Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Costin Dedu On July - 25 - 2013

Gheorghe ClaraClara Maria Gheorghe are 18 ani, trăiește în comuna Mălureni și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național I.C. Brătianu din Pitești, județul Argeș. Pentru Clara, voluntariatul este într-un fel o “afacere de familie”; surorile ei, Elena Andrada şi Ioana Rucsandra sunt și ele voluntare Imago Mundi.

Clara este o fire jovială, un om care îi binedispune pe cei din jur și care a surprins mereu prin energie și optimism. Aceste calități și multe altele, ne-au determinat să prezentăm povestea ei și a voluntariatului, în rândurile de mai jos !

Clara, ce te-a determinat să te implici în activitățile de voluntariat?

Când m-am implicat prima oară în voluntariat aveam  12-13 ani şi am făcut-o doar de dragul de a petrece mai mult timp cu prietenii, colegii, profesorii  şi să mă distrez, însă acum fac asta din nevoia de a simţi că fac ceva util pentru mine şi pentru cei din jurul meu,  să pot învăţa mai multe şi să îmi dezvolt aptitudinile şi de ce nu, să îmi descopăr şi materializez  vreun talent !

Ce teme au abordat proiectele și activitățile  la care ai luat parte ca voluntar până în prezent? 

În cadrul proiectelor la care am participat ca voluntar am abordat diverse teme şi în cadrul fiecărui proiect am învăţat ceva nou. Majoritatea proiectelor la care am luat parte au fost finanțate prin programul Tineret în Acțiune, altele s-au desfășurat ca urmare a unor parteneriate la nivel local. Primul proiect la care am luat parte prin clasa a VI-a a avut ca tematică protecţia mediului, am organizat şi am luat parte la activităţi de ecologizare şi excursii în aer liber învăţând să preţuim zona în care trăim.

Prin clasele a VII-a şi a VIII-a, am participat la al doilea proiect “Creaţia, itinerar spre cunoaştere – paşi spre viitor”! Cum spune şi titlul, tema principală a fost creaţia şi cu ajutorul îndrumătorilor şi a atelierelor de creaţie am învăţat să scriu poezii şi să îmi exprim liber opiniile, am vizitat numeroase obiective culturale din țară și am participat la o tabără de creație în Bucovina. Un alt proiect la care am participat a fost ” Eu puzzle!” , un proiect în care tema principală a fost să învăţăm despre Uniunea Europeană şi oportunităţile pe care ni le oferă nouă tinerilor; am cunoscut tineri din alte comunități rurale și din Pitești și apoi ne-am regăsit la liceu, ca și colegi!.

Cel mai recent proiect la care am participat a fost“Sunt voluntar, mă implic, contez pentru comunitatea mea”, un proiect în care temele principale au fost promovarea voluntariatului ca  să îi ajutăm pe cei mai mici ca noi să cunoască lumea în care trăiesc, pericolele şi influenţele care îi înconjoară, să îi ajutăm pe părinţi să înţeleagă faptul  că copiii lor au nevoie să înveţe şi să meargă la  şcoală.

Ai lucrat cu tineri ca şi tine şi începând din acest an, eşti responsabil pe Departamentul Managementul voluntarilor. Cum vezi această nouă responsabilitate, ce înseamnă pentru tine?

Faptul că mă ocup de departamentul de management reprezintă pentru mine o responsabilitate şi totodată, o provocare. Sper să mă descurc şi aştept să învăţ cât mai multe pe parcursul acestei încercări.

DSCN4248Cum colaborezi cu echipa de voluntari a asociaţiei ? Cum v-ați descrie pe voi, voluntarii Imago  Mundi ca echipă? 

Suntem un grup unit şi foarte bine organizat. Înainte de fiecare activitate vorbim unii cu alţii online, telefonic sau ne întâlnim şi facem schimb de păreri, sfaturi luând întotdeauna decizii împreună. Am avut întâlniri periodice de lucru și am creat o echipă, știm fiecare ce avem de făcut, ne coordonăm și ajutăm reciproc. În cadrul activităţilor, excursiilor, ne-am înţeles întotdeauna bine, am lucrat minunat împreună, ne-am distrat şi am legat prietenii care au rezistat în timp!

Spune-ne  câteva lucruri despre abilitățile dobândite de tine ca urmare a experienței tale de până acum în Imago Mundi!

Sunt multe lucruri pe care le-am învăţat şi multe abilităţi pe care le-am căpătat de-a lungul timpului, însă primele trei lucruri care îmi vin în minte sunt: am învăţat să lucrez într-un colectiv, să îmi împart sarcinile cu ceilalţi şi să mă consult cu partenerii de echipă în luarea unor decizii. Am învăţat să lucrez în programele de pe calculator şi cu date, documente, etc. Eu, care am mereu atât de multe de spus celorlaţi şi uneori nu mă pot opri din vorbit am învăţat să selectez ce e mai importat şi să mă exprim astfel încât să mă înţeleagă şi ceilalţi!

Din ceea ce știi și interacțiunea ta cu cei din jur, cum privesc cunoștințele și colegii implicarea ta și a colegilor tăi în activitățile de voluntariat, ce impresie au când aud despre asta?

Toţi profesorii, colegii, vecinii, rudele , necunoscuţii de pe stradă cărora le povestesc despre asociaţie şi despre ceea ce facem noi în cadrul ei  ne zâmbesc, ne felicită, ne spun că e mare lucru că la vârsta noastă facem ceva util cu timpul liber, în comparaţie cu ce fac alţi adolescenţi care îşi ratează viitorul şi ne încurajează să continuăm şi să nu renunțăm la voluntariat!

Între 11 şi 21 iulie 2013 ai luat un schimb de tineri în Olanda, pe tema șomajului în rândul tiDSCN4562nerilor.  Este prima ta experienţă internaţională, ce ai  învățat din această experiență ?

Într-adevăr, a fost prima mea experienţă internaţională şi şi pot spune că am reuşit să mă distrez, să îmi perfecţionez engleza, să învăţ cât mai multe despre culturile şi tradiţiile celor din proiect, să îmi fac noi prieteni.

Proiectul se numește Youth Unemployment – Lost and Found și se desfășoară între 1 mai și 31 noiembrie 2013. Avem parteneri din Olanda şi din Grecia. Am lucrat cu colegii noștri la realizarea unor interviuri și cercetări asupra șomajului și a modului în care acesta îi afectează pe tinerii din România.

În timpul schimbului, am realizat campanii PR de conștientizare a tinerilor asupra acestui fenomen, astfel încât aceștia să acorde o mai mare atenție pregătirii lor pentru provocările pieței muncii. Pentru noi, acest proiect va continua în toamnă, când o să facem ca urmare a schimbului de tineri, o serie de activități și dezbateri în liceele argeșene! A fost extraordinar să întâlnesc oameni aparținând altor culturi, mi-am făcut prieteni noi și este o experiență pe care doresc să o repet. Pentru mine personal, o amintire și o coincidență frumoasă, rămâne faptul că am sărbătorit 18 ani chiar pe 14 iulie, în timpul schimbului alături de vechi și noi prieteni. Pot spune că am devenit majoră într-o altă țară, chiar în prima mea călătorie peste granițe!

În ce proiecte și activități ai dori să te implici pe viitor?

Deşi am mai participat la un proiect pe creaţie, mi-ar plăcea un proiect care să implice descoperirea înclinaţiilor noastre spre diferite forme de arte, telente pe care nu le ştiam, să aflăm lucruri noi despre propriile personale. Ar fi interesantă o tabără de vară cu ateliere de pictură (pe sticlă, lemn, pânză), de olărit, sculptură, hand-made, cursuri de camping şi supravieţuire în natură, alpinism, ciclism, ateliere muzicale cu instrumente muzicale şi condiţii de a face canto, creaţie literară, cinematografie, artă fotografică, desen grafic, etc. Mi-ar placea să demarăm un proiect colorat, inovator cu domenii mixte, activităţi diferite, interesante şi captivante  în care să putem fiecare dintre noi să ne exprimăm dorinţele , preferinţele şi să ne descoperim înclinaţii şi talente ciudate şi nebănuite!

DSCN5008Ce cale doreşti să alegi în viaţă din punct de vedere profesional şi cum crezi că te va ajuta voluntariatul în formarea ta ca om pe viitor?

Pe viitor voi urma medicina şi îmi doresc să devin chirurg cardiolog. Dat fiind faptul că îmi doresc să studiez şi să lucrez în străinătate, diplomele şi certificatele obţinute din voluntariat sunt de mare folos la dosarul meu, mă vor ajuta totodată faptul că voi şti mai bine limba engleză şi să lucrez cu oamenii cu o civilizaţie şi cultură diferită de a mea.

Există un moment care îți rămâne în suflet în mod deosebit din activitățile la care ai participat până acum?

Sunt multe momente frumoase şi care mă bucură când mi le amintesc, dar cel mai mult m-au bucurat finalurile de activităţi când toată lumea ne aplauda şi simţeam că suntem apreciaţi şi aveam satisfacţia că munca noastră era răsplătită.

Mai multe informații despre Asociația Imago Mundi din Argeș, în cadrul căreia Clara este voluntar, sunt disponibile pe:

https://www.facebook.com/Asociatia.Imago.Mundi

http://initiativepro.wordpress.com/

Articole asemanatoare:

Categorii: Portret de voluntar

Posteaza un comentariu