Este România o ţară cool? Aceasta este întrebarea al cărei răspuns a încercat să-l găsească redactorul nostru special, Agnieszka Lasinkiewicz, voluntar EVS în cadrul Asociaţiei Young Initiative. Din luna septembrie, de când şi-a început stagiul în România, Agnieszka a lucrat alături de copiii defavorizaţi din proiectele Punţi către Cunoaştere, ne-a dat o mână de ajutor la evenimentul din Piaţa Universităţii, a organizat un workshop pentru elevii de la Liceul „Dragomir Hurmuzescu” şi mai ales a redactat acest articol, despre doi voluntari europeni, pentru cititorii Blogunteer.
Paulina şi Serdar sunt doi tineri diferiţi, crescuţi în ţări şi culturi diferite, fiecare având propriile sale visuri. La o primă vedere, cei doi par să nu aibă nimic în comun. Cu toate acestea, ceea ce îi uneşte este faptul că sunt amândoi voluntari EVS şi vor trăi pentru o perioadă de timp în România.
Serdar este din Turcia şi îşi desfăşoară stagiul de voluntariat EVS într-un oraş mic, Drăgăşani, în timp ce Paulina este poloneză şi face voluntariat în Bucureşti. Fiecare dintre ei este fericit că a ales România şi încearcă să contribuie cu cât mai multă energie şi entuziasm la activităţile zilnice de voluntariat.
Serdar activează în cadrul Asociaţiei Forumul Cetăţenesc pentru Acţiune Socială şi Educaţie Civică. Proiectul lui, Go Green – dedicat protecţiei mediului, îşi propune să-i educe pe tineri să aibă grijă de natura din jurul lor şi să fie conştienţi de ameninţările asupra mediului. Stagiul lui de voluntariat durează 10 luni. Paulina, în schimb, va sta în Bucureşti timp de opt luni. Ea participă la proiectul Knowledge Builders, derulat de Asociaţia Young Initiative, iar munca ei de voluntariat este dedicată copiilor şi educaţiei tinerilor.
„Vizităm grădiniţe, licee şi universităţi şi îi învăţăm pe studenţi cum să gândească verde, cum să aibă grijă de mediu. De asemenea, mergem în muzee şi parcuri, facem acţiuni de ecologizare în grădini. Realizăm diverse activităţi educative cu privire la mediul înconjurător”, descrie Serdar îndatoririle lui de voluntar. Voluntarii EVS folosesc, în mare parte, metode de educaţie non-formală, învăţându-i pe ceilalţi într-o manieră distractivă. Aceleaşi metode sunt folosite şi de Paulina şi colegii ei. „În Bucureşti, organizăm workshop-uri, facem activităţi distractive pentru copiii orfani şi lucrăm în domeniul publicităţii şi al marketing-ului. Workshop-urile noastre sunt dedicate atât adulţilor, cât şi copiilor şi liceenilor cu oportunităţi reduse. Îi învătăm limba spaniolă sau engleză, cum să fie creativi şi cum să profite de oportunităţile pe care le oferă viaţa“.
De ce au ales să devină voluntari EVS?
Pentru Paulina şi Serdar, stagiul de voluntariat prin EVS este o mare şansă de a învăţa şi în acelaşi timp de a transmite experienţa proprie altor oameni. Este o bună ocazie de a învăţa alte limbi, de a cunoaşte oameni din alte ţări, de a-ţi face prieteni şi de a acumula amintiri frumoase. Poţi deveni parte a unei comunităţi care îţi este complet necunoscută, într-un loc în care nu te-ai gândit vreodată că vei locui.
În ceea ce priveşte problemele care ar putea apărea, cei doi voluntari spun că nu pot fi foarte multe. Depinde bineînţeles şi de locul în care te afli, oamenii cu care lucrezi şi atitudinea ta. În ceea ce îl priveşte, Serdar a observat că „timpul liber poate fi o problemă. De exemplu, îţi doreşti să vizitezi alte oraşe din România dar singura opţiune ar fi pentru sâmbătă şi duminică. Excursia durează în medie cam 6-7 ore. Pentru mine weekendul nu este suficient pentru a putea vedea tot ceea ce îmi doresc”. Cu toate acestea, Serdar a călătorit mult în România. „Până acum, am fost în Bucureşti, Craiova, Arad, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Braşov şi Vălcea şi oriunde merg, fac autostopul. Dar numai cu maşini din Turcia pentru că şoferii români vor bani de la autostopişti.”
Este România o ţară cool?
Paulina şi Serdar spun că da, dar nu în totalitate. „Mâncarea este scumpă. Dar având în vedere faptul că cheltuielile cu hrana sunt suportate de către Comisia Europeană, nu trebuie să ne chinuim atât de mult”. Alimentele sunt aşadar mai scumpe comparativ cu preţurile din ţările lor.
Dar sunt şi multe avantaje pe care le oferă România! Taxiurile sunt ieftine ceea ce pentru cei doi este „foarte cool”. Nu trebuie să cheltui foarte mulţi bani ca să te distrezi şi poţi întâlni uşor oameni grozavi. „Consider România ca fiind un loc foarte fain în măsura în care nu mă confrunt cu birocraţia şi şoferii (în special cei de taxi). Poate că românii ar trebui să aibă mai multă grijă de ţara lor, mă refer mai degrabă la guvernanţi decât la oamenii simpli” ne transmite Paulina.
Aşa cum au mai spus, marile avantaje de a fi voluntar EVS provin din faptul că pot dobândi experienţă aici, pot învăţa limba română şi îşi pot îmbunătăţi engleza. Se simt împliniţi datorită faptului că îşi folosesc abilităţile şi cunoştinţele pentru a-i ajuta pe ceilalţi.
În timpul unui stagiu EVS nu câştigi nimic financiar, dar dobândeşti atât de multe abilităţi pe care nu le poţi acumula în altă parte. Atât Paulina cât şi Serdar sunt fericiţi că sunt în România şi îi încurajează şi pe ceilalţi tineri să participe la stagii EVS. „Cred că fiecare tânăr ar trebui să meargă într-un stagiu de voluntariat EVS. Este o experienţă grozavă. Le transmit asta tuturor prietenilor mei”, spune Serdar.
Paulina şi Serdar sunt doi tineri simpli care au decis să experimenteze ceva nou, să vadă cum este să locuieşti departe de casă pentru un timp atât de lung. Nu regretă decizia luată şi spun că ar lua-o de la capăt oricând. Până la urmă, nu ar trebui să ne fie frică de noi aventuri şi oportunităţi!
Traducere din limba engleză realizată de către Anca Ştefana Ciolacu