Carmen Mărginaş şi Raluca Ocean sunt două tinere talentate şi dedicate care au pus în 2012 bazele Asociaţiei Re/Creativ. Cu toate că au studiat în străinătate, s-au întors în ţară cu dorinţa de a-şi pune în practică experienţa pentru a crea ceva frumos pentru Maramureş şi pentru a-i ajuta pe artizanii maramureşeni. Iată ce am aflat despre povestea Re/Creativ şi proiectele lor:
Re/Creativ este o asociație înființată recent care și-a asumat o misiune inedită. Aceea de a promova artizanii români și munca lor. De unde a pornit această idee?
Avem 7 luni de Re/Creativ , iar ideea a apărut mai degrabă din nevoia de a pune in practică pregătirea noastră profesională. De asemenea, Turnul Măcelarilor din Baia Mare unde este sediul Asociaţiei Re/Creativ, care găzduieşte 10 meşteşugari din Maramureşul Istoric ne-a inspirat. Ne-am dat seama că există o nevoie de comunicare între meşteşugari şi tânăra generaţie de artizani cât și o nevoie de evenimente culturale ”altfel”.
Care este condiția artizanului în România? Este activitatea lui apreciată, există suficiente spații pentru expunerea și vânzarea obiectelor de artizanat?
E destul de greu să formulăm o părere generală asupra condiţiei artizanului din România, nici nu știu dacă suntem în măsură să răspundem însă, credem că aceasta este în strânsă legătură cu zona geografică. Baia Mare deși este un oraș cu o puternică tradiție artistică, noua generație de artizani și designeri autentici e restrânsă. Majoritatea artizanilor şi designerilor pe care îi ştim, ori aleg să părăsească oraşul, ori se modelează după gustul urbei. Puţinii care rămân şi aleg să îşi promoveze identitatea artistică proprie, găsesc cu greu spaţii adecvate pentru expunere și implicit vânzarea acestora.
Povestiți-ne mai multe despre echipa Re/Creativ. Cine sunteți, ce v-a determinat să vă alăturați sectorului ONG și care sunt valorile în care credeți ?
Echipa Re/Creativ are 2 membri activi. Eu sunt preşedintele Asociaţiei, absolventă de Grafică Publicitară, în cadrul Academiei de Arte şi Design Leonetto Cappiello-Florenţa, iar Raluca Ocean este responsabilă de comunicare şi organizare de evenimente. Amândouă am studiat în străinătate şi ne-am întors dornice să punem în aplicare pregătirea noastră (Raluca are masterul în Comunicare şi Organizare de Evenimente ). De aceea am considerat că cea mai bună metodă de a contribui cu ceva în comunitatea băimăreană este prin înfiinţarea unei organizaţii non-guvernamentale. Asociația Re/Creativ este pentru noi o modalitate de a colabora cu instituţiile în care ne-am pregătit.
În documentarea pentru interviu am văzut o serie de poze foarte frumoase de la evenimentele pe care le organizați. Spuneți-ne mai multe despre Manufaktura cu Povești, Târgul de Meșteșuguri Tradiționale și Festivalul ReCreativ. Ce obiecte sunt expuse, de unde vin expozanţii și cum le primește publicul maramureşean?
Evenimentele pe care le-am organizat anul trecut dorim să fie evenimente anuale cu o tematică bine stabilită. Fiecare eveniment e conceput ca şi o expoziţie cu vânzare şi instalaţii adecvate acesteia. De asemenea profităm de această ocazie pentru a promova şi crea evenimente colaterale. Spre exemplu: Manufaktura cu Poveşti a adus în atenţia vizitatorilor colţul cu poveşti pentru copii, ateliere de pictură pe suport ceramic, ilustraţii cu tematică specifică.
Târgul de Meşteşuguri Tradiţionale a adus muzică autentică românească.
Festivalul ReCreativ, un eveniment live pentru a discuta despre ceea ce este de actualitate, ce este nou, la ce ar mai trebui să lucrăm, și următorii pași în materie de ateliere creative, design și comunicare – totul împachetat într-o infuzie veselie și culoare cu scopul de a reaminti că existăm și de a ne face noi prieteni.
Obiectele expuse în cadrul evenimentelor trebuie să fie originale şi să ascundă o poveste, un concept în spatele lor. Meșteșugari, artizani și designeri prezintă obiecte care se deosebesc prin interpretare artistică și se confruntă cu o serie de provocări în găsirea unui cadru potrivit pentru expunerea și vânzarea produselor lor; meșteșugarii contribuie la menținerea tradiției populare prin includerea motivelor și culorilor tradiționale în produse unice, demne de laudă prin calitatea și exprimarea artistică deosebită.
Au fost expuse Ilustrații și bijuterii, ceramică, decorațiuni pentru brad, bijuterii croșetate și broșe, plicuri, genți, agende, textile și lemn pictat, linogravuri, coronițe, semne de carte, bijuterii, mascote croșetate, felicitări gravură, păpuși, chiar şi busuioc în ghiveci.
Selecţia pe care o facem nu se abate de la principiile mai sus amintite şi de fiecare dată amintim participanților să insiste la răspândirea frumosului şi nu neapărat spre vânzare.
Expozanții care au praticipat la evenimentele noastre au venit din Baia Mare și din Cluj însă dorim să prezentăm băimărenilor creații din toată țara.
Ce alte proiecte şi activităţi derulează sau sprijină Asociaţia Re/Creativ ?
Un proiect important pentru noi este platforma Inițiative Noi, dedicată organizațiilor care au ca și principală arie de activitate Educația și Incluziunea socială. Această platformă este un mediu prin care dorim să inspirăm și să fim inspirați, dar și să identificăm potențiali parteneri pentru proiectele viitoare. Proiectul este implementat cu sprijinul Open Society Foundations și este coordonat de partenerul național, Centrul pentru Politici Publice.
O altă acţiune pe care o desfăşurăm permanent cu ocazia evenimentelor întreprinse intitulată Donează o eşarfă pentru Re/Creativ – este atât o campanie de strângere de fonduri cât și o acțiune de prezentare și popularizare a Asociației Re/Creativ, o ocazie pentru educație nonformală și wellbeeing.
Cum apreciaţi colaborarea cu instituţiile publice în organizarea acestor evenimente? Sunt autorităţile locale şi aceste instituţii deschise colaborării cu sectorul nonprofit?
Suntem convinse că mediul public băimărean e propice colaborării cu sectorul non-profit și putem argumenta afirmația noastră prin parteneriatul pe care îl avem cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș care a acceptat să ne găzduiască la Turnul Măcelarilor, dar și prin sprijinul demonstrat de Biroul de Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș.
Deși suntem o organizație tânără, începutul de an ne-a dus la încheierea mai multor parteneriate cu instituții publice de cultură. Credem că atunci când ai un plan de activitate bine stabilit și când îți respecți scopul și obiectivele din statutul tău ca și organizație și nu oscilezi între propuneri care aparent se demonstrează a fi atractive, reușești să închei parteneriate cu instituții care îți împărtășesc misiunea fie că sunt locale, naționale sau internaționale. Desigur we keep it in mind faptul că suntem o organizație non-guvernamentală.
Care sunt planurile voastre de viitor şi cum credeţi sau speraţi că va arăta Re/Creativ peste 5 ani?
Biblioteca Re/Creativ este cel mai ambiţios plan al Asociaţiei care urmăreşte crearea unei biblioteci publice de specialitate care să conţină cărţi concentrate pe subiecte ca promovare, design şi educaţie artistică. Noi vedem această bibliotecă ca și o unealtă ce poate fi folosită în consolidarea unui spațiu de comunicare între meșteșugari, noii artizani și designeri.
Ne dorim să lărgim echipa Re/Creativ deoarece activitățiile organizate de noi se axează destul de mult şi pe execuție, asta însemnând că avem nevoie de oameni îndemânatici şi dornici să ne ajute la realizarea instalațiilor care să aibă un impact creativ. Dorim să creștem ca și o organizație de bun simț, cu proiecte și evenimente care să contribuie la comunicarea tradițiilor folosind metode actualizate.
Aveţi o aminitire frumoasă legată de voluntariat? Un moment special în care aţi simţit că munca vă este răsplătită şi că aţi produs o schimbare in bine?
Îmi aduc aminte că în 2001 şi 2003 am fost voluntar pentru activitatea desfăşurată pe şantierul umanitar de la Secţia de Recuperare Pediatrică a Spitalului judeţean Baia Mare. Acest program de reabilitare a spaţiilor a fost organizat de Colegiul “Du Batiment” din Cerney, Franţa, iar în cadrul acestui program am realizat decoraţiuni interioare pentru copii, sper să fi adus o schimbare pozitivă pentru copiii de acolo. Desigur, voluntariatul continui să îl practic în cadrul organizației pe care o conduc Asociația Re/Creativ şi cred ca e o atitudine pe care o păstrezi pe întreaga perioadă petrecută în cadrul unui ONG.
Fotografii: Mustea Mihai Dan
http://www.facebook.com/pages/ReCreativ/274985495941669
Un comentariu
[…] https://blogunteer.ro/2013/01/recreativ-asociatia-care-ii-sprijina-pe-artizani/ […]