Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Costin Dedu On August - 24 - 2013

Serviciul European de Voluntariat și-a câștigat faima în cei 17 ani de existenţă ca fiind o oportunitate extraordinară de dezvoltare personală și o cale de a depăși bariere culturale, prejudecăți, de a afla mai multe despre țări, oameni, culturi, dar și o călătorie spre cunoașterea de sine!

De-a lungul timpului, mulţi tineri români şi-au luat desaga în spate şi au pornit către alte ţări europene, cu scopul de a acumula o experienţă cel puţin interesantă. Au învăţat din diferenţele pe care le-au întâlnit şi le-au făcut cunoştinţă gazdelor cu România, atât prin tradiţii şi obieceiuri, cât şi prin felul lor de-a fi. Redăm în rândurile următoare câteva din poveștile minunate ale unor voluntari  SEV care au lăsat prieteni, familie și pentru câteva luni sau un an, au plecat într-un stagiu de voluntariat ce le-a schimbat fundamental viețile!

O poveste de voluntariat de pe meleagurile Lituaniei

Ioana Ruge a fost voluntar SEV în Vilnius, Lituania. Ce a însemnat această experienţă pentru ea şi cum a influenţat-o în modul în care vede lumea, ne povesteşte chiar ea.

“Proiectul meu s-a numit “Formal meets non-formal” și a avut loc într-o școală publică. În timpul celor 5 luni petrecute în acest oraş, am ajutat la diferitele activități ale copiilor, de la cusut până la realizarea posterelor pentru diverse proiecte. De asemenea am susținut lecții de limba engleză atât pentru elevi cât și pentru profesori. Scopul proiectului a fost de a introduce metode non-formale de învățare atât pentru elevi cât și pentru dascăli, dar și de a promova ideea de voluntariat și multiculturalism.”

Despre experienţa SEV spune că a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat.  A avut norocul să stea în gazdă și astfel a dobândit o a doua familie! Şi-a făcut prieteni, atât localnici, cât și voluntari. A descoperit o nouă cultură, a participat la evenimente în cadrul comunității (a dansat zumba alături de mamele din comunitate). În acest fel, a avut ocazia să participe la o campanie împotriva stereotipurilor și într-o tabară pentru foștii dependenți de droguri. Mărturiseşte că  a fost perioada noutăților, mergând pentru prima dată la opera și la balet, participând la  primul meci de baschet, încercând în premieră tiroliana sau descoperind o mlaștină.

Ioana vede Serviciul European de Voluntariat ca fiind: “o experiență complexă care merită fiecare efort depus!

EVS

Dosar de călătorie

Capitala: Vilnius

Suprafaţa: 65.200 km²

Populaţia: 2.966.954 milioane locuitori

Limba oficială: Lituaniana

Forma de guvernământ: Republică parlamentară

Moneda: Litas

O poveste de voluntariat cu iz de Turcia

O altă voluntară, pe numele ei Ioana Şerban, ne povesteşte despre cele şase luni petrecute în oraşul Gazientep din Turcia.

230399_201603149875203_7589132_nOrganizaţia care s-a ocupat de trimiterea voluntarei a fost Team for Youth Association din Baia Mare. După ce a ajuns în Gazientep, s-a implicat în activități de dezvoltare online casino socială și conștientizare civică: campanii ecologice, campanii împotriva discriminării anumitor categorii sociale sau tipologii de oameni, campanie de promovare a democrației și de conștientizare a tinerilor liceeni cu privire la drepturile și îndatoririle lor de cetățeni, activități educative și recreative pentru numeroșii voluntari locali. 

Voluntara afirmă că a fost o perioadă extraordinară din viața ei și îşi doreşte să împărtășească experiența sa cu toată lumea.  În momentul de faţă, face parte din echipa de promovare SEV a organizației ART Fusion, alături de care încearcă să convingă un număr cât mai mare de tineri tineri să facă pasul către o astfel de experiență pentru că “este o aventură unică în viață”.

Ioana spune că stagiul SEV i-a schimbat viața. De când s-a întors acasă (septembrie 2011),  s-a implicat în promovarea acestui program și a făcut tot posibilul să păstreze legătura cu această lume a voluntariatului și a educației nonformale. Un efect marcant pe care l-a avut experienţa de voluntar asupra Ioanei este reprezentat de  înfiinţarea  unei organizații de tineret în Buftea (Rise and Shine Youth Association), alături de alte două fete. Scopul acestei asociaţii este legat de  împărtășirea experienţelor personale şi de utilizarea acestora ca exemplu pentru voluntarii ce li se vor alătura în proiectele viitoare. 

La doi ani după revenirea în România, Ioana spune că stagiul SEV este locul în care te descoperi și te dezvolți ca persoană: “După o astfel de experiență ajungi să nu vezi granițe sau bariere între culturi sau generații. Lumea nu mai este atât de mare, iar diferențele dintre noi ca națiuni sau indivizi sunt elemetele care fac viaţa mai colorată și interesantă. În EVS am descoperit cât de minunat este să daruiești fără să aştepți nimic în schimb. Cu un zâmbet chiar poți muta munții! :D”

Dosar de călătorie

Capitala: Ankara

Suprafaţa: 780,580 km²

Populaţia: 75.627.384 milioane locuitori

Limba oficială: Turca

Forma de guvernământ: Republica

Moneda: Lira turcă

Dacă te-au convins poveştile de voluntariat ale celor două tinere, îţi recomandăm să aplici şi tu pentru un stagiu SEV. După cum am amintit într-un articol precedent, din anul 2014, Erasmus va reuni, într-un program unic şi simplificat, toate programele europene şi internaţionale de educaţie, formare şi tineret: Programul Învăţare pe tot Parcursul Vieţii (Leonardo, Comenius, Grundtvig, Erasmus şi Jean Monnet), Tineret în Acţiune şi alte cinci programe internaţionale, inclusiv Erasmus Mundus şi Tempus. Pentru prima dată, sportul va fi o componentă principală, cu accent pe activităţile de bază, incluziune şi cooperare.

Articole asemanatoare:

Categorii: Featured, Voluntariat

Un comentariu

  1. raluca says:

    Atat de frumos mai prezentati programele astea.. dar cand e vor de fapt nimic nu se adevereste!!! De 2 ani ma lupt sa intru intrun astfel de program si nimic.. n-ai pile, nu esti de la partide.. nu te baga nimeni in seama! Totul numai minciuna! Asa-zisii volutari sunt alesi pe spranceana, bagati numai cu pile ca sa aiba si ei o experienta frumoasa si ceva tare la cv… Adevaratii volutari, caci sunt multi cei care au aceasta chemare, din suflet n-au nicio sansa! Pentru ca voi, ONG-urile si asociatiile care va faliti atata pe aici, sunteti la fel de corupti precum politicieni; si va impartit fondurile numai in folosul vostru…

Posteaza un comentariu