În perioada 4 – 14 noiembrie s-a desfășurat festivalul studenţesc naţional UNIFEST. Acesta este un proiect al Uniunii Studenților din România și are drept scop principal dezvoltarea cultural-artistică și educaţională pentru toţi studenţii. Festivalul oferă participanţilor 10 zile de cultură, artă, sport și educaţie nonformală.
La cea de-a XII-a ediție, UNIFEST se poate mândri cu peste 300 de evenimente în 17 orașe universitare și 20 000 de bilete gratuite la muzee, filme, Ateneu și spectacole de teatru, operă și operetă. În cadrul proiectului, tinerii au ocazia de a lua parte la diverse spectacole, training-uri, concerte, ateliere, baluri, concursuri, seri de poezie, cât și o campanie de donat sânge.
Vineri, 8 noiembrie, a avut loc training-ul pe tema Time Management, susţinut de Ioan Alexandru Minciună. Scopul acestuia a fost de a evidenţia principalele impedimente pentru o bună organizare și de ajuta tinerii să își coordoneze cât mai eficient timpul și activitățile. Am participat acolo în calitate de studentă aflată în aceeaşi situație cu cea descrisă mai sus. În același timp, am fost în calitate de redactor Blogunteer, pentru a vă povesti mai multe despre trainer şi activitatea lui de voluntariat.
Partea introductivă a constituit un mic exerciţiu de cunoaştere între participanţi. În continuare, s-au format 4 echipe care urmau să identifice „hoţii de timp” și să găsească soluţii pentru aceștia. Au urmat diverse jocuri, care aveau drept scop analizarea individuală a modului în care ne organizăm timpul și ce ar trebui să îmbunătățim.
De asemenea, am încercat să găsim argumente pro și contra adoptării unei agende. Un lucru important pe care l-am învățat cu toții a fost regula 60/40, care presupune timpul planificat și, respective, timpul alocat lucrurilor neprevăzute.
La final, am învățat cei trei termeni importanți pentru stabilirea unei liste de activități – organizarea, prioritizarea și planificarea sarcinilor.
Toate acestea au fost puse la punct de Ioan Alexandru Minciună, menționat mai sus. Pentru început, Ionuţ, așa cum mi s-a prezentat, este student la medicină, în anul IV. Concomitent, este coordonator al unui proiect din cadrul Organizației Studenților Mediciniști. Face parte din cadrul departamentului care se ocupă cu toată partea de distracţie: baluri, party-uri, excursii, ieșiri în natură, focul viu și altele. Anul trecut, a venit cu ideea unor variante culturale, pe care le-a materializat în proiectul Culturala Lunară. „Scopul evenimentului era de a organiza ceva pentru toată lumea, nu doar pentru mediciniști. Așadar, acesta aduna oameni din diverse domenii, pentru a ţine speech-uri, poezii, cântece ect. Printre numele cunoscute s-au numărat Mircea Vintilă, Dorel Vișan sau Emeric Imre, dar și alți oameni importanți.”
Era interesant să aflu cum își organizează timpul un student la Medicină. Contrar așteptărilor, încă de la începutul prezentării, ne-a spus că nu se consideră un foarte bun organizator al timpului. Nu îşi clasifică notiţele din agendă după urgențe sau lucruri importante. Niciodată nu a făcut niciodată asta. Dar, de obicei, își trece activitățile cam cu o săptămână înainte, deși pe parcurs se mai adună și altele. „De exemplu, azi dimineață sau azi-noapte, când definitivam training-ul, stăteam și mă gândeam că luni am examen la Farmaceutică și că n-am învățat pentru acest examen. Și mă gândeam că nu mai pot da înapoi, să zic că nu mai țin training-ul, trebuie să îl țin, dar cine m-a pus să fac asta?! (râde). Știam că e înainte de examen. Dar tot timpul am scos-o la capăt cumva.”
În cadrul proiectului UNIFEST a ajuns printr-un parteneriat între organizații, el fiind trainer de 2 ani. Temele şi le-au ales ei; dacă nu erau deja alese, puteau să își aleagă tema, ziua și alte detalii. „Am ales să fac asta pentru că de fiecare dată când citesc, citesc și alte materiale – având foarte multe, aflu tot timpul chestii noi și mi se pare că mă dezvolt mai mult”
Susține training-uri pe diverse teme, precum teambuilding, teamwork, fundraising, public speaking, presentation skills etc. În ceea ce privește feedback-ul din partea participanţilor spune că nu știe dacă primește neapărat un feedback bun pentru partea de teorie și înțelegere. El consideră că atunci când începi să fii trainer și să te formezi, înveți metodele de training și prezentarea, brainstorming-ul și alte lucruri similare, dar prin prezentare poți să încerci să fii cât de cât interactiv. Lumea nu vine pentru trei ore de teorie, dar vine, în primul rând, pentru a se simți bine. „Să rămână puțin, dar măcar rămâi cu el; decât să auzi mult şi rămâi cu puțin, mai bine auzi puțin și rămâi cu puțin.”
Asta este ceea ce am învățat noi în cadrul festivalului UNIFEST din acest an. Suntem curioşi să aflăm la ce evenimente aţi participat voi și ce cu ce impresii aţi rămas.