Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Daniela Sima On December - 27 - 2017

În acest an, Plantăm fapte bune în România a avut un ecou profund asupra a nenumăraţi oameni care s-au oferit voluntari în vederea contribuirii la îmbunătățirea mediului și stoparea efectelor eroziunii solului.

Acţiunile de plantare din 2017 au avut rezultate remarcabile: 26 de hectare din 10 judeţe au fost împădurite de către 4.100 de voluntari cu 83.185 de puieţi.

Alături de colegi de serviciu, prieteni sau familie, la acţiunile de plantare ale puieţilor au venit voluntari de toate vârstele, lucrând în echipe pentru a sădi speranţe pentru viitor.

Studenţi silvicultori de la facultăţi de profil din București și Brașov au fost coordonatorii voluntarilor, oferindu-le informaţii referitoare la paşii ce trebuie urmaţi şi instrucţiunile necesare pentru plantarea corectă a puieţilor, precum şi rolurile echipelor de voluntari.

Marin Toma, preşedintele Plantăm fapte bune în România ne povesteşte ce se întâmplă în culisele organizării acestor ample acţiuni de plantare pe teritoriile României.

1. Cum a pornit această iniţiativă?

Plantăm fapte bune în România este o inițiativă națională bazată pe voluntariat începută în 2011 de Asociația EcoAssist din București, în contextul anului internațional al voluntariatului și, mai ales, ca răspuns la nevoia implicării civice în activități care țin de protecția mediului, păduri, împăduriri, etc. Scopul principal este acela de a împăduri pe terenuri publice, aparținând U.A.T-urilor, și care sunt afectate de diferite probleme (alunecare de teren, deșertificare, exces de umiditate, etc.). Am început activitățile de instalare de noi culturi forestiere în primăvara anului 2011 ca proiect pilot, iar în toamna aceluiași an, încurajați de primele rezultate, am început activitățile de împădurire ”în mod oficial”.

2. Care este scopul și impactul dorit în comunitate?

În primul rând, identificarea împreună cu partenerii noștri a unor terenuri cu probleme, care necesită să fie împădurite și realizarea acestor acțiuni cu respectarea normelor legale aflate în vigoare. În același timp, ne dorim să creăm cadrul în care toți cei pasionați de managementul forestier responsabil să se implice și să înțeleagă cât mai mult din acest proces.

3. Cum se aleg zonele de împădurire si soiurile de puieți ce ar trebui plantați? Se întreprind activităţi de cercetare a zonelor? Sunt implicați și specialişti (experți silvici) la realizarea lor?

Identificarea terenurilor care au nevoie de acţiuni de împădurire (și pe care acestea se pot realiza și din punct de vedere legal) nu cunoaște reguli fixe. Informațiile care ne trimit către aceste terenuri pot ajunge la noi atât prin intermediul voluntarilor, asociațiilor, instituțiilor partenere, cât și din articole apărute în mass-media. După ce ne asigurăm cu privire la legalitatea demersurilor de împădurire, finalizate printr-o H.C.L. (Hotărâre de Consiliu Local), se iau probe de sol care sunt trimise spre analiză și pe baza cărora specialiști silvici acreditați elaborează un proiect tehnic care stă la baza etapelor acțiunilor de împădurire (inclusiv alegerea soiurilor de puieți forestieri).

4. Care este procentajul puieţilor care rezistă în timp după aceste acţiuni de plantare? Se ţin sub o observaţie îndelungată ulterior plantării?

Proiectul tehnic amintit mai sus, în baza analizelor de sol și a documentației silvice existente, cuprinde și detalii care evidențiază lucrările de întreținere necesare în anii care urmează plantărilor, precum și o estimare a nevoilor de completare cu puieți. Cultura forestieră instalată este verificată în fiecare an și lucrările de îngrijire și completare sunt adaptate întotdeauna în funcție de evoluția stării de sănătate a puieților plantați. Nu există cifre standard, depinde de caracteristicile solului și de condițiile climatice.

5. Care este realizarea de care Plantăm fapte bune în România este cea mai mândră?

De toți oamenii care ni s-au alăturat în toți acești ani. Fără oameni și fără emoțiile lor, nimic nu e cu putință.

6. În cei 6 ani de existenţă Plantăm fapte bune în România, în ce an au fost cei mai mulţi voluntari și parteneri implicați și care credeți că este motivul creșterii implicării lor? Cum ajunge proiectul la aceștia?

Plantăm fapte bune în România este deja în al șaptelea an de acțiuni de împădurire. Pe pagina noastră de internet sunt disponibile rapoartele anuale, cu toate statisticile necesare.  Am avut acțiuni de instalare de noi culturi forestiere în cadrul cărora am plantat peste 20 ha, cu peste 1.000 de voluntari (comuna Jegălia – 2016). Cea mai importantă este însă calitatea activităților desfășurate. Numărul de puieți, de voluntari, etc. este adaptat întotdeauna suprafeţei și caracteristicilor terenurilor pe care plantăm. Putem considera că numărul de parteneri a crescut constant pe durata proiectului, în timp ce comunicarea proiectului integrează toate mijloacele de comunicare existente în prezent.

7. Ce își propune asociația să realizeze pentru anul 2018? 

Mai mult decât elemente ușor cuantificabile precum număr de locații/județe/voluntari/ha/parteneri etc. pe care le vom anunța public la începutul anului, ne dorim să creștem ca oameni, împreună cu pădurile noastre. Vrem să contribuim și mai mult la construirea unor modele de bune practici în managementul forestier responsabil și să ajutăm la apariția și dezvoltarea unor grupuri avizate de oameni interesați de fenomen, care să dețină informațiile teoretice necesare înțelegerii aspectelor care țin de protecția mediului și care apar în spațiul public.

În continuare, puteţi urmări şi feedback-ul câtorva voluntari din cei 1.000 care au participat la acţiunea de plantare de la Şotânga (Jud. Dâmboviţa), finalizată cu 8 hectare împădurite cu aproximativ 20.000 de puieţi de plop alb.

Miruna

,,Ştiam deja cât de uşor este să distrugi pădurile (oamenii fac asta fără regrete), dar acum am aflat şi cât de uşor este să faci bine, să pui o sâmânţă care să prindă viaţă, să ajuţi natura.

Am fost suprinsă să văd cât de mulţi suntem şi cât de hotărâţi sunt toţi să facă o treabă cât mai bună. Am lucrat în echipe mixte, băieţii se ocupau cu săparea gropilor, iar fetele cu astuparea lor şi punerea puilor de pomişori.

A fost o activitate ce a presupus mult efort fizic, dar extrem de satisfăcătoare. Acum tot ce putem să facem e să ne rugăm să prindă şi să crească liberi.”

Laura

,,Experienţa din cadrul acţiunii organizate de Plantăm fapte bune în România a fost una pe care aş repeta-o de fiecare dată când voi avea ocazia. Organizare bună, vreme frumoasă, oameni prietenoşi şi multe dorinţe pentru fiecare copăcel plantat!’’

Cătălin

,,Am avut parte de o experiență uimitoare la prima mea activitate de plantat copăcei. Se spune că, fiecare om în viață ar trebui să planteze măcar un singur copăcel și cum până la această vârstă de 41 de ani nu am ajuns la această realizare, m-am aflat foarte bucuros când o asemenea ocazie s-a ivit datorită iniţiativei Plantăm fapte bune în România, adusă la cunoștință prin intermediul angajatorilor noștri.

Am simțit o bucurie ca de copil la acest gând, emoție ce m-a determinat să îi povestesc despre asta și băiețelului meu Matei, de numai 7 anișori. După cum mă așteptam, reacția lui a fost pe măsura așteptărilor mele. Matei, la fel ca și soția mea, s-au dovedit foarte interesați să participe.

Cum programarea inițială a activității a fost amânată din cauza vremii nefavorabile, ne-am întristat. Însă, după o săptămână, totul a fost posibil, căci vremea ne-a permis să revenim la punerea în practică a acestei activități, emoțiile fiind la o intensitate parcă și mai mare.

Iată-ne deci, la ziua cea mult așteptată: ne trezim dis-de-dimineață, ne echipăm și pornim la drum. Ajunși la fața locului, am avut parte de o mică instruire, după care ne-am pornit motoarele.

Am fost plăcut surprins să constat atenția deosebită la detalii a celui mic, care a reușit într-un final să planteze nu mai puțin de 17 copăcei! Una peste alta, la sfârșitul acestei zile, mă uitam mirat cum, într-un timp foarte scurt, bazele unei adevărate păduri au fost puse! Privită în ansamblu, pare o realizare. Privită în detaliu, aș spune că timpul, calitatea dovedită prin atenția la detalii și dorința de a face fapte bune, chiar fac diferența și că, peste 10-15 ani, când ne vom întoarce aici, Matei își va aminti de prima lui participare la o acțiune de plantare.

Mă bucur că am luat parte la plantarea de copăcei şi am contribuit la punerea bazelor unui viitor mai bun ce-l datorăm copiilor noștri!’’

Sursa foto: Pagina de Facebook Plantam fapte bune in Romania.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu