Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Tudor Tomescu On May - 22 - 2014

Se implică personalităţile din viaţa publică românească în sectorul nonprofit? Cu siguranţă.

Atunci când vine vorba de voluntariat, o mulţime de vedete au ales să-şi dedice timpul, resursele şi platformele extrem de vizibile unor cauze frumoase. Multe staruri din afară au impresionat prin schimbările în bine pe care le-au adus proiectele lor de voluntariat, dar asta nu înseamnă că cele de la noi din ţară s-au lăsat mai prejos.

Andreea Marin 

UNICEF-Romania-Copyright-calinvrabie.com-Andreea-Marin-Banica-with-babyEste un exemplu de persoană publică pasionată şi preocupată de voluntariat. După ce a devenit primul Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei din România, a pus şi bazele propriei fundaţii: Preţuieşte Viaţa. ONG-ul derulează campanii umanitare pe teme de sănătate, educaţie, drepturile omului, advocacy sau pentru un jurnalism de calitate.

Activităţile de voluntariat nu s-au rezumat doar la România, fiind implicată în proiecte atât în Republica Moldova (apărarea drepturilor familiei) cât şi pe continentul african (campanii de vaccinare împotriva tetanosului). Mai multe despre pasiunea Andreei pentru voluntariat, puteţi citi în interviul pe care aceasta l-a acordat pentru Blogunteer.

Raed Arafat

Raed-ArafatNu puteam să nu-l includem în această listă pe cel mai cunoscut şi apreciat voluntar din România. Medicul Raed Arafat a început să se dedice voluntariatului încă din tinereţe. În anii ’70,  a creat în oraşul său natal Nablus (Palestina), o adevărată echipă de prim ajutor formată din colegii de clasă, continuând apoi ca voluntar în cadrul serviciului de pompieri şi în alte echipe de urgenţă din Palestina.

În Romania, a înfiinţat serviciul SMURD încă din 1991, lucrând mai întâi ca voluntar, pentru o perioadă de 8 ani.

Smiley

2013_11_12_smiley 7_rszA devenit, după participarea din 2011 la a IV-a ediţie a Galei Crucii Roșii, voluntar al acestei organizaţii neguvernamentale. În plus, a contribuit la lansarea proiectului “Asistenţă la domiciliu pentru vârstnici” de care beneficiază persoanele în vârstă cu probleme de sănătate, fără susţinere din partea familiei sau a unui serviciu specializat.

Începând cu noiembrie 2012, a fost numit Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF România. În această calitate a participat, pe lângă alte nenumărate proiecte, şi la campania “Să punem capăt violenţei”, derulată în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014 cu scopul de a preveni actele de violenţă împotriva copiilor.

Margareta Pâslaru

Margareta Paslaru cantand la Gala Crucea Rosie 23.09.2012În ceea ce priveşte viziunea personală asupra vieţii, voluntarul Margareta Pâslaru declară că: “a fi necesar semenilor, a face o diferenţă în viaţa lor prin muzică şi voluntariat, a dărui bucurie este însăşi sensul vieţii mele.”

A acceptat multe propuneri de voluntariat, implicându-se într-o multitudine de proiecte, printre care: Gala Crucea Roşie 2012, Ziua Internaţională a Copilului 1 iunie 2012 ( împărţind daruri la Spitalul Gr. Alexandrescu alături de voluntarii Crucii Roşii), campania “Artiştii pentru artişti” din 2011 şi teledonul “Copiii invizibili” din decembrie 2010.

Alessandra Stoicescu

Alessandra_Stoicescu_(Antena_1)Preşedintă a Fundaţiei Mereu Aproape, a coordonat campanii umanitare de impact, printre care “Apa trece, România rămâne”. Peste un milion de euro şi tone de alimente şi îmbrăcăminte au fost donate sinistraţilor din Moldova. De asemenea, prin proiectele fundaţiei sprijină în special copii bolnavi care nu au resursele materiale pentru a-și asigura tratamentul. Munca de voluntar a depăşit graniţele României, în 2008 participând în America, la un proiect de reconstrucţie a caselor distruse de uraganul Katrina.

Implicarea unor astfel de personalităţi în proiecte umanitare şi de voluntariat oferă vizibilitate şi credibilitate cauzei. Urmând exemplul lor, şi alte persoane, tinere sau mai vârstă pot susţine la rândul lor astfel de activităţi.

Vă invităm să ne spuneţi care este modelul vostru de voluntar şi să citiţi şi acest articol despre ambasadorii internaţionali ai voluntariatului.

 

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu