Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On August - 21 - 2012

Peste jumătate dintre ţările cele mai sărace din lume sunt localizate pe continentul african. În ciuda eforturilor guvernamentale, ale ONG-urilor, organizaţiilor caritabile, grupurilor de suport sau diverselor asociaţii internaţionale, populaţia Africii se confruntă în continuare cu foarte multe probleme: sărăcie, lipsa resurselor de hrană şi apă potabilă, violenţe şi conflicte armate, epidemii sau lipsa resurselor sanitare. Corupţia generalizată, instabilitatea politică, conflictele militare şi lipsa unei viziuni pentru dezvoltarea durabilă a regiunii generează aceste probleme şi o fac dependentă de ajutor şi sprijin internaţional.

Anual, mii de voluntari şi organizaţii nonprofit se alătură eforturilor Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a agenţiilor ONU în încercarea de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru cei 46% din populaţia Africii care trăiesc în sărăcie extremă.

În funcţie de nevoile de dezvoltare ale regiunii, principalele direcţii şi domenii de voluntariat sunt:

1. Sănătate: îmbunătăţirea accesului populaţiei la servicii de sănătate: campanii de vaccinare; asigurarea echipamentelor medicale, a medicamentelor şi a resurselor sanitare; campanii de informare şi prevenire a epidemiilor; consultaţii medicale.
Numeroase campanii sunt organizate pentru tratarea şi prevenirea infectării cu virusul HIV. Conform datelor UNAIDS, datorită eforturilor permanente de până acum, procentul adulţilor şi copiilor nou infectaţi a scăzut cu 17,4 % în decurs de 7 ani.

Fundaţia: Mercy Ships
Proiect şi misiune: Africa Mercy cea mai mare navă-spital cu scop caritabil din lume. Un echipaj complet de medici, chirurgi şi asistente care oferă acces gratuit la servicii medicale: consultaţii, diagnostic, tratament şi intervenţii chirurgicale pentru mii de copii sau adulţi bolnavi care nu au altă şansă de vindecare sau acces la tratament.

•  ONG: Unite for Sight
Misiune: Acordarea de servicii medicale oftalmologice gratuite populaţiei extrem de sărace care, în alte condiţii, nu ar avea acces la tratament. Scopul este prevenirea şi tratarea afecţiunilor oftalmologice cu potenţial de agravare sau orbire, dar şi intervenţii de redare a vederii. În 2009, în Ghana, 46% dintre operaţiile de cataractă au fost realizate în clinicile Unite For Sight.

2. Educaţie: acces la educaţie: îmbunătăţirea procentului de înscriere în şcoli primare; campanii de alfabetizare; construirea de grădiniţe şi şcoli; training pentru educatori; asigurarea materialelor didactice.

ONG: UNICEF şi Child-to-Child Trust
Proiecte: Pregătirea pentru şcoală: O abordare de la copil la copil
Un proiect inovativ care vizează pregătirea preşcolarilor şi membrilor familiei pentru înscrierea, în timp, la şcoală şi pentru ca ei să reuşească o dată înscrişi. Copiii mai mici vor învăţa de la cei mai mari. Prin   interacţiunea copil-copil, copilul mai mic va deprinde competenţe de învăţare şi va fi mai pregătit să înceapă şcoala la timp; copilul mai mare va deveni mai sigur pe el şi mai încrezător în forţele proprii.

ONG: UNICEF
Proiect: Şcoli pentru Africa
Unicef colaborează cu autorităţi guvernamentale, locale şi diverse comunităţi, în 11 ţări din Africa, pentru a crea condiţiile care să-i atragă pe copii la şcoală, să-i menţină acolo şi să le asigure un mediu sigur în care ei să se poată juca şi învăţa. Scopul este de a-i ajuta pe cei mai defavorizaţi dintre ei: orfani şi copii vulnerabili, care suferă de impactul negativ al HIV, copii afectaţi de conflicte armate sau dezastre naturale sau copii proveniţi din zone rurale foarte sărace.

3. Asigurarea mijloacelor de trai : resurse de hrană şi apă potabilă
În fiecare zi, 4900 de copii din Africa îşi pierd viaţa din cauza afecţiunilor cauzate de condiţiile insalubre şi lipsa apei potabile. Numeroase programe vizează îmbunătăţirea accesului la apă potabilă prin distribuirea unor sisteme de purificare a apei şi popularizarea practicilor sanitare şi de igienă.
Sprijirea populaţiei rurale pentru a-şi asigura resursele de hrană într-un mod sustenabil.

• ONG: Face Africa
Proiect şi misiune: Instalarea unor sisteme de purificare a apei alimentate prin energie solară. Fiecare sistem produce 20000 de litri de apă potabilă pe zi pentru 500 de persoane în Liberia, zonă a cărei infrastructură a fost grav afectată de războiul civil.

ONG: Charity:water
Proiect: Acces la apă potabilă în comunităţi din Malawi; construirea unor fântâni cu apă potabilă.

4. Apărarea şi promovarea drepturilor omului
Egalitatea de şanse, combaterea discriminării femeilor şi îmbunătăţirea accesului acestora la educaţie. Femeile din Africa sunt deseori victimele violenţelor şi discriminării. Numeroase programe îşi propun să îmbunătăţească accesul la programe vocaţionale de educare şi training pentru a le oferi o şansă de angajare.
Programe şi suport pentru promovarea păcii, combatarea efectelor războaielor civile şi ale violenţelor armate.
Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi, implicarea lor în familie şi comunitate ca membrii cu drepturi egale.

ONG: inABLE
Proiect: Alfabetizare pentru nevăzători în Kenya
Crearea unui program care oferă acces la resurse online nelimitate pentru elevi şi profesori. Doar 1 copil nevăzător din 10 este înscris la şcoala primară. În Kenya, nu există oportunităţi de angajare pentru persoanele nevăzătoare.

ONG: ACDHRS (Centrul African pentru Democraţie şi studierea Drepturilor Omului)
Proiecte: Creşterea gradului de conştientizare al populaţiei din Africa asupra procedurilor internaţionale privind drepturile omului. Crearea unui flux de informaţii între grupurile de apărare a drepturilor omului din Africa şi organismele internaţionale. Crearea unui centru de resurse privind drepturile omului în Africa, inclusiv al unui capitol privind virusul HIV.

5. Conservarea şi protejarea mediului înconjurător
Cu toate că Africa subsahariană este regiunea cu cele mai scăzute emisii de carbon pe plan global, este în acelaşi timp şi regiunea cea mai afectată de schimbările climatice. Principalele provocări sunt cele privind combaterea secetei, defrişărilor, deşertificării şi degradării solului.
Numeroase organizaţii internaţionale se implică în conservarea şi protecţia speciilor sălbatice, parcurilor naturale şi ecosistemelor protejate.

ONG: East African Wild Life Society
• Misiune: Conservarea vieţii sălbatice şi tuturor habitatelor ei ca resurse naturale şi internaţionale; combaterea şi conştientizarea riscurilor şi efectelor negative pe care îl are traficul de materiale forestiere (în special cherestea) între Kenya şi Tanzania; Conservarea şi protejarea Parcului Naţional Nairobi.

Rolul voluntarilor ONU

Un rol extrem de important îl au voluntarii ONU în refacerea climatului social post-conflicte. Aceştia sunt actori imparţiali şi neutri, foarte experimentaţi, capabili să mobilizeze comunităţile şi să activeze ca agenţi ai schimbării. Se regăsesc în 6 domenii cheie:

• Sprijin pentru restabilirea încrederii în procesul de menţinere a păcii;
• Refacerea reţelelor sociale şi reconstrucţia capitalului social;
• Suport în procesul de demobilizare paşnică, vindecare şi reintegrarea insurgenţilor în societate;
• Promovarea şi popularizarea drepturilor omului şi protejarea lor la nivel local şi naţional;
• Facilitarea educaţiei civice şi procesului de reabilitare politică;
Sprijin acordat principalelor instituţii publice, autorităţilor locale şi asociaţiilor civice cu scopul de a le întări şi a le oferi credibilitate.

Contribuţia acestor voluntari aduce beneficii importante, cuantificate direct în procese precum: alegeri paşnice în Sierra Leone şi Liberia, mult mai puţine abuzuri şi respectarea drepturilor omului în campusurile şi închisorile din Uganda sau restabilirea accesului la servicii de bază pentru comunităţile afectate de conflicte în Sierra Leone sau Uganda.

Aspecte practice şi direcţii pentru viitor

În întreaga regiune sunt tradiţii de voluntariat puternice, de ajutor reciproc şi participare civică descrise printr-o serie de cuvinte şi expresii ca ubuntu, tirelo, vabatsiri sau hunhu. Pentru comunităţi, activităţile de voluntariat sunt instrumente esenţiale în îndeplinirea obiectivelor sociale, economice şi de mediu. Cu toate acestea, este nevoie de o strategie la nivel local, regional şi naţional care să prezinte dovezi mai convingătoare privind aportul voluntariatului la menţinerea şi susţinerea păcii şi la dezvoltarea sustenabilă a regiunii:

• În Africa subsahariană, din punct de vedere al serviciilor prestate, voluntarii au contribuit în valoare de 117 milioane de dolari, respectiv aproximativ 86 USD/voluntar. Activează 1,5 milioane de voluntari, mai mulţi decât locuitorii din Mauritius.
• În Kenya, societatea civilă reprezintă o „industrie” în valoare de 270 milioane dolari, reprezentând 2,5% din PIB. Forţa de muncă din sectorul societăţii civile, respectiv voluntari şi persoane plătite reprezintă 43% din cea angajată în sectorul public şi depăşeşte ca volum sectoare ca transportul sau construcţiile.
• În Mozambic, sectorul societăţii civile reprezintă 6,2% din PIB.

Sunt foarte importante programele ONG-urilor care recrutează voluntari din rândul comunităţilor locale pentru a-i pregăti să preia sarcinile voluntarilor internaţionali şi să ducă cu succes mai departe munca acestora. În contextul în care se vorbeşte despre o dependenţă a Africii de ajutorul internaţional şi despre nevoia de a acţiona prin forţe proprii pentru că nicio ţară nu s-a dezvoltat până acum doar prin sprijin internaţional, acest tip de programe sunt esenţiale pentru viitorul regiunii.

V-ar plăcea să fiți voluntari în Africa?

Surse:
www.allforafrica.org
UNDP web.undp.org/africa
UNICEF www.unicef.org
UN Volunteers/ Prezentare „Valuing Voluntering in Africa”
www.voluntariat.ro/vso

Surse foto:
www.flickr.com
www.inable.org

 

Articole asemanatoare:

3 Comentarii

  1. Vasile Dancu says:

    Imi doresc foarte mult sa fac voluntariat in Africa sper sa ma intalegeti si ma ma luoati in echipa voastra.Va Multumes

  2. Denisa says:

    Imi doresc mult sa fac voluntariat in Africa. Cum pot ajunge membra a echipei voastre?

Posteaza un comentariu