Până acum am tot adus vorba despre beneficiile voluntariatului atât prin articolele pe care le-am scris cât şi prin interviurile pe care le-am publicat.
Voluntariatul este cea mai bună metodă de dezvoltare personală, prin voluntariat reuşim să fim cetăţeni activi ai societăţii, facem un bine în comunitate şi aş mai putea continua să vorbesc mult despre beneficiile voluntariatului pentru că este clar că sunt multe.
Însă vin cu ceva nou şi împărtăşesc ce am citit de curând aici. Este o veste bună şi sună cam aşa: Voluntarii trăiesc mai mult decât cei care nu au dat niciodată o mână de ajutor.
Se pare că acest lucru a reieşit în urma unui studiu condus de Sara Konrath de la Universitatea din Michigan, realizat pe un eşantion de 10317 oameni din rezidenţii din Wisconsin, de la data absolvirii liceului, adică din 1957 şi până în prezent. În 2008, media vârstei participanţilor la studiu era 70 iar majoritatea participanţilor la studiu erau femei.
Mai mult, s-a observat că cei care sunt voluntari şi fac asta pentru că într-adevăr şi-o doresc, trăiesc mai mult decât cei care nu au întins niciodată mână pentru a ajuta pe cineva sau decât cei care fac voluntariatul şi nu au o motivaţie interioară pentru acest lucru.
Probabil că rezultatul acestui studiu, vine şi din faptul că voluntariatul ne învaţă pe fiecare să fim răbdători, să avem încredere şi speranţă în mai bine, să nu ne preocupăm prea mult în legătură cu lucrurile care nu ţin direct de noi.
Cred că în principal, voluntariatul ne ajută să ne ridicăm speranţele pe care le avem în legătură cu viaţa pe care o ducem.