Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On April - 6 - 2013

544920_281299938616304_1839056429_nVoluntariatul poate deveni un mod de viaţă? Am găsit nu doar un voluntar pasionat, ci un coordonator de voluntari, de la care să aflăm răspunsul – este vorba despre Adina Popa, un om tânăr, plin de energie pozitivă, căruia  nişte copii deosebiţi şi părinţii lor au de ce să îi mulţumească …

 1. Cine este Adina Popa?

Sunt studentă în ultimul an la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti şi totodată coordonator al voluntarilor Asociaţiei CONIL, ce are misiunea de a facilita accesul copiilor cu dizabilităţi la o educaţie de calitate.

Multă vreme am avut de-a face cu teatrul, nu pentru că mi-aş fi dorit cu ardoare să fiu în lumina reflectoarelor ori pentru că ar fi zăcut ascuns vreun talent ce se dorea exploatat, dar un copil timid şi întreprinzător trebuia să îşi consume energia într-un fel şi acesta s-a dovedit a fi şi leac al timidităţii şi mijloc de explorare şi cunoaştere în profunzime atât a universului propriu, cât şi a lumii înconjurătoare.

2. Voluntariezi şi eşti coordonator de voluntari în cadrul unei asociaţii. Detaliază, te rog…

Am început să fac voluntariat în cadrul Asociaţiei CONIL în momentul în care am devenit studentă; aveam mai mult timp liber, pierdusem şi contactul cu teatrul, aveam nevoie de o preocupare, trebuia să îmi canalizez energia într-o direcţie.

Astfel am auzit de iniţiativa asociaţiei de a sprijini în educaţie categoriile dezavantajate de copii prin organizarea unor cercuri gratuite de arte plastice, origami, muzică, teatru, engleză, matematică, street dance, dezvoltare personală, adresate atât copiilor cu dizabilităţi, deficienţe, posibilităţi materiale reduse, cât şi copiilor tipici.

Dornică de implicare, am început să ţin cursul de actorie, iar în prezent, pe lângă acest curs, responsabilităţile s-au înmulţit, am devenit coordonator al voluntarilor și sunt fericită că am ocazia să fac parte dintr-o echipă atât de energică și entuziastă și că am șansa de a întâlni și petrece timp alături de niște copii minunați.

3. Ce inseamnă voluntariatul pentru tine? Cum ai ajuns sa faci un mod de viaţă din asta?

Voluntariatul în cadrul Asociaţiei CONIL a devenit pentru mine încă de la început un mod de viață și nu îmi pot imagina sfârșitul de săptămână petrecut în alt mod. Este extraordinar să vezi și să simți că ceea ce faci contează, este Avrete,infatti, la possibilita di cimentarvi in diverse modalita di gioco: scaricando il software del roulette online sul vostro pc, navigando dal vostro cellulare o tablet, o da qualsiasi pc approfittando della modalita flash. apreciat și aduce bucurie celor de lângă tine, fie ei mici sau mari, atipici ori tipici, părinți sau bunici; iar după ce ai avut acest sentiment, nu văd cum ai mai putea renunța la el…

4. Ce beneficii consideri că aduce ajutorarea celorlalţi? Ce te motivează cel mai mult?

În primul rând este vorba despre copii – ei sunt sinceri și autentici indiferent de context. Prin CONIL ei au șansa de a învăța într-un mod distractiv, de a experimenta și cunoaște, de a-și face prieteni.

Cuvintele nu pot descrie la adevărata amploare bucuria pe care o simțim atunci când copiii vin nerăbdători și încântați la cercuri, când observăm că un copil timid și retras se deschide și devine chiar inițiator al online casino’s unor jocuri și idei sau momentele în care, dincolo de tot ceea ce îi diferențiază, copiii constiutie un tot unitar, ei sunt egali și se percep egali. Indiferent de ceea ce s-ar crede, cum că având o dizabilitate sau deficiență, copilul nu ar putea să facă un anumit lucru, este complet fals și spun asta pentru că sunt acolo între ei; ei chiar pot face absolut tot ceea ce face un copil tipic, trebuie doar găsită modalitatea optimă.

5. Descrie pe scurt echipa şi proiectele asociaţiei din următoarea perioadă.

Asociația a conștientizat problemele de care se lovesc copiii cu dizabilități și încearcă permanent să găsească soluții.

Misiunea principală a Asociației CONIL este de a facilita accesul la o educație de calitate copiilor din categorii dezavantajate, dorește integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și acest lucru nu se poate face decât prin sensibilizarea copiilor din învățământul de masă și toleranța copiilor tipici și a părinților acestora față de situațiile concrete ale copiilor cu dizabilități; de asemenea, este sprijinită descoperirea talentelor de orice fel, în orice context.

Cu toții suntem speciali, iar ONG-ul din care fac parte, cunoscând acest lucru, preîntâmpină nevoile individuale și ajută fiecare copil în parte, atât tipic, cât și cu cerințe educaționale speciale, să se formeze ca individ, să se cunoască și să se dezvolte corect.

În prezent avem în desfășurare programul Descoperă-ți aptitudinile cu CONIL – Cluburi gratuite de weekend care au loc în fiecare sâmbătă și se adresează copiilor cu dizabilități, copiilor tipici ce provin din medii defavorizate si tuturor  copiilor tipici care doresc să participe în mod gratuit la cluburile de dezvoltare personală, matematică, street dance, limba engleză, actorie, muzică folk și rock, origami, arte plastice, astronomie, chitară și tobe.

Dorim de asemenea înființarea unei trupe rock/folk având în componență exclusiv copii cu dizabilități, iar în aşteptarea lunii martie organizăm Târgul de mărțișor al micilor meșteșugari și antreprenori, târg de produse confecționate de copii și expuse spre vânzare.

Odată cu vara, ne apropiem și de Festivalul CONIL FEST – Festivalul Grădinițelor, Școlilor și Cluburilor din București și de Taberele tematice și de integrare la CONILS CAMP unde copiii vor petrece o săptămână pe cinste și își vor face o mulțime de prieteni.

Link-uri utile:

asociatiaconil.wordpress.com

facebook.com/asociatia.conil?ref=ts&fref=ts

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu