Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On August - 9 - 2012

Auzim mereu despre cât de important este volutariatul în dezvoltarea noastră profesională, la intrarea într-o universitate de top, acumularea de experienţă sau chiar, sporirea şanşelor pentru un job mai bun. Dar câţi dintre voi aţi auzit aceasta de la un angajator? Ei bine, noi am auzit şi ne-am gândit să împărţim parerile lor şi cu voi.

Oana-Mihaela Constantinescu(specialist în resurse umane) şi Victor Miron (antreprenor, partener la Service Auto Iovi şi Use Together, iniţiatorul proiectului Pe drumul cel bun şi blogger) , două persoane care şi-au început cariera prin voluntariat, au avut amabilitatea de a ne vorbi despre importanţa voluntariatului în găsirea unui job.

Voluntariatul îmbracă 3 forme – de Oana Constantinescu

“Din punctul meu de vedere, voluntariatul imbracă trei forme: cel cu scop preponderent caritabil sau ecologic (ajutorarea animalelor, a copiilor, a persoanelor cu anumite nevoi, dar şi activităţi de ecologizare a unei zone, etc), voluntariat cu scop principal de dezvoltare personală şi profesională (derulare de activităţi pt specializare într-un anumit domeniu) şi voluntariat “for fun and making friends“, un grup strâns pentru organizarea unui concert spre exemplu.

Cu siguranţă, categoriile sunt mult mai cuprinzătoare, eu doar am creat o schiţă a voluntariatului din România. Unde ar trebui să se uite cu atenţie angajatorul? La categoria a doua. Acest tip de voluntariat deseori imită procesele de lucru dintr-o companie, oferind reale oportunităţi de dezvoltare a unor competenţe caracteristice specialiştilor sau chiar managerilor din diverse branse (de ex PR, HR, marketing, vânzari, etc). Din păcate, în ţara noastră experienţa în voluntariat este trecută cu vederea, cu excepţia a câtorva multinaţionale care iau în considerare activitatea în ONG-urile studenţesti renumite.

Ce aş sfătui recruiterii din orice companie? Să verifice cu mare atenţie responsabilităţile pe care aplicantul le-a avut în cadrul activităţilor de voluntariat, să aplice teste sau întrebări relevante pt competenţele pe care se presupune că şi le-a dezvoltat astfel şi, nu în ultimul rând, să ceară recomandări de la cei alături de care a făcut voluntariat. Rezultatele pot fi uimitoare, iar candidaţii, uneori, mai bine pregătiţi decât ar fi fost în urma unui job. Voluntariatul e “o joacă” foarte serioasă şi merită să i se acorde mult mai mult credit.”

În continuare, urmează un interviu cu Victor Miron, care a făcut voluntariat începând cu vârsta de 18 ani  diverse organizaţii: Noua Acropolă, JCI.

Faci sau ai făcut vreodată muncă voluntară ? Dacă da, cum consideri că te-a ajutat în dezvoltarea ta personală ?

Am făcut şi muncă voluntară şi voluntariat :). Munca voluntară este o activitate care o faci nu neapărat voit şi nu neapărat fără aşteptări materiale. Voluntariatul în schimb pentru mine este acea activitate care o faci din proprie iniţiativă, cu multă bună voinţă şi fără a fi plătit în bani.

Am făcut voluntariat în mai multe organizaţii şi o să fac în continuare atâta timp cât o să fie proiecte şi instituţii în care să cred. Personal m-au ajutat activităţile de voluntariat pentru că au fost şi sunt un context favorabil pentru a acumula experienţă, pentru a cunoaşte oameni de valoare şi cu valori comune cu mine şi pentru a îmi oferi bucuria de face lucruri şi pentru ceilalţi, nu doar pentru mine.

Care este reacţia unui angajator atunci când în CV-ul unui candidat pentru slujbă observă că acesta face sau a făcut voluntariat?

Eu dacă văd că un posibil angajat a făcut voluntariat mă gândesc că este o persoană care valorizează contribuţia la comunitate, care e posibil să aibă abilităţi bune de lucru în echipă, are toate premisele să fie o persoană pozitivă şi cu iniţiativă. Faptul că şi eu am făcut voluntariat şi fac în continuare este un lucru care va facilita comunicare şi relaţia dintre noi.

Crezi că activităţile de voluntariat pot fi echivalate cu practica din facultate ? Cu atât mai mult că în multe facultăţi nu se pune accent pe activitatea practică.

Practica din facultate seamănă mai mult cu munca voluntară decât cu voluntariatul. E ceva impus din exterior şi rigid.

Cunoşti sau ai auzit de vreun caz în care cineva a obţinut o slujbă în principal pentru că a făcut muncă voluntară în trecut ?

Da, ştiu mai multe cazuri în care o persoană s-a remarcat ca voluntar într-o organizaţie şi a fost recomandată de o altă persoană din organizaţie pentru diverse locuri de muncă în alte companii.

Cei care au făcut voluntariat ştiu că se leagă conexiuni puternice între colegii de echipă din organizaţiile în care se face voluntariat, relaţii care de multe ori devin prietenii pe viaţă. Sigur că aceşti prieteni se vor ajuta în diverse situaţii, mai ales în obţinerea unei slujbe.

Mulţumim Oanei şi lui Victor pentru răspunsurile acordate, iar în final vrem să vă punem o întrebare:

Ce atuuri aveţi faţă de cei care termină aceleaşi studii ca şi voi? 

Articole asemanatoare: