Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On December - 1 - 2011

Voluntariatul este o activitate de interes public, a cărei iniţiativă o poate avea fiecare cetăţean în parte,  fără a primi recompense materiale.  Asociaţiile de voluntari au rolul de a estompa lipsurile societăţii, de a oferi o voce celor care nu se pot reprezenta singuri, de a promova cultura, educaţia etc. Această activitate poate fi desfăşurată în domenii precum: arta şi cultura, sportul şi recreerea, educaţie şi cercetare, protecţia mediului, sănătate, asistenţă şi servicii sociale, religie, activism civic şi drepturile omului, ajutor umanitar şi filantropic, dezvoltare comunitară şi socială şi altele.

Conform Declaraţiei Universale cu privire la voluntariat “voluntariatul este o componentă fundamentală a societăţii civile. El însufleţeşte cele mai nobile aspiraţii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranţa şi justiţia pentru toate persoanele.

În această epocă a globalizării şi a schimbărilor continue, lumea devine din ce in ce mai mică, mai interdependentă, mai complexă. Voluntariatul – la nivel individual sau de grup – reprezintă o modalitate prin care:

  • pot fi întărite şi susţinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui şi de ataşamentul faţă de aproape;
  • persoanele pot să-şi exercite drepturile şi responsabilităţile de membri ai comunităţilor, în timp ce învaţă şi se dezvoltă pe percursul întregii vieţi, definindu-şi astfel întregul potential uman.

 

Eurobarometrul arăta in anul 2006 că cel puţin 3 din 10 europeni sunt voluntari activi, iar peste 80% dintre respondeţi susţineau că voluntariatul este o parte importantă a democraţiei în Europa.

La începutul anului 2011, Comisia Europeană sublinia importanţa activităţilor voluntare pe plan european, desemnând acest an ANUL EUROPEAN AL VOLUNTARIATULUI.  Aceasta a fost premisa adoptării unei noi legi a voluntariatului de către statul român,după modelul european, legea anterioară neoferind explicaţii complexe despre acţiunile voluntare, având unele lagune in ceea ce priveşte  drepturile si obligaţiile voluntarilor şi cum se administrează astfel de activităţi.

Actuala lege,  explică importanţa voluntariatului şi încurajează astfel de activităţi, conform articolului 6, LEGEA VOLUNTARIATULUI 195 ” Autorităţile locale oferă sprijin în derularea stagiilor de voluntariat, acordând prioritate activităţilor care se adresează tinerilor din categoriile sau zonele defavorizate. Sprijinul oferit pentru derularea activităţilor de voluntariat poate consta în:

a) includerea în strategiile de dezvoltare locală, regională şi naţională a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului şi modul de sprijinire a acestuia pentru atingerea priorităţilor locale, regionale şi naţionale;

b) includerea voluntariatului drept criteriu pentru alocarea de fonduri din bugetele locale, regionale şi naţionale, acolo unde este potrivit şi benefic pentru activitatea propusă. atât în rândul celor interesaţi de astfel de acţiuni,cât şi în rândul celor ce au posibilităţi materiale sau umane pentru a sponsoriza aceste acţiuni şi de asemenea, răspunde la întrebări legate de voluntariat.

 

Voluntarii, văzuţi prin ochii liderilor europeni, reprezintă începutul unei noi ere, o eră în  care oamenii simpli pot schimba lumea prin acţiunile lor, prin promovarea unor principii democratice, neegoiste, nematerialiste, principii de egalitate între oameni, indiferent de etnie,religie,sex,sau culoare, construiesc împreuna comunităţi solide şi sigure pentru orice cetăţean. Aceste acţiuni, contribuie,mai ales,la dezvoltarea personala, pe toate planurile.

Am învăţat că ingredientele principale în acţiunile sociale nu sunt nici banii, nici numarul de oameni implicaţi, ci pasiunea / dăruirea cu care lucrează cei ce vor sa-si dea din timpul, abilităţile, cunoştinţele lor în beneficiul altora. Cea mai importantă lecţie pentru mine este faptul că nimic nu se compară cu zâmbetul de pe chipul unui copil cu care viaţa a fost mai dură, chiar dacă pentru acest zâmbet facem naveta, lucrăm ore în şir şi ne lovim de barierele mentalităţii greşite tocmai a celor care sunt în poziţia de a ocroti aceşti copii. (Stelian Juganu, Voluntar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Plasament “Sfântul Andrei” Jucu)

 

Sursă foto prima pagină.

Articole asemanatoare:

Categorii: Voluntariat

Un comentariu

  1. […] Legea voluntariatului conform standardelor europene […]

Posteaza un comentariu