Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On January - 26 - 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPe data de 27 ianuarie, în fiecare an, se comemorează victimele opresiunii naziste prin evenimentul special instituit de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi anume “Ziua Internaţională a Comemorării Holocaustului”. În acest context, nou-înfiinţata organizaţie “UN Youth Association Cluj” organizează în perioada 26-27 ianuarie 2013 un eveniment cultural, compus din două proiecţii cinematografie.

Cu sprijinul Cinema Mărăşti (primul cinematograf din Cluj cu intrare liberă) membrii asociaţiei le-au pregătit clujenilor două filme menite să amintească trecutul îndurat de către evrei. Astfel, astăzi s-a difuzat “The boy in the striped pyjamas“, o peliculă tulburătoare despre prietenia dintre băieţelului unui comandant nazist şi un copil evreu, deţinut aflat într-un lagăr din apropierea casei lui Bruno. Spectatorii au putut afla consecinţele acelei prietenii, dar în acelaşi timp au fost martorii unei fraternităţi dincolo de simboluri şi timpuri. Imaginea este cu atât mai înduioşătoare, cu cât cei doi se jucau dame prin gardul de sârmă ghimpată şi împărţeau mâncarea prin acelaşi mod.

Mâine, chiar de ziua comemorării Holocaustului, se va proiecta filmul “Lista lui Schindler“. Câştigător a 7 premii Oscar, filmul prezintă povestea lui Oskar Schindler, un tip cu purtări lumeşti din corpul nazist, dar cu un suflet altruist. Prin actele sale de curaj, reuşeşte să salveze de la moarte aproape 1100 de persoane. Un amalgam de trăiri şi aspecte psihologice conturează planul istoric al naraţiunii.

Detalii despre eveniment găsiţi aici, iar mâine organizatorii îi aşteaptă pe cinefili începând cu 15:45.

Acestea este primul eveniment organizat de către Tineretul ONU din Cluj-Napoca. Lansarea oficială a asociaţiei va avea loc în luna martie a acestui an, dar până atunci toţi cei interesaţi de drepturile omului, democraţie, cultură, politică, economie sau juridic sunt invitaţi să se aboneze la noutăţile ce se vor posta pe pagina de Facebook.

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu