În cadrul unui discurs susţinut în faţa unei comunităţi, Dalai Lama spunea următoarele: “Share your knowledge. Is the only way to achieve immortality.” (n.r. “Împărtăşeşte cunoştinţele pe care le ai. E singurul mod prin care poţi fi veşnic.”). La nivel general, recomandarea sa poate fi larg aplicată, mai ales când vine vorba despre organizaţii non-guvernamentale, care îşi asigură continuitatea prin transferul de cunoştinţe de către o generaţie către alta.
Asociaţia Young Initiative a pornit de la acest considerent în momentul în care a gândit proiectul HR Twinning. Practic, în prima etapă, 35 de participanţi din 6 ţări s-au întâlnit la Bucureşti, în luna septembrie a anului trecut pentru seminarul axat pe cunoaşterea aspectelor care ţin de departamentul de resurse umane din organizaţiile non-guvernamentale. Următorii paşi au fost făcuţi apoi în direcţia construirii platformei online, în care liderii şi responsabilii HR din întreaga Europă şi chiar din afara ei, se pot înregistra pentru a pune bune practici.
Întrebări şi răspunsuri
Ce este o bună practică?
Reprezintă o metodă sau tactică folosită de către departamentul de resurse umane dintr-o organizaţie sau de către managerul unui proiect în scopul eficientizării unui proces sau obţinerii de rezultate într-o manieră eficientă.
O bună-practică îndeplineşte simultan 4 condiţii: a fost testată şi pusă în practică; este sustenabilă şi nu depinde de anumite resurse financiare; este transferabilă şi poate fi uşor folosită de către alte organizaţii; şi-a dovedit eficienţa şi relevanţa în contextul în care a fost aplicată.
Ce înseamnă să fii membru?
Te înregistrezi urmând paşii de aici: http://www.hrtwinning.eu/register/ , iar apoi susţii creşterea comunităţii prin adăugarea de bune-practici inventate sau folosite de către tine.
Înregistrarea este gratuită?
Da, proiectul este realizat din fondurile puse la dispoziţie de către Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune, prin urmare accesul la platformă este unul neîngrădit.
Ce fel de oameni întâlnesc acolo?
În câteva cuvinte: pasionaţii de resurse umane. Fie că eşti la început de drum ori ai foarte multe cunoştinţe în acest domeniu, prezenţa ta va fi bine-venită.
10 lucruri despre HR Twinning
În 10 idei, HR Twinning este proiectul care…
1. Promovează conceptul de “sharing”; oamenii pot învăţa unii de la alţii în momentul în care există un transfer de cunoştinţe;
2. Contribuie la dezvoltarea sectorului de resurse umane din Europa şi nu numai;
3. Aduce laolaltă oameni foarte diferiţi din punct de vedere al naţionalităţilor, dar apropiaţi ca interese;
4. Se axează pe suportul pe care membrii îl pot oferi organizaţiilor înscrise pe platformă;
5. Dezvoltă abilităţile lingvistice; întreaga comunicare se realizează în limba engleză, prin urmare este nevoie cunoaşterea acestei limbi cel puţin la nivel mediu;
6. Încurajează încheierea de parteneriate între organizaţiile înscrise;
7. Face cunoscute metodele care şi-au dovedit eficienţa în rezolvarea provocărilor care pot apărea într-o organizaţie.
8. Este bazat pe cunoaşterea sistemelor de resurse umane din alte ţări;
9. Reprezintă un punct important pentru dezvoltarea profesională a propriilor membri;
10. Oferă o bază de date de cunoştinţe, disponibilă oricui care are acces la internet.
Cu alte cuvinte, HR Twinning este asemenea unui joc de domino: fiecare responsabil de HR, care preia din cunoştinţele pe care le găseşte pe platformă, va avea un impact asupra propriei organizaţii, iar dezvoltarea ONG-ului în acest sens va conduce la proiecte mai calitative pentru beneficiari. Informaţii mai multe găsiţi aici:
Website: http://www.hrtwinning.eu
Facebook: https://www.facebook.com/hrtwinning?fref=ts
Twitter: https://twitter.com/hrtwinning