Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On January - 11 - 2012

Adrian Pop şi Andrei Bălan, doi tineri pasionaţi de sport din Baia Mare,dar şi amatori de voluntariat, au ajuns anul acesta la Innsbruck, cu ocazia  Jocurilor Olimpice de Iarnă de Tineret, prin programul European Voluntary Service şi au decis să ne împărtăşească şi nouă povestea lor, printr-un scurt interviu.

1)Când ai luat prima dată contact cu lumea voluntariatului şi din ce motiv?

Adrian  Pop: Întotdeauna am avut propriul meu grup de prieteni şi aveam propriile activităţi şi interese. În anul 2 de facultate, la Baia Mare,  am văzut pe holul facultăţii un afiş de promovare a unei campanii de împădurire lângă Baia Mare. Era prezentată într-un mod foarte atractiv, cu diverse alte activităţi pe parcursul celor 3 zile de împădurire. Mi-am sunat prieteni din toată ţara şi i-am invitat la Baia Mare. iar în acel weekend am fost cu toţii, în mare parte pentru prima dată, voluntari.A fost o experienţă de care ne aducem aminte cu toţii cu foarte multă plăcere, iar eu am fost unul dintre cei molipsiţi de fenomen. Chiar dacă am studiat ştiinţe economice atât în liceu cât şi în facultate şi masterat, treptat treptat mi-am dat seama de valoarea şi importanţa implicării civice.

2) Din ce asociaţii nonguvernamentale mai faci parte în prezent?

Adrian Pop:  În prezent, sunt voluntar şi membru în mai multe organizaţii: Rotaract TEAM Baia Mare, Junior Chamber International Baia Mare, Club for Young Leaders Baia Mare (toate având o reţea internaţională foarte mare).

Andrei Bălan: Pasionat de sport, s-a implicat în diverse activităţi de voluntariat cu Asociaţia D.E.I.S. Baia Mare, organizând evenimente specifice.

Pentru amândoi programul Tineret în Acţiune a adus ceva nou, iar prin participarea în diverse proiecte internaţionale ne-am apropiat de ceea ce înseamnă o lume globală şi multiculturalism.

3)Care consideri că este importanţa voluntariatului, din experienţa ta pana în momentul prezent?

Voluntariatul îl consider o alternativă mult mai bună şi complementară la sistemul de educaţie actual.Voluntariatul este şi un mod efficient de a acumula experienţă şi de a-ţi lărgi cercul de prieteni/contacte. Prin voluntariat se dovedeşte şi caracterul, se ia iniţiativa şi se dezvoltă spiritul civic al unei comunităţi.

5)Descrie-mi, te rog,  proiectul organizat de EVS.

 Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă de Tineret, prin programul European Voluntary Service(Serviciul European de Voluntariat) s-a organizat un proiect special pentru un grup de 30 de voluntari din 15 ţări diferite care să fie organizatori în departamentul Cultură şi Educaţie al acestei ediţii a Jocurilor Olimpice de Tineret.

Pe perioada a 2 luni de zile(decembrie – ianuarie) am participat la diverse traininguri(limba germana, teambuilding, etc…) şi special pentru Jocurile Olimpice ajutăm la implementarea diverselor proiecte şi pregătirea evenimentelor din perioada 13 – 22 ianuarie 2012.

În decembrie n-am avut un program fix, un departament în care să lucrăm regulat. Dar împreună cu Andrei am realizat proiectul de sustenabilitate în Youth Olympic Village(un cartier cu 13 blocuri construit special pentru cazarea atleţilor de la olimpiadă). Practic, am pregătit în fiecare cameră informaţii şi postere speciale prin care încercăm să atragem atenţia asupra necesităţii de-a economisi energie, apă şi colectare selectivă.

Alte 2 săptămâni le-am petrecut în centrul de acreditare. Jocurile Olimpice de Tineret se desfăşoară sub supravegherea Comitetului Internaţional Olimpic, iar regulile sunt foarte stricte. Astfel, toţi participanţii, muncitorii sau oficialii trebuie să treacă printr-un sistem de monitorizare şi printr-o bază de date. Mai apoi pentru fiecare se emite câte o legitimaţie unică, cu diverse elemente de securitate.

În acest fel, împreună cu echipa de voluntari EVS am realizat acreditările pentru majoritatea echipelor naţionale participante la Olimpiada, dar şi pentru diverşi reprezentanţi ai Comitetului Internaţional Olympic precum: Prinţul Albert de Monaco, Prinţesa Sophie de Lichtenstein, etc etc…

În 2012, printre activităţile la care am participat în organizarea Jocurilor Olimpice au fost cele de amenajare şi organizare a centrului în care se desfaşoară proiectele din programul de Educaţie şi Cultură(din care noi facem parte) şi a complexului OlympiaWorld, un complex format din 2 patinoare interioare pentru Hokey pe Gheaţă şi pentru Patinaj artistic, iar unul afară pentru Patinaj viteză.

Pe perioada jocurilor, Andrei se va ocupa de promovarea programului Educaţie şi Cultură – una din înovaţiile şi surprizele pregătite de Jocurile Olimpice de Tineret.

Eu voi fi “Sport Initiator”, voluntar în cardul echipei ce îşi propune iniţierea atleţilor de la olimpiadă şi în alte sporturi decât cele la care participă: Căţărări, Curling sau Sporturi  Urbane şi alte activităţi în aer liber(cursuri de supravieţuire, etc…)

În cadrul programului Educaţie şi Cultură, atleţii se vor întâlni cu: Laboratorul Media, World Mile(diversitate culturală), proiectele de sustenabilitate, Artă, Competenţe, Festival de tineret, Şcoala de Sport şi Provocări.

Pe lângă activităţile de la Jocurile Olimpice, avem activităţi şi angajamente faţă de colegii noştri cu care locuim împreuna în aceeaşi casă – 33 persoane din 17 ţări diferite.

Prin exemplul nostru încercam să promovăm programul Serviciului European de Voluntariat şi să determinăm cât mai mulţi tineri să participe în continuare (trebuie ţinut cont că în forma actuală acest program va exista doar până în anul 2014).

Să vă dezvălui şi câteva detalii din organizare, ce se pregateste spectaculos pentru eveniment si cand va avea loc.

Jocurile Olimpice de Tineret Innsbruck 2012 au loc în perioada 13 – 22 ianuarie.

Innsbruck este singurul oraş din lume care a organizat de 3 ori jocurile Olimpice (în ’64, ’76 şi 2012). Am avut ocazia să lucrez cu voluntari seniori care la ediţia din ’64 au fost studenti în oraş şi totodată voluntari la acele jocuri.

În 2012, la Innsbruck are loc prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă Tineret. Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret(de vară) a fost în 2010 la Singapore.

La jocurile din 13-22 ianuarie se vor întrece la 15 discipline cu 63 de medalii puse în joc un număr de 1059 atleţi din peste 60 de ţări. Bugetul alocat organizării acestui eveniment este de 23.7 milioane euro.

Din mesajul preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Jacques Rogge:

Din 13 până în 22 ianuarie 2012, nu vei vedea doar generaţia viitoare de staruri internaţionale ale sportulurilor de iarnă, ci vei şi experimenta câteva formate noi, inovative, ce nu au mai fost niciodată până acum în programul sporturilor olimpice.

Cei mai talentaţi atleţi ai lumii vor concura la aceleaşi discipline la care se va concura la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2013 la Sochi(Rusia) plus un număr de noi discipline precum Women’s Ski Jumping, Ski Halfpipe and Snowboard Slopestyle.  Mai mult decât cele 10 zile de competitive, atleţii vor participa la un program interactiv de Cultură şi Educaţie.

6) Cum ai ajuns să iei parte la acest proiect şi care a fost motivaţia ta?

Organizaţia din Romania, partenera în acest proiect este Team For Youth Association. Am avut ocazia să-i cunosc şi înaintea acestui proiect, am întâlnit chiar şi voluntarii străini care au venit la Baia Mare prin intermediul acestei organizaţii.

Desfăşoară un număr foarte mare de proiecte prin programul Tineret în Acţiune. Când am aflat despre proiectul EVS la Jocurile Olimpice de Tineret şi am citit descrierea proiectului, am fost foarte încântat şi dornic să particip.Am aplicat pentru a fi voluntar, iar apoi am aşteptat decizia. Aşteptarea a fost mult mai grea decât credeam, în special pentru că-mi doream foarte mult să fiu prezent. Suntem foarte bucuroşi că şi România este reprezentată aici, în acest proiect şi putem spune că şi ceilalţi voluntari EVS de aici sunt încântaţi să înveţe din experienţa noastră şi despre ţara noastră.

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Datorita voluntariatului, au ajuns la Jocurile Olimpice de Iarna […]

Posteaza un comentariu