Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
20 martie-Ziua Internationala a Francofoniei | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On March - 20 - 2012

Ce sărbătorim azi? 

20 martie reprezintă celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei. Privind retrospectiv în anul 1970, această zi marchează semnarea tratatului de la Niamey(Niger) prin care s-a fondat Agenţia de cooperare culturală şi tehnică (ACCT), transformată mai apoi în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Francofonia are drept scop construirea unui liant între umanism, democraţie şi respectul acordat diversităţii culturale, toate acestea fiind posibile prin utilizarea unei limbi comune, franceza.

Date factuale: 

13% din populaţia mondială este vorbitoare de limbă franceză;

-statele francofone sunt localizate pe 5 continente;

56 de state şi guverne sunt membre ale OIF (Organizaţia Internaţională a Francofoniei);

-19 state au statutul de observatori, printre care: Austria, Croaţia, Tailanda, Cehia, Ungaria, Mozambic ş.a.

900 000 de cadre didactice predau limba franceză în lume;

-în fiecare an au loc aproximativ 90 de festivaluri şi turneuri ale artiştilor francofoni;

-există 295 de centre de lectură şi animaţie în 21 de ţări;

-franceza este limbă oficială în 21 de state membre ale OIF;

-pentru a permite tinerilor să înţeleagă şi să acţioneze pe probleme de dezvoltare , OIF a stabilit un program de voluntariat internaţional şi şcoli de vară ale Francofoniei.

Anual, cele 56 de state membre organizează diferite evenimente pentru a sărbători această zi. Pe site-ul oficial al Zilei Internaţionale a Francofoniei, România este înscrisă cu 30 de evenimente, care au loc în oraşe precum: Timişoara, Reşiţa, Petrila, Brăila, Oradea, Satu-Mare, Suceava ş.a.

Ce face Institutul Francez din Cluj-Napoca?

În spiritul manifestărilor din întreaga lume, Institutul Francez din Cluj le-a pregătit cinefililor o săptămână plină de proiecţii cinematografice dedicate Quebec-ului. Din 20 până în 24 martie, clujenii şi nu numai sunt aşteptaţi la Zilele Filmului Francofon. 

Cu alte cuvintele, organizatorii le pregătesc participanţilor următoarele:

– şase programe care ilustrează actualitatea cinematografică canadiană de limbă franceză şi care tocmai au fost prezentate în cele mai importante festivaluri din lume; 
– filme proiectate în premieră în România, toate subtitrate în limba română;
– o diversitate de genuri: lung metraje, scurt metraje şi filme documentare;
prezenţa regizorului din Quebec, invitat special al evenimentului, Eduardo Lucatero. Regizorul va susţine un master-class în 20 martie şi va prezenta filmul său „Les vivants” în 21 martie la ora 20.00 la Cinema Victoria
– un acces facilitat în sala de cinema prin intermediul celor două abonamente ale festivalului: Pass „découverte” 3 filme la 15 lei şi Pass „La Totale” – cele 6 filme la 25 de lei.

Filmele

Incendies (2011) – film care a reprezentat Canada la Premiile Oscar 2011, pe tema căutării originilor, descoperirii secretelor şi a iertării imposibile.

Un nuage dans un verre d’eau (2012) – cu actriţa română Anamaria Marinca în rol principal, un film incitant, la limita dintre thriller şi film fantastic, cu efecte vizuale surprinzătoare.

Le Vendeur (2011) – un film care vorbeşte despre alienare, culpabilitate, religie şi …vânzarea de autoturisme.

En terrains connus (2011) – un film de un umor negru irezistibil.

Les vivants (2011) – în prezenţa regizorului Eduardo Lucatero, film documentar care ne oferă o viziune tangibilă dar şi profundă a semnificaţiei ritualurilor morţii pentru noi, cei vii.

Québec gold – o şansă unică de a vedea într-un singur program, cele mai bune scurt metraje din Quebec!

Având în vedere că cei de la Institul Francez au şi o echipă de voluntari alături, aşteptaţi-vă la un eveniment pe cinste. Pentru mai multe detalii, aveţi la dispoziţie site-ul oficial: http://www.institutfrancais-roumanie.com

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse

Un comentariu

  1. […] Pentru restul articolului, intraţi aici: https://blogunteer.ro/2012/03/20-martie-ziua-internationala-a-francofoniei/ […]

Posteaza un comentariu