În perioada 19-27 iulie 2012, Asociaţia Start Focus a organizat ‘TraditiON updated’. Maramureşul, oraşul gazdă, a unit participanţi din 5 ţări, România, Letonia, Polonia, Macedonia şi Serbia, fiecare dezvăluind reţete tradiţionale din ţările de provenienţă. Carmen Radu, coordonator de proiect, ne povesteşte:
1. De unde a pornit ideea și temele abordate:
Pornind de la ideea de alimentație și având întrebări legate de modul în care ne hrănim, am găsit o abordare care să facă puntea dintre mediul rural și mediul urban: un schimb de tineri! Prin urmare, ne-am pus pe scris anul trecut, exact în această perioadă, după ce, de ceva vreme, ne-am documentat.
Am căutat, ulterior, parteneri, pe care i-am găsit la training-urile și întrunirile unde am fost cu asociația la noi în țară sau în afară, respectiv unul din parteneri l-am ales prin intermediul Oltas (unealtă a salto-youth.net pentru găsire de parteneri), datorită responsabilității de care a dat dovadă pe parcursul perioadei în care am vorbit și când ne-am întâlnit în Wroclaw. A durat aproximativ jumătate de an până am aplicat. Însă am fost la cursuri despre metode non-formale și scriere de propuneri de finanțări și am fost acceptați de la prima încercare și pe această cale mulțumim Tineret în Acțiune, ANPCDEFP și întregii noastre echipe ce a contribuit, alături de voluntari.
Am pornit împreună cu grupul extins la construcția pe termen lung a ideii și acum sperăm să și continuăm împreună în țările partenere: Letonia, Macedonia, Serbia, Polonia, fie pe același topic central, care să faciliteze introducerea în temele ce ne-au ghidat pe parcurs (rural-urban, plus artă și cultură) și incluziune, fie pe alte tipuri de tradiții, cum ar fi dansurile, muzica, porturile populare și ața. În România, ne dorim să mergem și în alte regiuni ale țării și să evidențiem specificul României, focusat pe regiuni. Am pornit cu o zonă atât de minunată, cum este Maramureșul și bogată în tradiții păstrate în timp, inclusiv în arta culinară, combinată cu incluziune socială și condimentând cu discuții despre legătura rural-urban în ceea ce privește alimentația, cultivarea în mod tradițional, organisme modificate genetic și stil de viată sustenabil.
2. Procesul de a găti. Fiecare echipă, reprezentând o țară, i-a implicat pe ceilalți în acțiunea de pregătire a diverse feluri de mâncare tradiționale.
3. Rețetele. O parte din rețetele gătite, din fiecare țară. Rezultatul: delicios! Ne putem mândri că în formularele de feedback am primit note maxime pentru rezultatele obținute împreuna la capitolul mâncare și mâncare tradițională pregătită.
4. S-au jucat board games. Pentru diseminarea pe termen lung, practic s-a urmărit crearea a cel puțin un joc tip board despre mâncare și subiectele abordate pe parcursul schimbului de tineri. Mai întâi, ne-am jucat de zor pentru a fi toți la acelasi nivel cu logica jocurilor în general, pentru a urmări pașii necesari creării unui joc: Carcassonne, Dixit, TopATop, Planet Cleaners (creat de partenerii din Letonia) și altele.
5. Conceperea de jocuri tip board. S-a urmărit pe parcursul mai multor sesiuni de prezentare de către fiecare echipă în parte stadiul jocurilor și au primit feedback de la întregul grup. La final, au reușit să creeze 4 jocuri, funcționale, ceea ce a depășit așteptările noastre și sperăm să le putem transpune, așa cum ne-am imaginat, pe toate 4 și să le folosim cât mai curând, în scop educativ, cu alți tineri. Tinerii au fost ingenioși și au creat certificate, rulete, misiuni, zaruri și tot ce a fost necesar pentru a închega ideea ce a pornit de la ”mâncare” și ”cooperare”. Doar 1 din 4 jocuri folosește bani, restul au ales metode alternative de plată, în fructe, legume etc. Urmează website-ul, unde vă vom ține la curent cu pașii următori, regiunea din România care ne va găzdui la ediția următoare, respectiv tradiția abordată de organizațiile partenere : )
6. Activități (în aer liber și indoor). Majoritatea activităților au avut loc în aer liber, coordonate atât de liderii de grup cât și de participanții cu inițiativă. Cazuri concrete de agricultură susținută de comunitate, biocooperative, despre dezvoltare durabilă și un stil de viață sustenabil. Vremea fiind frumoasă, ne-am rezumat doar la strictul necesar în ceea ce privește activitățile mai statice, respectiv prezentările interactive, unde am avut nevoie de video proiector. Din fericire, vremea ne-a permis să stăm afară, contrar predicțiilor meteo ce ne speriaseră fix înainte. Acestea au fost diverse, la fel ca metodele: teambuilding, incluziune, discuții ulterioare în grup despre ce s-a înțeles și fixarea cunoștintelor sau reprezentări grafice, fie jucate într-o piesă, imaginarium, al unor posibile comunități alternative, acolo unde locuiesc ei… non-formal, reflexiv : )
7. Maramureș. Tinerii au avut ocazia să interacționeze cu sătenii și să vadă și frumusețile acestei zone: Mănăstirea Bârsana, un atelier de sculptură în lemn, Memorialul durerii de la Sighet, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mănăstirea Peri, orașul Sighet. Maramureș este o regiune minunată și plină de tradiție, limbaj aparte și oameni cu grai dulce și calzi, cu port și cu mâncăruri alese.
8. Seara la foc de tabară. Fiecare grup național a avut, pe lângă prânzul de gătit tradițional, o seară în care să își prezinte mai pe îndelete țara. În seara în care echipa din Letonia și-a reprezentat țara, am avut și foc de tabără, unde s-au spus povești.
Proiectul a fost finanțat de programul Tineret în Acțiune. Acesta se desfăşoară în perioada perioada 2007-2013 şi este un program care susține activitățile de învățare non-formală și cooperarea europeană în domeniul tinerilor. Din bugetul total de 885 milioane de Euro, România dispune de 3 milioane de Euro anual.
2 Comentarii
[…] În Maramureş se învaţă gătind […]
[…] mai multe detalii despre eveniment sau puteti accesa articolul (aici) de pe siteul blogunteer.ro Haideti la joc! Nota: Acest proiect a fost finantat cu suportul […]