Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On May - 12 - 2012

Săptămâna Națională a Voluntariatului este un eveniment care urmărește să atragă cât mai mulți voluntari în diverse evenimente, care să celebreze voluntariatul din România. Activitățile se desfășoară în diferite domenii: târguri, expoziții, dezbateri, curățenie, informare, sport, ajutor social și multe altele.

Ca să vă convingeți de amploarea acestei tradiții, vă prezentăm, în continuare, un mini-calendar al evenimentelor care vor avea loc la nivel național, în mai multe județe din țară.

BACĂU

Luni, 14 mai, startul evenimentelor desfășurate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului va fi dat de un flashmob, organizat în Parcul Catedralei. Organizatorii, Consiliul Județean al Elevilor Bacău, așteaptă voluntari și simpli elevi să li se alăture cauzei „S.O.S copii din Valea Plopului”, acțiune care urmărește sensibilizarea trecătorilor cu privire la cele 400 de persoane din Valea Plopului, care au avut de suferit în urma unui incendiu devastator.

Miercuri, la ora 14:00, în aceeași locație, FSC Bacău și celelalte asociații invită la Târgul Voluntarului Băcăuan. În cadrul acestuia, printre alte activități, APACA Bacău va organiza un concurs de orientare urbană.

Sâmbătă, 19 mai, CRE Bacău provoacă băcăuanii la o cursă matinală de ciclism, Let’s bike it! Traseul începe de la statuia lui Ștefan cel Mare până la Orizontu’ și retur. Seara, Cercetașii României vor crea o lume feerică la Festivalul Luminii, în Parcul Cancicov.

BIHOR

SNV își începe promovarea încă din prima zi, 14 mai, prin organizarea unei expoziții de postere și distribuirea de materiale informative, cu privire la importanța voluntariatului.

Pe 16 mai, elevii de la școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea vor organiza activități de colectare a deșeurilor. Inițiativa lor va fi susținută și de Grădinița Nr. 41, în parteneriat cu Echipa Eco în acțiune, care, pe 17 mai, vor distribui pliante și se vor ocupa, la rândul lor, de curățarea gunoaielor.

Tot pe 17 mai, elevii cu nevoie speciale din școala „Dacia” vor găti alături de colegii lor voluntari; activitate ce are ca scop integrarea lor socială. În aceeași zi, bătrânii singuri vor fi vizitați de către elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Oradea și cei Asociația „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a le aduce alimente și alte necesități, dar și pentru a petrece puțin timp cu ei.

BRAȘOV

Și aici, cei mici vor da o lecție și un exemplu demn de urmat pentru toți ceilalți. GLT Ceasul Distracției, în parteneriat cu AGLT, ajutați de elevii clasei  I ai Școlii nr 5 Săcele, vor strânge gunoiul din jurul școlii, după care va urma o expoziții ale fotografiilor.

Sâmbătă, 19 mai, centrul Brașovului va fi transformat într-un Târg de voluntariat, eveniment aflat deja la a II-a ediție. Scopul acestuia este de a promova oportunitățile organizațiilor și ale instituțiilor active în domeniul voluntariatului.

Spre seară, un grup de elevi de clasa a III-a s-au gândit să le aducă o bucurie bătrânilor de la căminul de bătrâni Christiana, din Săcele, Brașov și să îi scoată la o plimbare, într-o zonă liniștită a orașului.

 BUCUREȘTI

În capitală, Săptămâna Voluntariatului va începe cu promovarea activităților de teambuilding și voluntariat în rândul tinerilor. Salvați Copiii România, Fundația Noi Orizonturi și Organizația Noua Acropolă în România vor implica tinerii în diverse activități interactive prin metoda peer to peer education sau atrăgându-le atenția prin stand-uri și animații stradale.

Voluntarii de la Crucea Roșie Sector 3 și Asociația “Foișorul de Foc=Voluntariat și Parteneriat pentru Viață”, vor face demonstrații de acordare a primului ajutor, însoțite de instrucțiuni pentru situații de urgență, pe data de 14 și respectiv 19 mai. În aceeași zi, cei de la Crucea Roșie vor merge la Centrul de Plasament Pinochio 3, pentru a-i ajuta pe cei mari (clasa V-VII) să își pregătească temele.

GLT Jos Pălăria, în parteneriat cu mai multe școli din capitală vor organiza ore de joacă pentru elevii claselor I-VIII. Voluntarii de la Start Focus vor găti alături de copii, vor învăța împreună limba engleză și vor desfășura diferite activități culturale.

Asociația SOS Infertilitatea va demara o campanie de sensibilizare a acestei probleme, “Infertilitatea există. Și doare!”, printr-o expoziție, dar și prin diverse căi de mediatizare – TV, radio, presa scrisă, online.

CLUJ

Pentru cea de-a XI-a ediție SNV, Clujul a pregătit mai multe evenimente frumoase. Deschiderea va fi făcută prin tradiționalul târg de oferte de voluntariat.

În continuare, fulare croșetate manual vor împânzi centrul orașului, ca simbol al dialogului intergenerațional, urmând să rămână pe statui, pe toată perioada SNV.

În cea de-a treia zi, vor fi amplasate panouri de 2×2 metri, pe care trecătorii vor realizare picture sub îndrumarea unui artist local.

În cadrul evenimentului BEHIND THE CURTINS: GO VOLUNTEERING se vor prezenta mai multe filmulețe realizate de voluntari SEV, care își vor împărtăși experiențele acumulate de-a lungul stagiilor.

CONSTANȚA

Cu ocazia Săptămânii Voluntariatului, în Constanța se vor desfășura foarte multe activități culturale, care vor avea scopul de a promova voluntariatul, de ecologie, cât și acțiuni umanitare. Activități de teambuilding pentru 50 de voluntari sau un turneu sportive sunt doar 2 exemple care urmăresc atragerea tinerilor. Pentru cei mai mici vor fi organizate târguri de meșteșuguri, în care aceștia vor da viață unor păpuși cu ajutorul materialelor reciclabile, iar mai apoi vor realiza o imagine a Terrei, folosindu-și mâinile pictate.

Pentru că cititul este întotdeauna la modă, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari, în parteneriat cu Școala Tudor Arghezi Năvodari, va organiza o expoziție de cărți și, ajutată de copii, va împărți fluturași, care vor invita populația la lectură. În aceeași manieră culturală se va desfășura și un concurs de dansuri pentru ansamblurile din municipiu.

Voluntarii din diferite ONG-uri vin în sprijinul copiilor cu deficiențe și se vor juca alături de aceștia. Pentru persoanele nevoiașe vor împărți pachete cu alimente, haine și jucării, iar bătrânilor le vor aduce buna dispoziție printr-un spectacol susținut de studenții de la Facultatea de Arte-Actorie.

De o activitate interesantă vor avea parte elevii claselor I-IV, care vor fi familiarizați cu instrumentele meteo și vor observa fenomenele meteo din acea zi.

IAȘI

Și în Iași, organizatorii au planificat o gamă largă de evenimente în săptămâna 14-21 mai.
Luni, 14 mai, voluntari ale Fundației Serviciilor Sociale Bethany, vor crea un smiley gigant pentru a celebra Săptămâna Voluntariatului.

Marți, un motiv dublu de celebrare este Ziua Internațională a Familiei. Mai mulți tineri voluntari vor desfășura diverse activități, pe care le vor desfășura alături de bătrâni.  În aceeși manieră, sâmbătă, copiii se vor bucura de atenția voluntarilor, cu muzică, jocuri și gustări.

În perioada 14-22 mai, în Cartierul Tătărași, strada Vasile Lupu 56, Iași, Școala “Alexandru I. Cuza”,  Grădinița cu P.N și Biserica “Sf. Nicolae”, Podu Iloaiei,  și se vor organiza puncte de colectare de îmbrăcăminte, jucării, alimente sau electrocasnice pentru familiile defavorizate.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” va demara o campanie de donare a sângelui, la nivel universitar.

Centrul Diecezan Caritas Iasi, în parteneriat cu AIESEC IAȘI și Centrul de Carieră (CIPO), vor invita voluntarii la training-uri și mese rotunde, în cadrul cărora vor avea ocazia de a-și împărtăși experiențele și de a purta discuții despre importanța personală și profesională a voluntariatului.

SIBIU

Aici, voluntarii au programat o săptămână plină de evenimente una ca una.

Mai întâi, se vor organiza Mese rotunde, care vor avea ca temă de discuție importanța voluntariatului și căi de conștientizare ale potențialilor voluntari pentru o implicare activă.

Pentru că sănătatea e mai importantă decât toate, Asociația “Mediașul pentru cultură” va demara o campanie de informare a efectelor nocive pe care le are fumatul și prevenirea consumului de tutun.

Tinerii voluntari de la Serviciul de Voluntari Agnita vor porni în pași de dans alături de persoanele de vârsta a III, dar îi vor învăța și dansuri de societate. Iar pentru a menține una din tradițiile din cadrul SNV, aceeași voluntari vor contribui la îmbunătățirea aspectului zonei și o vor curăța de gunoaie, după care vor trimite toate deșeurile la centru de sortare.

SUCEAVA

Asociația Aripi în Europa, în parteneriat cu mai multe instituții de învățământ, a pregătit numeroase activități și jocuri distractive pentru copii.

Centrul de Voluntariat Suceava, în parteneriat cu INTERCOOLT, vor iniția o bibliotecă vie, o zi a cărților deschise. Oamenii vor putea împrumuta cărți, își vor exercita dreptul și demnitatea umană, valorificând astfel și dialogul intercultural.

Pe data de 16, cei din Organizația GIRB – Suceava, se vor aduna în parcul de lângă biserica Catolică, pentru a realiza un flash-mob.

Săptămâna se va încheia cu un turneu de fotbal între liceele din Suceava.

TMIȘOARA

Pe data de 18 mai, Fundația “Pentru Voi”, în parteneriat cu Helios Sport Club, va organiza un meci de fotbal pentru 30 de persoane cu dizabilități intelectuale și voluntari implicați în programul de mentorat „Un Prieten pentru Tine”.

Asociația Creștină For Help va iniția mai multe activități de informare, în care voluntarii le vor vorbi copiilor despre corpurile lor, pericolul consumului de droguri și despre cât de important este să se spele pe mâini.
De asemenea, voluntarii vor „adopta” un copil pentru 10 ore, timp în care îi va acorda toată atenția sa pentru a-l îndruma în activitățile pe care le va desfășura.

 

Pe lângă cele prezentate mai sus, încă multe alte evenimente importante vor mai avea loc, numărul lor crescând de la o zi la alta.  La fel de importantă este și implicarea noastră în aceste activități, astfel încât să demonstrăm că povestea voluntariatului merită să fie spusă în fiecare zi.

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Calendarul Saptamanii Nationale a Voluntariatului […]

Posteaza un comentariu