Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Stănica Bostănaru On June - 29 - 2017

Galantom.ro este mai mult decât un instrument de fundraising! Este locul în care oameni cu suflet mare își dau mâna cu reprezentanți ai ONG-urilor pentru a duce la bun sfârșit acțiuni în beneficiul celor aflați în nevoie. Procesul este unul extrem de simplu. Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care vrea să devină fundraiser voluntar este să identifice pe această platformă proiectul social cu care rezonează cel mai mult, apoi să aleagă modalitatea prin care vrea să se implice, punând la “bătaie” o provocare personală. Spre exemplu, unii își pot dona zilele de naștere în beneficiul cauzei alese, alții pot participa la diferite competiții sportive sau pot renunța la fumat 30 de zile, dar nu numai… Ingredientele speciale sunt voința și creativitatea, în rest “sky is the limit”!

Până în prezent, Galantom reprezintă o comunitate a oamenilor de bine, cu peste 32000 de donaţii,  3200 de galantomi şi 300 de evenimente organizate.

Zilele trecute am discutat cu Andrei Chirtoc, cel care împreună cu Gabriel Solomon a pus bazele acestei platforme, dorința noastră fiind aceea de a afla câteva dintre secretele acestui instrument de fundraising, dar și cum poți transforma o provocare personală într-o modalitate de a susține un proiect social.

Blogunteer: Care a fost ideea care a stat la baza platformei?

Andrei Chirtoc: Spunem mereu că nu am inventat noi roata, ci doar am încercat să îi punem un sistem de spițe care să fie adaptat la mediul ONG din România. Platforme similare exitau în alte țări mult înainte de Galantom.ro. Mai întâi a fost platforma creată de Gabriel pentru Transmaraton, un ultramaraton pe Transfăgărășan în cadrul căruia participarea era condiționată de fundraising individual pentru una dintre cele trei cauze partenere ale evenimentului. Eu lucram atunci la una din acele organizații care făcea deja de câțiva ani fundraising peer to peer la evenimente sportive colectând banii prin modalități offline (cash, transfer bancar). Am văzut nevoia pentru organizații și fundraiserii voluntari a unei platforme online, din propria experiență.

Atunci i-am propus lui Gabriel să facem o platformă folosind baza deja creată pentru a oferi cât mai multor organizații și celor care doreau să le susțină prin fundraising voluntar individual accesul la acest instrument de strângere de fonduri. Și așa s-a născut Galantom și prietenia noastră.

B.: Cum a fost primită platforma de către ONG-uri, fundraiseri și donatori?

A.C.: Inițial am testat platforma cu câteva organizații care aplicau deja acest model de fundraising colectând fondurile offline sau care aveau în plan să își extindă sursele de finanțare prin fundraising individual. Am început cu activarea participanților la evenimente sportive și apoi am adăugat și alte provocări precum Dăruiește ziua ta, 30 Day Smoke free Challenge și alte idei creative care au venit ca propunere din partea unora dintre organizații – concursuri de board games, karaoke, escape room, treasure hunt și altele.

Când am creat platforma erau doar câteva organizații familiarizate cu conceptul, dar am știut de la început că trebuie să ne asumam și rolul de “educare a pieței”.

Nu ne-am așteptat la o creștere spectaculoasă, ci ne-am dorit mai degrabă să creștem organic, încât să putem integra feedback-ul primit de la utilizatori pentru a adapta cât mai bine conceptul la mediul din România.

B.: Ce aduce în plus galantom.ro față de alte platforme cu același specific?

A.C.: Câteva aspecte principale diferite de alte platforme de la noi:

1. Modelul de crowdfunding peer to peer. Donațiile sunt strânse prin efortul voluntar al susținătorilor organizației care își asumă o provocare personală (aleargă un maraton, își dăruiesc ziua de naștere, renunță la fumat 30 de zile etc.) și dedică această provocare unui proiect social pe care doresc să îl susțină. Astfel, aceștia îi activează pe cei din cercul lor social să doneze pentru cauză, pe o pagină personală de fundraising creată pe platformă.

2. Plaforma Galantom se integrează direct cu procesatorul de plăți al organizației beneficiare. Astfel, banii donați ajung direct și mai rapid în contul organizațiilor. În plus, multe dintre organizațiile care au dorit integrarea pe Galantom nu aveau implementate pe propriile site-uri sisteme de donații online. Determinându-le să își deschidă cont la un procesator de plăți online pentru integrarea cu Galantom, le deschidem posibilitatea de a integra pe propriile site-uri formulare pentru donații online.

B.: Aveți deja foarte multe evenimente pe platformă, foarte multe organizații înregistrate, mii de galantomi… Care e următorul pas în ceea ce privește platforma?

A.C.: Sunt câteva aspect legate de automatizări și user pe care am ales să le implementăm treptat și pe care le vom adăuga în perioada următoare. De asemenea, pe partea de promovare a conceptului și a platformei atât către organizații, cât și către potențialii fundraiseri voluntari sunt multe de îmbunătățit. Proiectul Galantom este încă departe de a atinge pragul de rentabilitate și este susținută momentan în mare măsură prin voluntariat. Dar avem visuri mari și ne gândim în viitor chiar la o extindere a proiectului în regiune, în țările din jur.

B.: Pentru voi ca inițiatori, Andrei și Gabriel, care este cea mai mare satisfacție adusă de acest proiect?

A.C.: Cea mai mare satisfacție este că am pus bazele unui proiect care aduce o mică schimbare în bine în fiecare zi și contribuie la implicarea cât mai multor oameni în rezolvarea unor probleme sociale cu care ne confruntăm cu toții.

Așadar, dacă îți dorești să fii parte din comunitatea Galantom, în calitate de fundraiser voluntar, donator sau organizație, accesează galantom.ro, iar aici vei găsi toate informațiile necesare.

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu