Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On April - 24 - 2017

Pe data de 7 aprilie am luat o pauză de la birou, alergat haotic prin instituțiile publice, și zgomotul obișnuit de fundal, mi-am împachetat 10 haine într-un geamantan micuț și 2 perechi de încălțări comode (după ce am citit toate articolele pe care le-am găsit despre cum să-ți aranjezi hainele astfel încât să îți încapă cât mai multe în bagaj) și am plecat spre aeroportul Henri Coandă unde urma să mă întâlnesc cu Lăcrămioara, Nadia și Iulia – cele trei fete cu care aveam să-mi petrec săptămâna dinainte de Paști. Asociația Young Initiative ne-a selectat pentru a participa la un training al organizațieo Kinderfreunde Mühlviertel, din Austria.

Proiectul în care urma să participăm s-a numit “Stop Moaning-start through with Motivation and Inspiration granted from the nature” și a fost un finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+. Drumul până în Klaffer am Hochficht, destinația noastră finală, a fost destul de lung și plin de peripeții. A trebuit să schimbăm 2 trenuri, 2 autobuze și un tramvai, iar neprevăzutul și-a spus, în stilul său caracteristic, cuvântul.

Prima zi a training-ului a zburat fără să ne dăm seama, și ne-am împrietenit foarte repede cu grupul european de participanți (format din 23 de persoane venite din Spania, Portugalia, Lituania, Macedonia și Turcia). Cele mai faine aspecte din proiectele Erasmus+, fie că vorbim despre schimburi de tineri sau mobilități de lungă durată (SEV), sunt reprezentate de multiculturalitate, diversitate și oportunitatea pe care o ai în descoperirea și dezvoltarea propriei personalități. Nu aș putea continua să vă povestesc despre activitățile pe care le-am desfășurat pe zile pentru că totul a fost atât de captivant și fascinant pentru mine încât am pierdut noțiunea timpului. Dar, voi încerca să fac un top 5 lucruri practice pe care le-am învățat atunci când am ieșit din zona mea de confort și am experimentat ceea ce poate să-mi ofere natura.

  1. Cum pot aprinde focul în pădure dacă nu am un chibrit?

Ți-ai imaginat vreodată că rămas în mijlocul naturii poți să aprinzi focul și fără chibrituri? În cazul acesta, poți utiliza un cremene care generează scânteie și te poți ajuta de puful de plop sau de atelajul unui lemn pentru a aprinde focul mai rapid.

De asemenea, știai că poți să aprinzi focul cu ajutorul unei pungi cu apă? Punga umplută cu apă va funcționa exact ca o lupă, iar razele soarelui focalizându-se în pungă vor genera scânteie.

  1. Cum aș putea să transform apa din râu în apă potabilă?

A fost interesant să descopăr după ce principii funcționează filtrul de apă pe care îl am acasă. Dar mult mai util a fost să realizez că folosindu-mă de puțină imaginație pot crea chiar eu unul cu ajutorul unei sticle umplute cu diferite tipuri de materiale filtrante (pietre, mușchi de copac, cărbuni, pânză).

  1. Cum pot supraviețui în pădure dacă nu am aragaz?!

Ei bine…îți prezint 4 tipuri de plante despre care am aflat că sunt sigure pentru a fi consumate în pădure, în cazul în care nu ai alte tipuri de hrană la dispoziție:

  • Părăluța (Bellis Perennis conform denumirii științifice);
  • Păpădia (Paraxacum conform denumirii științifice);
  • Urzica (bună și la tratarea reumatismului, de altfel);
  • Pătlăgica (sau limba oii, după cum mai este numită în popor).
  1. Unde pot să dorm în pădure dacă nu am un pat?

Dacă te afli noaptea în pădure și te gândești unde ai putea dormi, răspunsul este: într-un adăpost construit de tine.

Cu puțină creativitate, am învățat că îți poți improviza propriul adăpost care te va feri de ploaie, ninsoare sau frig. Adăpostul poate fi făcut în întregime din lucruri pe care le găsești în natură (crengi, scoarță de copac, frunze, mușchi etc.), în combinație cu materiale pe care le-ai putea avea în rucsac (haine neimportante, bucăți de material, foi de aluminiu, izopren etc.)

  1. Unde mă pot ascunde ca să mă găsesc? The secret place…

Mulți suntem acaparați de murmurul omniprezent din viețile noastre, deseori simțind că gândurile nu ne mai dau pace, iar timpul alunecă printre degete. Trecem prin multiple transformări, suntem aproape mereu în grabă și niciodată nu găsim suficient timp pentru a sta cu noi înșine. Vorbim la telefon, suntem online în majoritatea timpului pe rețelele de socializare, dormim puțin, mâncăm în grabă, trăim în grabă.

Când ai luat ultima dată o pauză în care să nu te mai gândești la nimic și doar să te bucuri de propria prezență?

Secret place este locul unde te poți deconecta, pentru o oră, de la așteptările și datoriile sociale, conectându-te cu natura. Secret place poate fi un loc în natură/parc, ales și cunoscut doar de tine, în care indiferent de vreme, te poți duce să iei o pauză de la maratonul social în care te-ai înscris, cu sau fără bună-știință. Lasă-ți telefonul acasă, nu îți lua mâncarea sau pachetul de țigări și nu schimba cu nimic locul pe care îl alegi. Ascultă păsările, bucură-te de soare, vânt, ploaie sau zăpadă, află care sunt direcțiile cardinale, de unde răsare și apune soarele și unde se îndreaptă norii. Respiră, privește și ascultă.

În concluzie, trebuie să menționez că un singur articol nu mi-ar ajunge pentru a descrie tot ce a însemnat acest proiect pentru mine. Dragă Erasmus+, îți mulțumesc că exiști și că ne permiți să trăim experiențe atât de vaste și interesante!

________________________________________________________________________________

PS: Închei articolul împărtășind una dintre poveștile pe care le-am auzit pe parcursul mobilității și care m-a ajutat să schimb puțin perspectiva din care vedeam lucrurile.

Era odată un rege neîndemânatic care s-a tăiat la degetul mic. Îngrijorat, regele cheamă doctorul, acesta îi pune un medicament și îi pansează rana, iar regele întreabă:

  • Doctore, va fi bine?
  • Bine, rău, vom vedea.

După două zile, regele vede că rana nu se vindecă și cheamă din nou doctorul. Doctorul vine, îi pune un medicament, îl pansează, iar regele întreabă:

  • Doctore, va fi bine?
  • Bine, rău, vom vedea.

După o săptămână, pentru că rana se infectase, doctorul îi taie degetul. Furios, regele îi spune că este un doctor incompetent și poruncește ucenicilor să-l bage la închisoare pentru tot restul vieții.

După incident, la distanță de 4 zile, regele se plimba prin regat până când, ajuns într-o pădure, este prins de canibali. Văzându-l pe rege, canibalii îl capturează cu scopul de a-l oferi ofrandă către zei, însă chiar în punctul în care regele urma să fie sacrificat, unul dintre ei observă că regele avea doar 9 degete. Pentru că nu puteau să dea ofrandă zeilor un om cu 9 degete, canibalii îl lasă să plece.

Bucuros că a scăpat cu viață, regele aleargă în închisoare pentru a-l elibera pe doctor. Ajuns acolo, regele ordonă să fie eliberat și îi spune:

  • Doctore, îmi cer scuze că a trebuit să treci printr-un lucru atât de rău și să stai în închisoare. Mă plimbam prin pădure și am fost capturat de canibali, ei voiau să mă ofere ofrandă zeilor, însă pentru că mi-ai tăiat un deget am scăpat.

Iar doctorul răspunde:

  • Nu trebuie să îți ceri scuze, ceea ce am îndurat nu a fost un lucru rău. Gândește-te dacă eram liber, cu siguranță eram cu tine și canibalii observau că eu am 10 degete și mă sacrificau pe mine în locul tău.

*Articol redactat de Simona Nedelea, ofițer relații internaționale în cadrul Asociației Young Initiative.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu