Suntem secolul XXI, era vitezei.Tot programul nostru se desfăşoară în ritm alert şi, în contextul acesta, poate fi greu să încercăm să găsim timp pentru activităţi în folosul altora, pentru acţiuni de voluntariat. În ciuda acestui fapt, beneficiile muncii caritabile sunt multe şi nebănuite: nu numai că ne ajută pe noi,dar și pe familia și comunitatea din care facem parte. Ne pot facilita dobândirea de abilități noi, de prieteni noi și chiar pot influenţa avansarea in carieră!
În rândurile de mai jos, vom analiza avantajele pe care ni le conferă voluntariatul, precum şi felul în care putem noi să contribui astfel încât să avem o experienţă cât mai frumoasă în acest sens.
Beneficiul #1: Voluntariatul te conectează la lume
Unul dintre cele mai cunoscute avantaje ale voluntariatului este impactul pe care il produce asupra comunității. Voluntarii neplătiți sunt „lipiciul” care țin unită o comunitate.Pe lângă asta, multă lume nu realizează că munca neplătită este ca o sabie cu două tăișuri, dar în sensul bun al cuvântului, o situație de tip win-win: câștigă și cauza, şi oamenii care contribuie la realizarea ei.
De asemenea, unul dintre cele mai bune moduri de a-ți face noi prieteni este voluntariatul: intri în contact cu oameni noi, care au inițiativă, valori și spirit civic(altfel n-ar face voluntariat) și interese comune cu ale tale( luptați pentru aceeași cauză). Munca în echipă vă va uni cu siguranţă!
Inclusiv situaţia ipotetică și puțin probabilă în care nu reuşeşti să îţi faci nici un prieten îţi aduce beneficii, și este un „test” util pentru carieră! Faptul că eşti nevoit să lucrezi cu oameni care nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu tine te face să îţi îmbunătăţeşti abilităţile sociale, devii altruist( cauza pentru care lupți este mai importantă decât orice altceva) și te învață arta compromisului și a diplomației, deprinderi care se dobândesc greu,dar care, în același timp, sunt extrem de utile în viață!
*Blogunteer Tip: fă voluntariat în familie!
Voluntariatul în familie este una dintre cele mai benefice experiențe de care poți avea parte,deoarece absolut toți membrii au de câștigat! Copiii învață de la părinți,și nu oricum, ci prin puterea exemplului, iar adulții ….învață și ei de la copii, redescoperind astfel entuziasmul, lipsa totală a reticenței și bucuria descoperirii lucrurilor noi. Munca împreună întărește și reface legături și creează o atmosferă ideală, în perfectă armonie cu valorile și comuniunea din interiorul unei familii.
Beneficiul #2: Voluntariatul bun pentru minte și trup
Încrederea in sine creşte atunci când faci munca non-profit! Binele pe care îl faci pentru ceilalți,pentru comunitate îți dă automat un sentiment de împlinire și de satisfacție interioară, iar munca în echipă și în cadru organizat îți creează un sentiment de apartenență, de mândrie și identitate! Toate acestea te ajută să ai o abordare pozitivă asupra vieții și o stare generală de bine, astfel încât te vei putea concentra mai bine pe viitoarele tale obiective.
Voluntariatul combate cu succes depresia și anxietatea, reducându-le totodată și riscul de apariție! Un factor cheie care declanșează depresia este izolarea socială. Munca voluntară te menține în contact permanent cu ceilalți și te ajută să îți formezi un sistem solid de susținere, care te protejează de stres și de depresie atunci când treci prin situații dificile.
Şi nu în ultimul rând, voluntariatul te ajută să te menţii in formă, fiind bun pentru sănătate la orice vârsta. Studiile de specialitate atestă că cei care practică activităţi de acest fel au o rată a mortalităţii mai mică decât cei care nu o fac, au mai puţine boli de inimă şi simptome de durere cronică!
Beneficiul #3: Voluntariatul te poate ajuta să avansezi în carieră
Dacă te gândeşti la o nouă carieră, voluntariatul te poate ajuta să-ţi măreşti experienţa în aria ta de interes şi să cunoşti oameni noi din domeniu. De asemenea, te ajută să dobândeşti noi abilităţi utile la serviciu, precum munca în echipă, comunicarea, capacitatea de rezolvare a problemelor şi provocărilor noi apărute, planificarea proiectelor, task management şi organizarea în general. Per total, te vei simţi mult mai comfortabil folosindu-ţi aceste capacităţi la locul de muncă odată ce le-ai exersat mai întâi într-o poziţie de voluntariat.
Ai nevoie de experienţă într-un domeniu? Vrei să vezi cum ar fi să lucrezi într-un anumit mediu, dar nu vrei să faci un angajament pe termen lung?Voluntariatul este solutia pentru tine! De exemplu,dacă vrei să devii asistentă medicală, poţi să încerci să munceşti benevol la un spital. Aşa vei deveni insider,vei vedea direct provocările şi beneficiile meseriei şi dacă ţi se potriveşte!
Nu trebuie să uiţi faptul că, chiar dacă munca pe care o depui este gratis, nu înseamnă ca abilităţile pe care ţi le formezi nu sunt aceleaşi. Multe oportunităţi de voluntariat presupun traininguri extensive. Exemplu concret: dacă ajuţi la managementul unui adăpost pentru femei poţi deveni, în timp, consilier de criză pentru probleme sociale.
BLOGUNTEER TIPS:
*Vei avea o experienţă mai intensă dacă legi voluntariatul de pasiunile şi hobby-urile pe care le ai deja. În felul acesta, te vei şi distra muncind, şi vei şi munci mai bine pentru ca munca pe care o depui te aduce mai aproape de lucrurile care îţi fac plăcere.
*Deşi voluntariatul te poate ajuta să-ţi dezvolţi o plajă largă de capacităti, de la abilităţi sociale şi psihologice la făcut injecţii sau cunoştiinţe despre artă, cultura şi religie (de fapt, în funcţie de domeniul ales, poţi dobândi cunoştinţe despre absolut orice), ca să faci un bine nu ai nevoie decât de 3 lucruri: o minte deschisă,disponibilitatea de a face orice este nevoie în acel moment şi o atitudine pozitivă asupra vieţii!
*Cu toate că beneficiile despre care am vorbit mai sus constituie un mare plus atunci când vrei să te apuci de voluntariat, ele trebuie să reprezinte cireaşa de pe tort….nu tortul în sine. Adevărata motivaţie a unui voluntar adevărat este dorinţa sinceră de a face un bine, de a contribui cu ceva la comunitatea din care face parte şi de a-şi aduce aportul la schimbarea lumii!
Mai cunoaşteţi şi alte beneficii?
3 Comentarii
[…] Beneficiile (ne)cunoscute ale voluntariatului […]
[…] Beneficiile (ne)cunoscute ale voluntariatului […]
[…] Beneficiile (ne)cunoscute ale voluntariatului […]