Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Ştefania Ionescu On July - 22 - 2013

segment

Eram una din cele mai împătimite persoane anti-fotbal până când am învățat că poate fi ceva cu adevărat folositor, un instrument foarte util pentru a include copiii mai puțin avantajați. În octombrie 2012, la cursul de animaţie socio-educativă în context TiA, l-am cunoscut pe Silviu Marcu și a început să-mi povestească despre asociatia pe care el, alături de câțiva prieteni, o fondase recent. În plus, Silviu mai este și antrenor de fotbal pentru copii incluși în sistemul de protecție socială, fiind implicat într-un proiect al Inter Campus Romania.

Cum a luat naștere asociația?

După o perioadă în care membrii actuali ai asociației noastre au organizat și participat ca voluntari la evenimente cu impact social în București (proiecții de filme, dezbateri pe teme sociale, evenimente de socializare, schimb de opinii între tineri provenind din medii social-culturale diferite), ne-am decis să ne concentrăm ideile și să ni le exprimăm prin prisma unei asociații și astfel s-a născut Asociația “S.E.G.M.E.N.T.” în 2012 . Acum că am luat naștere, dorim să creștem, să ne dezvoltăm prin derularea mai întâi a unor proiecte mici, punctuale, iar în momentul în care vom ajunge la maturitate, să demarăm proiecte din ce în ce mai mari, adresate unui număr tot mai mare de beneficiari.

Care este scopul vostru?

Ne propunem să contribuim la îmbunătățirea calității vieții tinerilor din centre de plasament, implicându-i în educație non-formală prin activități culturale, artistice, sportive și de explorare a mediului inconjurător. Dorim să contribuim la educarea, stimularea și acordarea de sprijin prin intermediul mijloacelor artistice și a discutiilor de grup, pentru a îmbunătăți abilitățile de exprimare/autoexprimare, comunicare și relaționare, a nivelului de cunoaștere/autocunoaștere și încrederii în sine, a gradului de motivație și implicare în propriile vieți.

Nu ne axăm doar pe lucrul cu tinerii instituționalizați, ci avem obiective și pentru alte categorii de tineri cum ar fi:

  • Responsabilizarea tinerilor şi contribuţia la conştientizarea problemelor de mediu;
  • Încurajarea unui mod de viaţă prietenos cu mediul natural;
  • Dezvoltarea unei atitudini participative a tinerilor la viaţa comunităţilor în care trăiesc;
  • Crearea de spaţii culturale alternative deschise, în vederea promovării diversităţii şi dialogului multi-cultural;

Povestește-mi despre un proiect al asociației

S1Proiectul “Responsabilizarea și Integrarea tinerilor aflați sub supravegherea Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3  în lumea cotidiană” a fost un proiect de educaţie non-formală, derulat de grupul informal de tineri “SEGMENT”.

Timp de 4 luni (iunie 2012 – septembrie 2012), grupul nostru format din psiholog, asistent social, manager de proiect și artist a lucrat alături de copiii din Centrul de plasament “Sfantul Nicolae” , autorități publice (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3) și voluntari, ajutând la formarea unei atitudini responsabile a tinerilor pentru a face faţă lumii reale.

Rolul proiectului nostru a fost să încurajeze expresia artistică și creativitatea celor participanți la proiect – ca element de empowerment (emancipare) – și să ne concentrăm asupra demersurilor de educație civică activă pentru dezvoltarea responsabilității față de viitor, pentru asumarea rolului de cetățean european și al lumii, dar și pentru constientizarea modului în care fiecare din noi poate construi o societate mai bună. 

Relatează-mi o mică poveste despre un beneficiar al asociației cu accent pe impactul activității asupra lui

S2Ana este unul dintre beneficiarii în cazul căreia activitățile întreprinse în cadrul proiectului a avut un impact vizibil.
La inceputul proiectului, Ana era foarte nesigură pe ea, motiv pentru care obișnuia să fie tachinată constant de ceilalți tineri beneficiari. În cadrul activităților a început să se remarce printr-un schimb ușor de atitudine care s-a simțit de la atelier la atelier. Integrarea sa în cadrul grupului a crescut de asemenea și odata cu acest lucru Ana a reusit să lege relații de prietenie cu ceilalţi tineri.

Curiozitatea sa față de indrumătorii de proiect a crescut, lucru care a dus la o mai mare deschidere a Anei către aceștia. După terminarea proiectului, a devenit beneficiar în altul în care deși echipa s-a schimbat, relațiile de prietenie între cei care au participat în vechea formulă s-au păstrat, echipa vizitându-se deseori la activitățile noului proiect, situație mai mult decât apreciată de Ana. În plus, ea s-a atașat de fiecare îndrumător în parte și a căpătat încredere în ea, schimbându-și și statutul în cadrul grupului. La momentul actual, Ana a rămas fidelă proiectelor noastre, participând în continuare la ele și dezvoltându-se personal.

Ce înseamnă S.E.G.M.E.N.T.?

S.E.G.M.E.N.T. înseamnă implicare, S.E.G.M.E.N.T. înseamnă o echipă de tineri cu idealuri înalte și înarmați cu dorința de a ajuta la formarea unei societăți mai bune. Deviza noastră este ‘ Societatea Evoluează prin Gândul Manifest al Eului Nostru Tânăr’ și sub umbrela ei ne punem în aplicare și proiectele menite să ajute pe plan social la formarea unui nou val de persoane active și utile semenilor. Ne îndreptăm atenția în special către tinerii aflați în plasament care datorită unui mediu relativ steril nu au acces la multe dintre oportunitățile, facilitățile și bucuriile pe care un copil provenind dintr-o familie fericita le are.

Ce părere ai despre importanța voluntariatului?

Într-o societate îngrădită din ce în ce mai tare de necesități, importanța unitații între persoane este majoră. Prin intermediul implicării active putem ajuta să aducem zâmbete pe fețele celor din jurul nostru și fericirea altora aduce fericire propriilor suflete, ceea ce duce la un schimb cel puțin echitabil. Timpul tău liber poate însemna un viitor mai luminos pentru tinerele generații.

Ce planuri aveți pentru următoarele activități?

Planurile asociației S.E.G.M.E.N.T au în vedere menținerea legăturii cu tinerii care au participat la proiectul trecut și care participă și la cel în curs fiindcă numai o legătură stabila cu aceștia poate ajuta la o includere socială mai ușoară, odată ieșiți din situația de copil instituționalizat. Adaptarea acestora e dificilă dat fiind faptul că după vârsta majoratului ies din tutela statului, fiind nevoiți să se întrețină prin propriile puteri. Cei care reușesc acest lucru sunt puțini, situație care conduce la creșterea numărului oamenilor străzii.
În principiu dorim să scriem în continuare proiecte care să aibă ca grup țință această categorie de tineri, iar ca scop rezolvarea acestei probleme, includerea socială deficitară.

 

Dacă și tu dorești să faci parte din Asociația S.E.G.M.E.N.T, poți scrie un mail la asociatiasegment@yahoo.ro sau la silviu13marcu@gmail.com pentru a primi informații despre oportunitățile de implicare.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu