Sunt doar unul singur, ce pot face? Probabil că fiecare dintre noi s-a simţit deseori depăşit de problemele globale care au nevoie ACUM de soluţii. Neajutorat, neînsemnat – cine nu s-a văzut aşa măcar o dată, pus să se confrunte cu ameninţările poluării, încălzirii globale, sărăcirii resurselor ş.a.m.d.? Nu e deloc simplu să le faci faţă, pentru că problemele în sine nu sunt simple. Dimpotrivă!
Poate că, pe cont propriu, pare că lupta este pierdută din start, iar victoria – o utopie. Doar că toate lucrurile mari sunt făcute din mici detalii, şi fie chiar şi unul singur dintre noi – poate face diferenţa.
„Escaladarea Everestului începe tot cu primul pas”, spune o vorbă. Iată cel puţin zece soluţii, mai mari sau mai mici, la îndemâna oricui vrea să încerce să păşească spre un viitor mai bun:
1. STINGE LUMINA! SALVEAZĂ ENERGIA! REDU CONSUMUL!
Mai e puţin până la Earth Hour, evenimentul marca WWF, când mai toată planeta va închide simbolic comutatoarele. Dar, până atunci, şi după aceea, de ce să nu ne uităm în jur şi să oprim risipa de energie pe care o facem zilnic?
Cum ar fi dacă:
- am conduce mai puţin maşinile personale, am zbura mai puţin cu avionul, am călători mai aproape de casă – am folosi astfel mai puţin petrol / carburant şi mai puţin kerosen (dintre cei mai poluanţi combustibili ever!),
- am închide luminile şi am scoate din priză aparatele pe care nu le folosim, iar dacă am mai şi utiliza resursele alternative de energie, sau am încuraja companiile care utilizează „energia verde”, ar fi de-a dreptul un salt!
- am afla mai multe despre sursele de poluare (de exemplu, poluarea luminoasă: http://www.poluareluminoasa.ro/ ),
- am cumpăra mărfuri locale – cultivarea intensivă, transportul, ambalarea, depozitarea mărfurilor de peste mări şi ţări consumă enorm energie, şi produce multe-multe deşeuri = poluare,
- am lua pe noi un pulover mai gros, în loc să facem mai multă căldură,
- am recicla sau am cumpăra produse deja folosite, în locul unora noi?
Toate acestea ar salva nu numai energia, dar şi banii proprii. Sunt gesturi simple, care înseamnă mult: consumăm mai mult decât avem nevoie, resurse care nu sunt inepuizabile şi uităm ce lăsăm în urma noastră.
2. MAI PUŢINĂ RISIPĂ!
Există nenumărate moduri prin care să construim şi să ne creştem copiii într-o cultură „Zero risipă”, în toate aspectele vieţii noastre. „Orice învăţ are şi dezvăţ”, spune proverbul: putem să ne reciclăm obiceiurile proaste şi să ne deprindem cu altele noi şi bune, care să ne devină a doua natură… Şi să ajute natura!
De ce să nu:
- folosim hârtia de scris pe ambele părţi, să folosim pungi eco sau să avem cu noi de rezervă sacoşe reutilizabile şi propria cană pentru ceai sau cafea – nu doar acasă sau la birou?
- reumplem cartuşele pentru imprimantă, în loc să le înlocuim, ne revitalizăm sau reparăm calculatorul vechi, în locul unuia nou aşa cum fac cei de la Ateliere fara Frontiere ,
- bem apă de la robinet în locul celei îmbuteliate – pentru o cantitate mică de apă se folosesc cantităţi uriaşe de pet-uri, multe dintre ele cu ingrediente dovedit toxice ,
- refuzăm ambalajele inutile, deşi atrăgătoare, ale produselor
- facem duş în loc de baie?
Şi lista poate continua …
3. DETOXIFIAZĂ MINTEA , TRUPUL ŞI … ECONOMIA! FII FASHION ÎN STIL ECO!
Incredibil de multe produse care ne înconjoară astăzi – bunuri pe care am ajuns să le credem indispensabile – sunt în realitate de-a dreptul toxice. De la îmbrăcăminte, la farduri, şampoane, medicamente, până la computere, electronice, flori şi parfumuri, ca să nu mai vorbim despre produsele de curăţenie casnice, toate conţin ingrediente cu un grad mare de risc pentru sănătate, mai ales când sunt folosite sistematic.
O simplă căutare pe internet, pe site-urile de informare, ne-ar face să ne gândim de două ori înainte de a întinde mâna din obişnuinţă spre rafturile magazinelor. Şi, de ce nu, să ne întoarcem la ştiinţa naturii sau la sfaturile bunicii, şi să fim „în trend” folosind produsele eco, organice, hand –made, fie ele cosmetice, haine sau alimente?
4. DECONECTEAZĂ TV-UL ŞI INTERNETUL, CONECTEAZĂ-TE LA REALITATE!
Statisticile arată că majoritatea ne petrecem indecent de mult timp la televizor, calculator, internet / reţele de socializare, în loc să interacţionăm personal între noi, să ne conectăm la realitate şi să încercăm să schimbăm ce nu ne place. Se ştie deja prea bine că televizorul e doar chewing-gum pentru creier ( de unde afli ce şi cum să cumperi iar şi iar), navigarea fără ţintă pe internet echivalează cu o derivă, iar trei sferturi din „prietenii” din agendă, de pe reţeaua de socializare, sunt persoane pe care le întâlneşti foarte rar, sau chiar niciodată în viaţă.
E vorba despre energie şi timp risipite, care pot fi folosite pentru noi înşine, ca şi pentru prieteni, familie, comunitate. Există atâtea moduri în care putem acţiona ca voluntari, şi să vedem cu ochii noştri cum am produs o schimbare, cu paşi mai mari sau mai mici! Da, din acest punct de vedere, internetul este un ajutor de nădejde: site-uri, portaluri, resurse casino online şi comunităţi dedicate voluntariatului, la doar un click distanţă!
5. PARCHEAZĂ MAŞINA ŞI HAI LA O PLIMBARE!
Ne uităm cu invidie la oraşele cu poluare foarte scăzută, unde oamenii trăiesc sănătos fiindcă respiră aer curat. „Secretul” este că le pasă şi se folosesc de toate mijloacele – de transport sau de … convingere a autorităţilor – pentru asta:
- merg cât mai mult pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun, şi acela, puţin poluant,
- îşi trimit copiii la şcoală cu autobuzul,
- folosesc tot mai mult energie verde alternativă pentru alimentare – maşini electrice, sistemul de „car sharing” – super idee eco friendly (http://www.carsharing.net/),
- acolo unde nu au încă soluţiile la îndemână – piste pentru biciclete, parcări subterane, spaţii verzi şamd – le găsesc şi, prin acţiuni şi campanii cetăţeneşti, le pun în practică.
6. SCHIMBĂ BECUL ŞI NOTA DE PLATĂ!
Economie de energie, facturi mai mici acasă şi „nota de plată” pentru mediu mult redusă – pe scurt, becuri economice. E o schimbare simplă, dar cu miză mare: becurile economice folosesc cu 75% mai puţină energie decât cele clasice şi durează de zece ori mai mult ca acestea.
7. RECICLEAZĂ TOT CE POŢI: ŞI GUNOIUL, ŞI ADMINISTRAŢIA!
Suntem deja familiarizaţi cu ideea de reciclare – parcă ne sună cunoscuţi „cei trei R”: recondiţionare, reciclare, refolosire. Poate să ne stârnească un zâmbet, dar nu e deloc o glumă! Reciclarea salvează energia ( ştim care, aceea cu resurse epuizabile) şi reduce risipa şi febra cumpărăturilor de produse noi, cu termen de valabilitate tot mai scăzut.
De la calculatoare, baterii, electronice, telefoane mobile, la ambalaje – hârtie, carton, sticlă, Cashanova e una slot machine in flash disponibile online senza dover scaricare nessun . pet-uri – şi deşeuri menajere, totul poate fi şi trebuie reciclat. Este adevărat că în România, ca şi în alte ţări, sistemul de reciclare e ineficient şi prost organizat – atunci, trebuie reciclată administraţia locală şi cei care au puterea de decizie.
La fel de adevărat, s-a creat un sistem al produselor de unică folosinţă sau cu viaţă tot mai scurtă, imposibil de recondiţionat – costă mai mult reparaţia lor, decât să cumperi altele noi. Dar, aşa cum oamenii au creat sistemul, tot ei îl pot schimba şi îmbunătăţi – adică noi înşine, fiecare dintre noi!
8. CUMPĂRĂ PRODUSE LOCALE ŞI ECOLOGICE, CUMPĂRĂ CEVA DEJA FOLOSIT ŞI, MAI ALES, CUMPĂRĂ MAI PUŢIN!
Viaţa e scurtă, de ce să nu fie şi lista de cumpărături la fel? Ar fi cam trist să realizăm că ne-am petrecut mare parte din timp în urma coşului de cumpărături.
Shopping-ul nu este şi nu va fi vreodată o soluţie nici pentru problemele personale, şi nici pentru cele de mediu. Schimbările de care avem nevoie nu se găsesc de cumpărat, nici măcar în magazinele „bio”.
Dar, dacă tot cumpărăm, de ce să nu:
- dăm banii pe ceva produs în ţara / comunitatea noastră, în primul rând,
- alegem produse cât mai ecologice / organice, cu risc scăzut pentru noi şi mediu,
- evităm ambalajele inutile şi ne-reciclabile, cele din PVC sau plastic = toxice,
- ne gândim ce persoană stă în spatele etichetei şi a preţului scăzut al produsului – se ştie că un preţ mic înseamnă de multe ori muncitori, chiar copii, plătiţi mizerabil şi cu un trai sub limita decenţei,
- salvăm un produs încă bun de la groapa de gunoi: Reciclare, Refolosire, Respect pentru natură?
„Less is more” / „Mai puţin înseamnă mai mult” – în mod ironic, celebra butadă capătă un nou înţeles: mai puţine cumpărături înseamnă mai puţină muncă pentru a face banii să plăteşti acele produse, mai puţină risipă, mai puţină poluare. Paradoxal, asta e mai mult!
9. AI AFLAT TOATE ASTEA? DĂ MAI DEPARTE – DE ŞTIRE!
Familie, prieteni, vecini, colegi de şcoală sau de serviciu, comunitate virtuală etc., cu toţii ar trebui să afle ceea ce tocmai ai citit şi ai descoperit. Vorbind, răspândind informaţia, îi poţi face pe ceilalţi să conştientizeze, îi poţi inspira, puteţi acţiona şi produce o schimbare – „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”, spunea Mahatma Gandhi. (http://www.letsdoitromania.ro/)
10. FĂ-ŢI AUZITĂ VOCEA!
Ai o opinie, vrei s-o faci cunoscută şi mai ales să faci diferenţa? Scrie, informează-te, comentează, implică-te, susţine-ţi cauza! O voce care rosteşte adevărul se va face auzită, mai devreme sau mai târziu. Care este crezul tău?
Paradigma actuală în care trăim pare să spună că progresul se bazează pe a produce şi a consuma, că poluarea este un preţ al progresului, că a cumpăra este felul în care ajutăm economia să se dezvolte… Dacă ne schimbăm mentalitatea, vom ajunge să schimbăm şi paradigma: o viaţă trăită în prezent, dar cu un pas în viitor, un viitor curat!
PS: Un scurt cuvânt de final. Pentru că tocmai am trecut de Valentine’s Day şi de varianta lui autohtonă, Dragobetele, câteva statistici care poate ne vor face să ne reconsiderăm ideile despre cumpărăturile din … dragoste:
- În SUA s-au cheltuit anul acesta 17.6 miliarde de dolari pe cadouri de Valentine Day!
- Nota de plată include: 4.1 miliarde dolari pe bijuterii, 1.8 miliarde dolari pe flori şi 1.5 miliarde pe bomboane de ciocolată.
- La a doua citire, factura s-ar traduce astfel:
– Inimioarele de ciocolată sunt delicioase, îi îndulcesc pe cei dragi. Un vis pentru iubitorii de dulciuri, dar un coşmar pentru muncitorii de pe plantaţiile de cacao din Ghana sau Coasta de Fildeş – furnizorii principali de boabe de cacao.În 2010, un documentar al BBC dezvăluia cum munca pe aceste plantaţii este de fapt sclavie în toată regula, inclusiv asupra multor copii, victime ale traficului de persoane şi supuşi la muncă forţată.
– Minunaţii trandafiri şi celelalate flori decorative – poate că sunt simbolul iubirii, dar mesajul lor e mult mai trist: cele mai multe flori de pe piaţa nord-americană provin din Columbia, produse pe spezele muncitorilor săraci: femei şi copii traficaţi şi forţaţi să muncească. Pentru că florile trebuie să arate perfect şi să reziste, sunt tratate cu mari cantităţi de pesticide, care induc boli neurologice acestor muncitori.
– „Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei”, spune cântecul. Poate, dar sunt duşmanii minerilor care caută după preţioasele pietre. Din nou, muncitori-copii expuşi unor condiţii periculoase şi intoxicării cu mercur şi cianuri. Costul unui simplu inel de aur înseamnă mai bine de 20 de tone de reziduuri, multe toxice pentru oameni şi mediu.
(Nu ştiu câţi îndrăgostiţi ar vrea să-l urmărească de Valentine pe Leo di Caprio în filmul „Diamantul sângeriu” / „Blood Diamonds”, ca să afle că frumoasele pietre preţioase sunt plătite cu preţul a mii de vieţi şi cu sânge, iar în spatele războaielor din Angola, Sierra Leone sau Liberia stă operaţiunea „diamante pentru arme”).
Evident, mesajul aici nu este să nu sărbătorim zile ale îndrăgostiţilor! Dar nu cred că iubirea nu poate fi celebrată şi fără produse care au printre „ingrediente” – copii supuşi la muncă forţată, pesticide, cianuri şi alţi compuşi toxici.
Află ce conţin, cum au ajuns acele mărfuri în raft, şi mai apoi cumpără – aşa faci sigur o declaraţie de dragoste Pământului! (sursa: http://www.storyofstuff.org/2012/02/13/dont-be-stupid-cupid-show-your-love-responsibly/)
Adaptare după http://www.storyofstuff.org/movies-all/story-of-stuff/act/
Credite foto:
http://ferdi-rizkiyanto.blogspot.com/,
http://www.comunitatedurabila.ro/articol/103/ecologie-joaca-educatie-profit.html,
Cristi Arsene
Un comentariu
[…] Zece pasi spre viitor-voluntar planetar […]