Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On December - 5 - 2014

Pe data de 5 decembrie, voluntarii din toată lumea sunt sărbătoriţi. Acest lucru se întâmplă sub egida Zilei Internaţionale a Voluntariatului, stabilită de către Organizaţia Naţiunilor Unite printr-o rezoluţie, în anul 1985. Practic, prin această zi, organizaţiile axate pe voluntariat sunt invitate să colaboreze cu diferite entităţi, care le-ar putea ajuta să-şi sporească vizibilitatea în comunitate şi să ajungă la noi grupuri-ţintă. Se încurajează dialogul cu factorii de decizie, mediul de afaceri sau alte organizaţii non-profit. Anul 2014 nu înseamnă doar celebrarea voluntariatului în toate ipostazele sale, ci şi transmiterea unor semne de recunoştinţă către acei oameni care aduc în impact în comunitatea din care fac parte, atât la nivel local, regional, naţional sau chiar internaţional.

În România, se estimează că sunt 4 milioane de voluntari. Fie că vorbim despre acţiuni de natură socială, culturală sau cele orientate către mediu, aportul voluntarilor este unul important. Blogunteer crede în capacitatea uimitoare pe care o are voluntariatul în rândul oamenilor “ce-i trec pragul” şi din acest considerent se încăpăţânează să spună tot mai multe poveşti ale oamenilor care sfinţesc locurile în care se află. Din acest considerent, ne-am întrebat prietenii cum se raportează la voluntariat şi ce semnificaţie poartă acesta pentru ei. Răspunsurile le puteţi citi în cele ce urmează, iar emoţiile le veţi descoperi printre rânduri.

FotorCreated

Sergiu Mucea – A.R.T. Fusion

Voluntariatul este ca un instrument care fixează o mașinărie ce are nevoie de reparații. Această mașinărie este societatea care dacă nu s-ar potrivi cu acest instrument și-ar pierde din piese în timp. Fără voluntariat oamenii ar avea o gândire neagră, s-ar urî între ei, ar exista o apatie care duce la autodistrugere. Imaginați-vă o Dacia 1300 transformată într-o mașină de viitor cum numai în filmele SF vezi. Asta face Voluntariatul – analizează, repară, transformă.

Alexandra Burdulea – Brigada de Voluntari

Interacțiune, cunoștințe, emoție și, nu în ultimul rând, oameni. Acestea sunt câteva cuvinte ce descriu motivul pentru care iubesc voluntariatul. Însă, cel mai important este faptul că voluntariatul rupe barierele necunoscutului și construiește prietenii peste munți, mări, țări și continente.

Angela Popovici – Asociația Shakespeare School pentru Educație

Cum să nu îl iubim?  Voi fi sinceră cu voi – nu este mereu uşor. Uneori te simţi copleşit, alteori frustrat. Nu mereu îţi poţi duce la bun sfârşit planurile, iar situaţiile neprevăzute sunt la ordinea zilei. Însă nicio bucurie nu se compară cu cea pe care o simţi în calitate de voluntar la finalul fiecărei ore în cadrul proiectului Engleză pentru Viaţă. Ce poate fi mai satisfăcător decât să vezi un copil reuşind datorită ţie?

Îți dai seama că eşti mai mult decât un simplu profesor, eşti modelul şi eroul lor.

Eşti acolo, schimbând ceva în viaţa copiiilor care nu au avut aceleaşi oportunităţi precum tine, îi vezi crescând, învăţând, devenind mai buni. Iar, inevitabil, la fel faci şi tu. Copiii îşi doresc să devină asemenea ţie, iar tu îţi doreşti să devi mai bun pentru ei.

Elena Radu – Upside Down

Iubesc voluntariatul pentru că până acum m-am descoperit pe mine învățând într-un mod nonformal de la oricine, oricând, oricum. De 6 ani am trăit cele mai frumoase experiențe pe care le voi povesti mai departe, am întâlnit oameni valoroși care acum sunt prietenii mei și suntem din ce în ce mai apropiați pentru că facem un lucru minunat împreună, schimbăm lumea în bine.

Andrada Dobrea – Youth Bank

În primul rând, voluntariatul ne oferă șansa de a valorifica într-un alt mod, mult mai original și dinamic, ceea ce dobândim pe parcursul timpului la școală și în activitatea noastră zilnică. De asemenea, putem fi stimulați de ideea că putem crea ceva prin propriile forțe, doar cu noi înșine și creativitatea noastră născocită. În al doilea rând, cu toții suntem încântați de faptul că putem face un lucru bun pentru un cerc restrâns de persoane și inclusiv pentru o comunitate întreagă. Ceea ce numim noi voluntariat este o activitatea complexă atât spirituală, cât și fizică prin intermediul căreia dobândim anumite trăsături definitorii pentru viața noastră și oferim șanse și noi oportunități persoanelor cu nevoi sau fără. Voluntariatul ne încurajează spre o viață sufletească mai bună și ne îndeamnă spre noi încercări de actualitate.

Mălina Pricop – Interact

Îmi place voluntariatul pentru că e strâns legat de cuvântul ajutor. Ajutorul față de ceilalți, dar și față de mine. Voluntariatul e principalul drum de dezvoltare personală și perioadă de “training” pentru jobul pe care îl vei avea în viitor. E o lecție pe care o înveți practicând, ești ajutat atunci când ajuți.

FotorCreated2

Eliza Vaş – Asociaţia Young Initiative

Voluntariatul reprezintă o parte semnificativă din ceea ce sunt eu. Nu-mi imaginez să renunţ vreodată la această activitate, fiindcă pe zi ce trece mă regăsesc tot mai mult în lucrurile pe care le fac şi în ajutorul pe care îl pot acorda atunci când este nevoie. Îmi plac oamenii pe care i-am întâlnit cu ocazia voluntariatului, apreciez determinarea persoanelor de-a nu renunţa atunci când sorţii de izbândă nu par a fi foarte clari şi iubesc faptele bune. Considerând că oamenii s-au născut buni de la natură, cred că este de datoria mea să demonstrez această ipoteză în fiecare persoană pe care o întâlnesc.

Maria Simionescu, proiectul “Voluntar în Spital”

Iubesc voluntariatul pentru că:

  • fiecare moment petrecut acolo mă face să realizez şi să fiu recunoscătoare pentru toate lucrurile pozitive din viaţa mea şi pentru faptul că prin voluntariat am ocazia să împart ceva din acea stare cu cei care au într-adevăr nevoie de sprijin;
  • implică un proces continuu de învăţare, nu numai a unor lucruri practice, dar şi a unor lecţii de viaţă;
  • este un prilej de a întâlni oameni deosebiţi, generoşi, care se dedică unei cauze în care cred, fără a aştepta ceva în schimb;
  • este ceva ce poţi face de la o vârstă fragedă, pentru care nu trebuie să îndeplineşti o lungă lista de cerinţe sau să ai ani de experienţă în spate; aceasta se dobândeşte cu timpul, iar la final, privind înapoi, poţi realiza cât de mult ai crescut ca persoană;
  • angajamentul pe care ţi-l iei nu este sub formă de obligaţie, astfel adesea munca în sine se transformă în distracţie;
  • răspândeşte ideea de omenie şi într-ajutorare dezinteresată a semenilor, idee care, după părerea mea, este pe cale de dispariţie într-o lume ghidată de principii economice sau politice;
  • pentru mine, a devenit cel mai frumos mod de a petrece timpul liber.

Cătălina Cosma, voluntar Teen Press

Pentru mine, să spun că iubesc voluntariatul este sinonim cu a spune: “vreau să cresc şi să-i ajut şi pe ceilalţi să crească odată cu mine”. Fac voluntariat de trei ani şi jumătate la revista Teen Press şi, deşi totul a început ca o joacă de copil şi ca o “hai s-o încerc şi p-asta”, fără să-mi dau seama, a ajuns o parte importantă din viaţa mea cu care mă identific puternic. Am învăţat să lucrez în echipă, să-mi asum meritele şi eşecurile oamenilor cărora au învăţat de la mine, să mă organizez, să comunic şi să diferenţiez profesionalul de personal.

Am întâlnit oameni minunaţi care, printr-un sfat, printr-o remarcă şi, uneori prin simpla lor prezenţă m-au „construit” si m-au ajutat să-mi dau seama cine sunt eu. Am căpătat o experienţă inestimabilă, am acumulat amintiri şi am reuşit să fac din zilele monotone de sâmbătă o adevărată sărbătoare. Iubesc să fac voluntariat pentru că îţi ofera oportunităţi, pentru că îţi deschide mintea şi te ajută să vezi mai departe de linia orizontului, pentru că îţi oferă posibilitatea de a cunoaşte oameni şi de a lega prietenii durabile, pentru că îţi permite să faci ceva pentru tine şi pentru ceilalţi în acelaşi timp. Iubesc să fac voluntariat pentru că îmi întăreşte caracterul şi îmi dezvoltă abilităţile. Iubesc să fac voluntariat pentru că mă face mândră că sunt eu.

Andreea Irina Florea, voluntar Festivalul Ideo Ideis

Hello there! Sunt Irina și sunt un voluntar entuziast. De ce? Pentru că mi-a plăcut ce a zis George Bernard Shaw la un moment dat: “Nu avem dreptul de a consuma fericire fără a o produce” – cu alte cuvinte…lumea ar fi un loc mai frumos dacă toți am face ceva drăguț pentru cei de lângă noi! Fac voluntariat de când mă știu, inițial, ai mei m-au încurajat să nu stau deoparte și între timp m-am virusat. Prima oară când am simțit ce înseamnă voluntariatul pentru mine a fost acum vreo 4 ani pe când eram voluntar la un festival de teatru pentru tineri Ideo Ideis și task-ul meu pentru ziua respectivă era să mă trezesc cu noaptea în cap și să dau cu mopul într-o sala de sport uriașă (apropo, eu acasă nu dau cu mopul). Și în timp ce mă plimbam agale cu mopul prin sală, am realizat cât de importantă este de fapt munca mea (aparent nesemnificativă) de a curăța o sală de sport pentru niște ateliere.

Raționamentul e simplu: nu am făcut nimic extraordinar și cu toate astea mă simțeam fericită, realizasem că dacă nu făceam curat în dimineața respectivă, oamenii ar fi observat si atelierele nu ar fi fost la fel ca în restul zilelor. Nu zic că altcineva nu era în stare să facă ce am făcut eu, ba poate chiar mai bine, ci că atunci am realizat cât de bine mă simt când pot să ajut. Tot atunci am înțeles că orele mele de somn sunt cu mult mai puțin importante decât responsabilitățile pe care mi le-am asumat, am înțeles că oameni frumoși sunt peste tot, trebuie doar să îi cauți și că oportunitățile se înlănțuie una după cealaltă – important e să începi de undeva. Acum mă simt ca într-un roller-coaster – pe care nu vreau să îl opresc vreodată – mă las purtată din proiect în proiect fără să cer prea mult în schimb.. doar zâmbete. Mi-ar plăcea să trăiesc într-o comunitate unde voluntariatul este ceva normal și nu doar pentru curajoși, dar cred că pentru asta e nevoie ca noi să ne împărtășim experiențele ori de cat ori avem ocazia. Așa că, hai la împărtășit povești frumoase!

Cristian Haldan – Bridging The Gap

Iubesc voluntariatul pentru că este un proces necesar de autocunoaştere şi o investiţie cu valoare mare adăugată. Experienţele pe care le acumulezi ca voluntar pot face diferenţa între succes şi eşec în carieră. De asemenea, oamenii pe care îi întâlneşti făcând voluntariat sunt foarte importanţi deoarece sunt persoane cu valori similare şi pot deveni într-un viitor apropiat clienţi, parteneri şi de ce nu, prieteni pe viaţă.

Ilie Puşcaş – Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României

Pentru că de mic copil am iubit sentimentul de a avea un impact pozitiv în lumea din jurul meu, iar prin voluntariat am descoperit oameni care doreau același lucru. Am descoperit că a face bine comunității în care trăiești creează un sentiment de comuniune cu universul, deoarece când lupți pentru o idee, pentru comunitatea ta, fără nici un alt interes – prin voluntariat – poți simți cu adevărat fericirea produsă de impactul tău.

FotorCreated2

Diana Alexandrina Moldovan – preşedinte Asociaţia Impact Bistriţa

Povestea mea în domeniul voluntariatului a început acum mai bine de 10 ani, în primii ani de studenţie, iar de 5 ani, prin Asociaţia Impact Bistriţa pun umarul la scrierea poveştilor de voluntariat, în Bistriţa. În aceşti 10 ani, pot spune că voluntariatul a trecut pentru mine, de la pasiune la carieră, voluntariatul mi-a dat şansa să fac zilnic ceea ce-mi place, am rămas la fel de entuziasmată ca-n prima zi, provocarea pentru mine,azi la 10 ani de voluntariat, este să inspir cât mai mulţi tineri să iubească voluntariatul, să se implice în acţiuni utile comunităţii lor şi astfel să se dezvolte.

Azi în zi de sărbătoare, doresc tuturor organizaţiilor care implică voluntari în acţiunile lor, multe proiecte de succes şi mulţi voluntari dedicaţi şi implicaţi!

Cătălina Mătăsaru, studentă, voluntar „Go Free”

Nu știu dacă aș putea să spun altă modalitate de a te implica activ în societate și de a cunoaște comunitatea în care trăiești, cu bune și rele, și de a te cunoaște pe tine ca persoană, în afară de voluntariat, cel puțin până la un anumit punct. Să nu o luăm neapărat ca o modalitate sigură de autocunoaștere sau dezvoltare, dar dacă este să ne luăm după exemplu personal, eul meu voluntar este mult mai deschis și mai empatic față de lumea din jur decât eul meu anterior.

Mircea Petriuc, pompier de meserie, voluntar Salvați Copiii Filiala Suceava

Nu toată lumea e la fel și, deci, nu toți au aceeași motivație când vine vorba de voluntariat. Eu fac voluntariat dintr-un motiv foarte simplu: altfel nu se poate obține schimbarea pe care ți-o dorești. Fără oameni care să-și dorească atât de mult schimbarea încât să facă totul pentru asta, evoluția nu este posibilă. Am plecat de la premisa că trebuie să fac asta, iar mai apoi am descoperit că-mi place. De ce? Pentru că poți să-ți alegi echipa care-ți place și ți-o dorești. Dacă în viață nu putem să ne alegem de cele mai multe ori colegii, în voluntariat poți să alegi și chiar întâlnești oameni deosebiți. Oamenii cu care vrei să te identifici, să devii ca ei sau chiar mai bun ca ei, care au cam aceleași obiective ca și tine și înțeleg, ca și tine, importanța muncii de echipă.

Pentru că te pui în situații diferite de cele cotidiene, pe care altfel nu le-ai întâlni și pentru rezolvarea cărora trebuie să găsești soluții creative pe care apoi trebuie să le implementezi și împreună cu ceilalți. Pentru că experimentezi astfel trăiri emoționale puternice și variate de care altfel ai fi străin, luând contact cu tot spectrul social de oameni și situatii. Pentru că numai după ce faci voluntariat vei vedea câtă satisfacție poți obține făcând lucruri pe care alegi tu să le faci.

Pentru că merită.

Şi voi…de ce iubiţi voluntariatul?

*Articol colectiv redactat de Anca Ştefana Ciolacu, Vera Iurcu, Tudor Tomescu şi Ioana Truscan.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu