Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea Teodor On November - 25 - 2011

Dan Croitoru face parte din categoria oamenilor pasionaţi de voluntariat. Motiv pentru care echipa Blogunteer şi-a dorit să afle modul în care vede el această experienţă şi ce anume îl determină să continue pe calea aleasă.

La ce vârstă ai luat pentru  prima oară legătura cu lumea voluntariatului şi din ce motiv?

O intrebare grea. Nu mai ţin minte cu exactitate momentul în care am luat pentru prima dată legătura cu voluntariatul, însă cea dintâi imagine de voluntar cu acte în regula îmi vine în minte când aduc vorba de Voluntari pentru Idei şi Proiecte (http://www.vipromania.ro/) din perioada studenţiei. Motivaţia a fost una simplă. Participasem la Personal Development School (proiect al organizaţiei) cu ceva timp înainte, am prins drag de oamenii din VIP, de entuziasmul şi dorinţa lor de a schimba în bine România şi am zis că acolo-i de mine. În cele din urmă, am avut dreptate.

Din ce asociaţii ai făcut sau faci încă parte?

Voluntari pentru Idei şi Proiecte (VIP-Romania), o organizaţie ce are la bază credinţa conform căreia oamenii excepţionali pot schimba societatea şi pot avea un impact major asupra dezvoltării ei. Cea de-a doua, Business Club (http://www.thebusinessclub.ro/), comunitate a ong-ului VIP, locul în care antreprenorii pun bazele viitoarelor afaceri de succes. Acum fac parte dintr-o iniţiativă globală, Challenge:Future (http://challengefuture.org/), ce îşi propune să contribuie la crearea viitorului pe baza a doi piloni: sustenabilitate şi inovaţie, oferind tinerilor la nivel global posibilitatea de a transforma ideile în acţiuni şi de a avea un impact real în comunităţile lor.

Ce le poţi spune cititorilor despre experienţa ta din domeniul ONG?

Experienţa din domeniul ONG se poate traduce printr-o relaţie simplă: cu cât te implici mai mult, cu atât primeşti mai mult. şi nu mă refer la sume de bani sau alte bunuri materiale ci la experienţa personală, profesională, acele lecţii de viaţă care vor defini ulterior cum şi unde te va purta norocul. E binecunoscută, iar în cazul meu şi testata, analogia: cu cât munceşti mai mult cu atât ai mai mult noroc. Concret, de prin 2005 şi până în ziua de azi, mă mândresc cu titulatura de voluntar, de la organizaţii până la diverse proiecte în care a fost nevoie să pun umărul la treabă.

Care consideri că sunt cele mai importante proiecte în care te-ai implicat până acum?

Cu fiecare proiect în care m-am implicat, cu fiecare persoana întâlnită în viaţă, am avut de câştigat la capitolul experienţă. Fiecare proiect de voluntariat a fost important pentru mine prin prisma celor învăţate însă pentru a răspunde concret la întrebare, aş menţiona perioada în care am fost voluntar în organizarea Summit-ului NATO din Bucureşti in 2008; Studentul Anului, Impact Marketing School, Business School şi Personal Development School, toate acestea marca VIP-Romania. De curând, am avut placerea de a fi voluntar în organizarea TEDxYouth Ljubljana.

Cum ţi-a influenţat voluntariatul cariera? Dar cum te-a influenţat pe tine, ca om?

Pot spune că prin voluntariat şi mediul ONG, m-am definit ca om, mi-am îndreptat paşii către lucruri care contează cu adevărat pentru mine. Atunci când nu faci lucrurile pentru bani, le faci din pasiune, iar cea de-a doua variantă este întotdeauna o motivaţie mult mai puternică.

Întrebat fiind ce facultate am făcut, mereu am avut deosebita plăcere de a menţiona experienţele de voluntariat avute şi organizaţiile din care am făcut parte. Fără a diminua importanţa unei facultăţi, consider că experienţa practică pe care o poţi dobândi implicându-te în proiecte de voluntariat te formează, te ajută să-ţi testezi limitele, să faci cunoştinţă cu realitatea. Cu cât mai devreme cu atât mai bine. Voluntariatul este o stare de spirit şi nu o activitate, o stare de spirit fundamentală pentru cariera oricui.

În ziua de astăzi, tinerii ţi se par interesaţi sau dezinteresaţi de voluntariat?

Dacă îmi ceri un verdict, nu-ţi pot da. Din simplul motiv că nu pot generaliza, nu pot include toţi tinerii în aceeaşi oală. Depinde din ce unghi priveşti. Dacă ne uităm în rândul organizaţiilor studenţeşti, numărul de proiecte cu impact, numărul de aplicaţii pentru a deveni membri în aceste organizaţii, putem răsufla usuraţi, România este pe mâini bune. Din păcate, sunt şi multe alte exemple de tineri care din diverse motive abandonează şcoala sau devin dependenţi de droguri. Nu spun că voluntariatul este un remediu universal însă poate constitui baza unui start sănătos în viaţă. Un lucru este clar, în ziua de azi, tinerii au acces la foarte multe oportunităţi de dezvoltare ori de voluntariat, iar de multe ori este de ajuns primul pas pentru a prinde gustul.

De ce crezi că este important pentru ei să se implice în cât mai multe acţiuni şi proiecte? 

În urma experienţelor avute, am ajuns la concluzia că „ We are defined by the people we meet in life”. Şi am început să-mi definesc acţiunile pe baza acestor cuvinte simple însă cu un conţinut puternic. După cum am menţionat anterior, cu fiecare implicare, cu fiecare proiect şi provocare, câştigi la capitolul experienţă. Iar în timp experienţa te formează ca om, te defineşte. Este o diferenţă mare între cei care au pus accent pe voluntariat şi acţiuni cât mai diverse în timpul anilor de studii şi cei care nu au avut acces la astfel de experienţe. Este important pentru că, prin voluntariat, ai ocazia să înveţi din greşeli, să descoperi ce-ţi place să faci cu adevarat, ce îţi aduce satisfacţie.

Dacă banii nu ar conta deloc, ce ai face pentru tot restul vieţii? De multe ori găseşti răspunsul la întrebare prin voluntariat.

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Interviu cu Dan Croitoru-voluntar TEDx Youth Ljubljana. Dan face parte în momentul de faţă dintr-o iniţiativă […]

Posteaza un comentariu