fie creativi şi să se implice!