Aparent, statutul de celebritate nu se împacă cu voluntariatul, unde trebuie să renunţi la comfortul personal şi să faci, cot la cot cu ceilalţi, o muncă nu tocmai uşoară şi pentru care nu primeşti în schimb nicio rasplată materială.
Cu toate acestea, există,în zilele noastre, persoane care, deşi sunt faimoase în toata lumea şi au un profil social ridicat, aleg sa-şi petreacă timpul luptând pentru o cauză, folosindu-şi astfel influenţa într-un mod constructiv.
În rândurile următoare am ales câteva celebrităţi care au reuşit sa fie printre cei mai buni în activitatile lor şi în acelaşi timp, să aibă un impact puternic la nivel global şi în domeniul muncii umanitare.
Angelina Jolie
Activitatea caritabilă a Angelinei Jolie a început în anul 2001, atunci când a devenit „Ambasadoare a Bunavoinţei” pentru O.N.U. De atunci,actriţa a calatorit în ţări ca Thailanda, Uganda, Namibia, Africa de Sud, Vietnam, participând la conferinţe şi implicându-se efectiv în campanii. A ramas atât de impresionată de cele văzute acolo, încât a hotărât să facă mai mult şi a adoptat 3 copii din ţări defavorizate: pe Maddox, cambodgian la origini, pe Zahara din Etiopia şi pe Maxx Thien din Vietnam. Ceea ce este de remarcat la Angelina Jolie este faptul ca nu pune preţ pe nenumăratele titluri de frumuseţe ce i se acordă, ci preferă să se concentreze pe activităţile umanitare. Ea afirma, într-un interviu din 2005 cu ocazia „World Economic Forum”: „I find charity work much more rewarding than acting.”
Paul David Hewson
Solistul U2, cunoscut publicului larg mai degrabă pe numele său de scenă „Bono”, este una din vedetele cu cea mai mare vechime în domeniul caritabil. Munca sa a început în jurul anului 1980. A participat şi a organizat nenumărate campanii şi acţiuni, fiind răsplătit, în anul 2007, cu titlul de „Honorary Knight Commander of the Order of the British Empire”. În 2005, a fost imaginea campaniei ONE, proiect global care a reunit mai multe organizatii: „Bread for the World”, „CARE”, „DATA”, „International Medical Corps”, „International Rescue Committee”, „Mercy Corps”, „Oxfam America”, „Plan USA”, „Save the Children U.S.”, „World Concern”, „World Vision” cu scopul combaterii sărăciei şi bolilor răspândite la nivel mondial. Mai mult decât atât, munca lui Bono a influenţat şi alte staruri ca Madonna sau Wycleaf Jean, determinându-le să se implice în acţiuni caritabile.
Paul Walker
Puţini sunt cei care ştiu că, pe lângă maşinile de mare viteză, actorul din „Fast&Furious” mai deţine şi un ONG: „Reach Out Worldwide” (www.roww.org). Fondată în ianuarie 2010, ca o reacţie la cutremurul devastator din Haiti, fundaţia a reuşit, la puţin timp de la înfiinţare, să desfăşoare şi să încheie cu succes acţiuni în Indonesia, Haiti, Chile şi Alabama, oferind atât ajutor medical de specialitate, cât şi sume de bani, alimente, materiale de construcţii, etc.
Gerard Butler
Grupul de caritate “Gerard Butler Dot Net” a fost înfiinţat în anul 2006 ca şi o acţiune premergătoare a conferinţei anuale de planificare din 2008. Momentan reprezintă organizaţia care însumează toate activităţile benevolante create pentru campaniile de donări şi licitaţii online.
Misiunea acestui ONG este de a sprijini organizaţiile care contează atât de mult pentru Gerard şi fanii săi, cu preponderenţă cele care se ocupă de problemele copiilor, femeilor şi cele care tratează subiecte de mediu.
Printre ong-urile ajutate de către grupul acestui actor se numără: “Trees for life”, “Kids kicking cancer” şi “American Diabets Association” .
Fie că devin imaginea unei organizaţii deja cunoscute, fie că fondează propriul lor ONG, implicarea celebrităţilor în acţiunile de voluntariat este un trend ce trebuie să se transforme într-un „must” al tuturor sezoanelor viitoare. Prin influenţa lor asupra fanilor, starurile pot obţine un impact mare la nivel mondial, contribuind în acest fel în mod real la o lume mai bună.
Sursă foto prima pagină: http://wakeup-world.com
Și nu doar starurile dinafară merită admirație pentru acțiunile lor de voluntariat, în care se implică. Zilele trecute, am văzut o emisiune cu românca Mădălina Ghenea, care a adoptat la distanță un copil din Haiti, după ce a suportat toate cheltuielile unei operații urgente de care avea nevoie micuțul. A mai spus că vrea 10 copii, proprii și adoptați; Angelina Jolie a României 🙂
Am văzut şi eu emisiunea respectivă. Cert e că şi noi avem oameni foarte implicaţi în activitatea de voluntariat, pe lânga munca pe care trebuie s-o facă în viaţa de zi cu zi. Chiar zilele acestea rula un spot la TV cu ARC rare (Asociaţia Română de Cancere Rare), iar Medeea Marinescu şi Dan Puric erau printre promotorii mesajului.