Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On March - 12 - 2013

Contribuţia activităţilor de voluntariat la construirea unei Europe mai puternice a determinat autorităţile europene să desemneze 2011 ca fiind Anul European al Voluntariatului. A fost de fapt o recunoaştere a faptului că „voluntariatul este un instrument esenţial al democraţiei şi cetăţeniei active care afirmă valori europene ca solidaritatea şi combaterea discriminării.

Comisia Europeană şi-a luat angajamentul de a continua să promoveze activităţile de voluntariat transfrontalier şi în 2013, în contextul Anului European al Cetăţenilor.

EU flagsÎn acest sens, Centrul European de Voluntariat (CEV) a lansat Capitala Europeană a Voluntariatului, o competiție care își propune să promoveze și să dezvolte voluntariatul la nivel local prin recunoașterea localităților care sprijină și consolidează parteneriatul cu voluntari şi cu organizaţiile de voluntariat care implementează recomandările din Carta albă a voluntariatului în Europa.

Municipalități de toate dimensiunile își pot depune candidatura pentru Capitala Europeană a Voluntariatului între 1 martie și 1 octombrie 2013, achitând şi o taxă de înscriere de 500 de euro. Oraşele candidate vor fi anunţate oficial în cadrul Conferinţei CEV „Voluntariatul transfrontalier în contextul Anului European al Cetăţenilor – ce rol are? Promovarea cetăţeniei europene sau creşterea şanselor de angajare?” Conferinţa, organizată în data de 3 octombrie 2013, la Sarajevo, va reprezenta nu doar un prilej de prezentare a candidaturii şi atuurilor fiecărui competitor, dar şi de a oferi exemple privind voluntariatul şi cooperarea transfrontalieră în Europa.

Juriul, format din Preşedintele CEV, europarlamentari, membrii ai Comisiei Europene dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale va anunţa câştigătorul pe 5 decembrie 2013, de Ziua Internaţională a Voluntariatului. Nu va conta dimensiunea oraşului, ci capacitatea demonstrată a acestuia de a implementa recomandările din Cartea albă a voluntariatului în Europa. O atenţie deosebită va fi acordată modului în care în aceste oraşe s-au promovat activităţile de voluntariat, cooperarea transfrontalieră şi mobilitatea voluntarilor.

Centrul European de Voluntariat este o reţea europeană formată din peste 80 de centre naţionale, regionale şi locale de voluntariat şi agenţii care sprijină voluntariatul în întreaga Europă. Prin intermediul acestei reţele, se promovează voluntariatul prin acţiuni de susţinere, dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor, schimburi de experienţă şi training-uri.

Suntem convinşi că avem oraşe în România care pot servi drept exemplu pentru activităţile de voluntariat pe care le desfăşoară, pentru dedicarea şi munca unor voluntari ambiţioşi, dar mai ales pentru colaborarea cu organizaţii şi voluntari din alte ţări europene.

Vă aşteptăm propunerile şi sugestiile. Ce oraş din România credeţi că ar merita titlul de Capitala Europeană a Voluntariatului şi ce îl recomandă pentru o asemenea distincţie?

Informaţii suplimentare: www.cev.be
Sursă foto

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu