Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Costin Dedu On September - 5 - 2013

L-am întrebat pe Marin Toma, președintele Grupului de Educație și Ecologie Argeș, de unde vine pasiunea sa pentru mediu și determinarea pentru a continua și a mobiliza energiile atâtor oameni în activitățile desfășurate în acești ani? Marin ne-a răspuns cu modestia sa caracteristică: Nu ştiu de unde să încep cu răspunsul la întrebarea asta. Nici nu sunt foarte convins că e vorba de pasiune. Consider că e mai mult o datorie. Sau/şi o nevoie. Simt nevoia de a oferi naturii şi oamenilor din energia, timpul şi cunoştinţele mele! Vara anului 2010 a reprezentat pentru mine o schimbare majoră, a doua din viaţă. Noua lume a presupus şi deschiderea spre acţiunile de voluntariat. 

Povestea Grupului pentru Educație și Ecologie (GEEA) își are originea în organizarea proiectului „Let’s 209008_103468493071932_6230089_nDo It, Romania!” din 2010, în judeţul Argeş. Atunci, Marin și colegii săi s-au cunoscut şi timp de o lună de (multe ore pe zi) au lucrat împreună pentru ca pentru prima dată în judeţul Argeş o asemenea initiativă de voluntariat să devină realitate. Marin spune că : momentele acelea, precum şi reuşita proiectului ne-au schimbat pentru totdeauna. Suntem oameni diferiţi, profesional şi uman. Am reuşit să punem fiecare partea cea mai bună din noi şi să ne completăm reciproc. Aşa am devenit în acelaşi timp şi prieteni şi organizatori de proiecte de mediu.  În 2011, la începutul anului, din dorința lor de a continua să se implice în organizarea acţiunilor de voluntariat a apărut Asociaţia Grupul pentru Educaţie şi Ecologie Argeş (G.E.E.A.).

Deseori există neîncredere când ne referim la raporturile dintre organizațiile nonguvernamentale și autorități, de aceea am vrut să aflăm de la Marin Toma cum au decurs lucrurile în Argeș când a coordonat activitățile din cadrul proiectelor  „Lets Do It, Romania!” – Argeş, iar acum „Plantăm fapte bune în România” – Argeș: De fiecare dată când începi un proiect, trebuie să demonstrezi tuturor că ai toate resursele necesare implementării sale. Am avut sprijinul instituţiilor publice, de fiecare dată când l-am solicitat. Desigur, este foarte important să ştii cărei instituţii să te adresezi în funcţie de nevoile proiectului şi de specificul activităţilor acesteia. Am avut alături de noi firme private din judeţ şi din Bucureşti care s-au alăturat cu voluntari şi sprijin financiar.  Şi, evident, am avut sprijinul voluntarilor argeşeni.

Deși este un luptător, Marin știe că ceea ce face el ca individ nu va schimba lumea, nici judeţul Argeş şi nic486450_622070377810320_485276194_ni măcar o mică parte din viaţa unei comunităţi. Este convins însă, că împreună, oamenii pot aduce schimbări în bine:  Ştiu că atunci când alături de mine mai vin doi colegi, zece, două sute, apoi o mie, lucrurile se schimbă! Eu singur nu mă pot schimba uneori nici pe mine. Împreună, noi, putem schimba totul. Voluntarii GEEA sunt persoane cu entuziasm şi credinţă în oameni şi într-un viitor pe care noi suntem singurii capabili să îl construim. Depinde de noi să avem lumea pe care o dorim. 

În această vară, GEEA a desfășurat o serie de campanii de informare, monitorizare și ecologizare a unor zone de picnic neamenajate din zona Cumpăna – Vidraru, de pe Valea Argeșului ceea ce a fost o oportunitate pentru a  afla astfel cum  reacționează turiștii și cei care fac camping în acea zonă, la acțiunile desfășurate de voluntari: există o categorie de oameni binevoitori, însă încă temători în a a se implica social. Sunt oameni care gândesc corect, care observă că sunt necesare multe schimbări în viaţa socială, dar care încă mai aşteaptă pe cineva care să le facă. Proiectele noastre sunt orientate tocmai spre a trezi conştiinţa aceasta socială umană. Primim încurajări şi felicitări, de multe ori. Energiile noastre sunt sporite considerabil de grupurile de persoane pe care le întâlnim şi care, indiferent de vârstă, se implica activ alături de noi. Fără să le cerem, doar din conştiinţă civică şi din înţelegerea importanţei deosebite pe care o are puterea exemplului. În ultima anii, infrastructura legată de managementul deşeurilor a fost vizibil îmbunătăţită.   Mai este încă un drum lung de parcurs. Totuşi, prin implicarea fiecăruia dintre noi, procesul poate fi accelerat şi îmbunătăţit considerabil. Am avut supriza plăcută ca la cele două acţiuni de ecologizare din zona Cumpăna, copiii celor care îşi petreceau concediile acolo să vină alături de noi, să ne ceară saci şi mănuşi şi să strângă gunoaiele cu noi. Ceea ce facem acum este doar cu gândul către viitor! Avem multe idei, nemăsurate energii şi entuziasm cât cuprinde!

Marin și colegii săi de la GEEA nu se opresc deloc și continuă și anul acesta să organizeze în Argeș, pe 28 septembrie a patra ediţie a „Let’s Do It, Romania!”. Vor finaliza monitorizarea zonei de picnic de la Cumpăna şi vor continua să222468_112175718867876_1833304_n îngrijească puieţii de gorun şi frasin plantaţi de voluntarii lor la Tigveni, pe o suprafață de 2 hectare în ultimii doi ani, pentru a le asigura toate condiţiile necesare atingerii stadiului de masiv care să le permită să devină pădure.

L-am întrebat care este schimbarea pe care o dorește în atitudinea oamenilor față de mediu, ne-a răspuns cu un cuvânt: comuniune! Marin consideră că determinarea sa este generată mai degrabă de o stare de spirit. Lucrează alături de oameni pe care îi caracterizează ca fiind minunaţi şi pe care îi consideră principala motivație datorită cărora s-a implicat în proiecte de voluntariat.  Mergem cu încredere pe drumul pe care am pornit, tocmai pentru că suntem împreună. Chiar dacă drumul e greu, atunci când oameni pe care nu îi cunoaştem ni se alătură şi ne sprijină, avem certitudinea că nu am greşit deloc cărarea,  ne spune Marin cu entuziasmul său molipsitor, care a adus alături de el și echipa sa, zeci și sute de voluntari din Argeș! Pe 28 Septembrie 2013, echipa GEEA va fi din nou în mijlocul voluntarilor care vor participa la campania Let s Do It, Romania! – Argeş. 

Mai multe informații despre echipa de voluntari de mediu entuziaști din Argeș ce au clădit și mențin Grupul de Educație și Ecologie Argeș puteţi consulta pe website-ul educatiesiecologie.ro. Despre campania națională „Plantăm fapte bune, puteţi citi pe website-ul plantamfaptebune.ro!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu