Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On August - 19 - 2012

Uneori oamenilor trebuie să li se aducă aminte că pe langă tot ceea ce vedem negativ în jurul nostru, există multe întâmplări frumoase şi pline de speranţă ce aşteaptă să fie descoperite, întâmplări ce ne reamintesc că în lumea aceasta este loc pentru mai bine, atâta doar să vrem.

“HUMANITARIAN AID AND CIVIL PROTECTION” a luat naştere în anul 1992 pentru a le reaminti oamenilor de lucrurile bune, pentru a le oferi ajutor şi speranţă, ca o expresie a solidarităţii europene, pentru oamenii cu nevoi din întreaga lume. Timp de 20 de ani, The Commission’s European Community Humanitarian Office (ECHO – Biroul Comisiei Comunităţii Europene Umanitare) a oferit peste 14 miliarde de euro şi asistenţă umanitară pentru victimile conflictelor şi dezastrelor din 140 de ţări din întreaga lume.

Ce face mai exact ECHO ?

Oferă protecţie civilă – 32 de state colaborează în acest domeniu pentru   protecţia civilă, a mediului înconjurător şi a cetăţenilor.

Prevenire – Comisia Europeană investeşte în prevenirea şi pregătirea cetăţenilor în cazul unei catastrofe, prevenirea fiind posibilă în mai multe moduri, prin crearea unui inventar de informaţii privind hazardele, schimbul de bune practici, consolidarea metodelor de alertă rapidă etc.

Pregătire – măsurile pregătitoare sunt întreprinse la nivelul UE pentru a permite mobilizarea rapidă a echipelor de intervenție de asistență în caz de urgență, precum și pentru a asigura capacitatea de reacție eficientă și complementaritate a trupelor active.

Răspuns -Intervențiile ECHO acoperă toate tipurile de urgențe majore, inclusiv dezastrele naturale și provocate de om, acte de terorism și accidente tehnologice, radiologice și de mediu, inclusiv poluarea marină accidentală.Ambele, ajutorul umanitar și protecția civilă vizează consolidarea capacității de răspuns rapid în cazul unui dezastru.

Astăzi, v-am cules o poveste din Angola, o poveste despre reunirea unei familii care a fost despărţită în timpul războiului civil şi reunită datorită ECHO.

Dominingo Severino (18) îşi aminteşte cu durere de anul 1995, copil fiind, când a fost despărţit de fratele său, Mauricio. “Mă aflam cu părinţii în Caluquembe, iar Mauricio a rămas acasă, în Lubango, cu unchiul nostru, Paolo. Atunci a avut loc un atatac UNITA, iar eu şi părinţii mei am fost siliţi să ne refugiem. Deşi mama mea era însărcinată, a trebuit să ne ascundem prin tufişuri, într-un mediu foarte ostil. Acolo s-a născut fratele meu, Manuel.”

În următorii 5 ani, familia nu s-a putut întoarce în Lubango, iar în anul 2000 părinţii lui Dominingo au fost ucişi în urma altui atac UNITA. “Eu am fost luat să devin luptător UNITA. Am fost despărţit de Manuel, care avea 5 ani şi nu ştiam dacă mai trăieşte sau nu,dar bănuiam că trebuie să fie pe undeva cu luptătorii UNITA.”

Din fericire pentru Domingo şi alţi angolezi, liderul mişcării UNITA a decedat şi a început un proces de pace, în 2002, după 30 de ani de război.

Dominingo descrie drumul înapoi către casă, în Lubango. “Când am ajung anul trecut în august, am auzit că ECHO ajută familiile să îşi regăsească membrii. Am mers imediat la centru să anunţ şi am găsit un mesaj de la unchiul Paolo şi, după un timp i-am întâlnit familia, şi pe fratele meu, Mauricio. Evident, eram încă foarte îngrijorat pentru Manuel.”

Acesta i-a povestit unchiului său despre celălalt frate şi împreuna cu ECHO au început căutarile lui. După 4 luni, a fost găsit  un minor nerecunoscut de UNITA,care suferea de subnutriţie : Manuel. cu sprijinul financiar ECHO, Manuel s-a recuperat într-o clinică din Spania şi adoptat de noua familie reunită.

Dacă v-a plăcut povestea şi doriţi să aflaţi mai multe despre ECHO, vă invităm să vizitaţi acesti site: http://ec.europa.eu/echo/aid/voluntarycorps_en.htm

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu