Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On June - 23 - 2012

Voluntariatul este o activitate caracterizată în primul rând prin faptul că beneficiarul acțiunii trebuie să fie întotdeauna altă persoană decât cea care o întreprinde. Altfel spus, voluntarii nu trebuie să ceară niciodată nimic în schimbul muncii lor, în caz contrar caracterul demersului lor se schimbă radical, transformându-se în altceva, după caz ( muncă plătită, intership, practică în vederea angajării viitoare etc.)

Cu toate acestea, cei implicați în voluntariat pot avea anumite avantaje indirecte. Până la urmă, munca este valoroasă întotdeauna, mai ales când interesul personal lipsește, fiind înlocuit cu un scop altruist. Astfel, Parlamentul European a adoptat pe data de 12 iunie o rezoluție privind recunoașterea muncii de voluntariat în cadrul Uniunii Europene. Potrivit NewEurope online (http://www.neurope.eu/article/meps-support-volunteering) în următoarele luni va fi creat „European Skills Passport”, un document prin care va fi recunoscut și înregistrat voluntariatul în cluburile sportive, asociații culturale sau caritabile. Mai mult, parlamentarii europeni cred că astfel va crește procentul de angajare al tinerilor, prin posibilitatea îmbogățirii CV-ului. Practic, toate abilitățile dobândite în urma muncii de voluntariat vor fi recunoscute de către angajatori, în funcție de gradul și de timpul necesar dobândirii lor.

Recunoașterea muncii de voluntariat diferă, în general, de la stat la stat. Dacă în Olanda sau Belgia sunt oferite anul premii celor mai buni voluntari (simbolice, fără valoare materială mare) în ţările nordice voluntariatul este o considerat strict o opțiune personală și nu este cuprins sau menționat într-un fel în lege, fiind expresie a dorinței libere a cetățenilor. Harta de mai jos, cuprinsă într-un raport al Comisiei Europene pe probleme de tineret, ne oferă o imagine completă a statutului de recunoaștere a voluntariatului în U.E.

Raportul menționează Gala Societății Civile ca fiind principala ceremonie de recunoaștere a implicării oamenilor în munca în scopul comunității, în România. Puteți găsi detalii despre cum s-a desfășurat ediția de anul acesta precum și multe alte informații utile pe http://www.galasocietatiicivile.ro/ .De asemenea, conform lucrării, în țară noastră voluntariatul este promovat în primul rând prin intermediul știrilor, al exemplelor de bună practică și al relatării experiențelor de  viață în domeniul al tinerilor (iar site-ul nostru Blogunteer.ro reflectă întocmai acest lucru:D ).Totuși, nu există încă o definire clară a conceptului de voluntariat în legislația românească și nici nu sunt discuții sau demersuri  clare în acest sens ( cum se întâmplă,de exemplu,la vecinii noștri bulgari,așa cum se poate vedea vedea pe hartă).

Vreau să îmi fie recunoscută muncă de voluntar la nivel internațional. Cum să fac ?

Deocamdată nu există o modalitate clară decât pentru proiectele din cadrul Serviciului European de Voluntariat (EVS),un certificat eliberat de către organizatori. De asemenea, orice asociaţie internaţională are capacitatea de a acorda voluntarilor săi certificate sau alte metode de recunoaştere corespunzătoare meritelor lor.

Aşadar,nu ne rămâne decât să sperăm că în viitor vor exista mai multe oportunităţi şi pentru voluntarii din România şi să muncim la fel ca şi până acum,indiferent dacă ne este recunoscută sau nu munca.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/content/20120601FCS46167/4/html/%C3%8Enl%C4%83tur%C3%A2nd-grani%C8%9Bele-pentru-voluntari

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse

Posteaza un comentariu