Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Ana-Maria Brânză – campioană mondială la scrimă, dar și la fapte bune | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mara Dorofte On June - 6 - 2014

Personalitate sportivă de excepție, inițiatoare a unui proiect social de succes, dar mai presus de toate un om în adevăratul sens al cuvântului, Ana-Maria Brânză este protagonista interviului nostru de astăzi.

06062014-ColajBlogunteer03-2Având în palmares peste 10 medalii de aur obținute la campionate europene și mondiale, scrimera româncă se poate mândri și cu o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) și cu titlul de campioană mondială în anii 2010 și 2011. Pe lângă toate acestea, Ana-Maria îmbină cu succes cariera sportivă cu activitățile umanitare, fiind voluntar în cadrul Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism –  campania “Căsuța Piticilor cu Autism” și inițiator al proiectului Aleargă de Ziua Ta.

Pasiunea, ambiția și perseverența cu care realizează tot ceea ce își propune constituie un model atât pentru cei care și-au găsit un drum în viață, cât mai ales pentru cei care sunt încă în căutarea unui exemplu demn de urmat.

Cum a pornit pasiunea pentru voluntariat, pentru întrajutorare și mai ales cum v-ați decis să implementați proiectul Aleargă de ziua ta?

Încă de la început mi-am propus ca această campanie să fie una de conștientizare. Prin exemplul personal le puteam arăta oamenilor cât este de ușor să te distrezi, să faci mișcare și o faptă bună în același timp. În evenimentele noastre, toată lumea câștigă.

Cel care trece linia de sosire primul nu este mai presus decât ultimul venit, dar fiecare participant câștigă la final timp petrecut cu prietenii, își pune organismul în mișcare și ajută pe cineva. Acestea sunt cele trei elemente de bază ale campaniei! Pe lângă acest lucru, am vrut să mă adresez în mod special celor care nu fac sport în mod constant, de aceea și lungimea traseelor este aleasă astfel încât fiecare să poată parcurge distanța fără probleme. Important este să le dezvoltăm oamenilor interesul față de mișcare și până în momentul de față mă pot declara mulțumită fiindcă am cunoscut persoane care mi-au spus că au alergat pentru prima data în viață lor la una dintre “petrecerile” marca Aleargă de ziua ta.

06062014-ColajBlogunteer02Ce a câștigat omul Ana-Maria Brânză prin implicarea în lumea voluntariatului?

În primul rând, am învățat să fiu puțin mai om. Trăim într-o societate grăbită și de cele mai multe ori nu avem timp să punem stop și să ne uităm în jurul nostru. Suntem în permanență nemulțumiți și nerecunoscători pentru traiul pe care-l ducem și din graba noastră nu observăm cât de darnică a fost soartă cu unii dintre noi. Simplul gând că am putut aduce puțină speranță acelor oameni este un câștig neprețuit pentru mine.

Sportul de performanţă înseamnă foarte multă disciplină. Care sunt celelalte aspecte de care trebuie să ţină cont o persoană pentru a atinge un nivel ridicat de performanţă?

În prima parte a carierei mele talentul a fost factorul determinant, dar ulterior am înțeles că un talent nesusținut prin muncă nu-ți poate aduce toate medaliile la care visezi. Ambiția de a fi cel mai bun, disponibilitatea de a renunța la micile plăceri, consecvență, un caracter puternic și nu în ultimul rând, timp, mult timp. Sunt ingrediente fără de care marea performanță poate rămâne doar un ideal greu de atins. La toate acestea se adaugă și oamenii din jurul tău, familie, prieteni, cei care-ți sunt aproape, care știu să te înțeleagă, să te susțină sau să renunțe la tine perioade mai lungi sau mai scurte, timp în care tu ești concentrat pe îndeplinirea obiectivului!

În alte interviuri, vorbeaţi despre profesoara de atletism din liceu care a avut o contribuţie importantă în dezvoltarea conduitei sportive. Aţi putea să ne daţi şi alte exemple de oameni care v-au marcat într-un fel sau altul parcursul profesional?

Primii care și-au pus amprenta asupra carierei mele au fost părinții. Nu neapărat pentru faptul că mi-au îndrumat pașii către sport, ci pentru că la vârsta de 13 ani au luat probabil cea mai grea decizie pentru un părinte, să-și lase copilul să plece de acasă printre străini pentru a încerca să-și îndeplinească un vis.

06062014-ColajBlogunteer01Deși niciodată nu mi-au arătat cât de greu le-a fost, știu că au suferit știindu-mă departe de ei. Chiar și așa nu m-am simțit niciodată ca un “orfan” deoarcere în locul în care am ajuns am întâlnit oameni buni care au suplinit lipsa familiei. Iar unul dintre acești oameni este fostul meu antrenor, Dan Podeanu. Omul alături de care am lucrat 15 ani, cu care am format cea mai frumoasă echipă, cel care m-a învățat înainte de toate să fiu om și mai ales, acela fără de care sportivă Ana Brânză n-ar fi reușit să urce pe cele mai înalte podiumuri!

În calitate de sportiv ați trăit cu siguranță momente unice si de neegalat. Aveți o amintire specială și din activitatea umanitară?

Cum fiecare medalie cucerită până acum are o poveste a ei, așa și fiecare cauză pe care o susțin. Din păcate, de cele mai multe ori nu sunt povești fericite, dar prin activitatea mea încerc să aduc măcar un zâmbet sau să schimb, pe cât pot, finalul poveștii. Nu am o medalie favorită și îmi este greu să nominalizez un singur moment din activitatea de voluntariat, dar zâmbetul celui care primește, mulțumirea din ochii lui, aprecierea, sunt lucruri care îmi bucură sufletul și mă încărca cu energie bună. Energie care ulterior mă va ajuta să cuceresc alte medalii și să pot face în continuare lucruri frumoase pentru cei mai puțin norocoși!

Dacă ați avea mai mult timp liber v-ar plăcea să…

ana3Stau acasă. Dacă există un dezavantaj în a fi sportiv de performanță acela este faptul că acasă poate însemna pentru ține orice cameră de hotel. Ajungi să petreci mai mult timp în avion decât în patul de acasă, dar toate acestea se spulberă în momentul în care pășești pe podiumul de premiere.

Dar dacă aș câștiga vreodată un premiu și acesta ar consta în timp liber, l-aș împarți cu familia și prietenul meu. O cină liniștită împreună, o plimbare în parc, o excursie sau pur și simplu lenevitul pe canapea sunt de cele mai multe ori un lux pentru mine și o normalitate pentru alții, dar știu că va veni vremea când timpul liber va fi prea mult și nu voi ști ce să fac cu el. În fond, viață sportivilor de performanță nu durează o veșnicie!

Ce anume iubiți la România și la români și ce anume credeți că ar trebui schimbat pentru a trăi într-o țară  “ca afară”?

România înseamnă în primul rând acasă, cu bune și cu rele, este locul unde mă întorc de fiecare dată cu drag.

Deși am avut ocazia să plec, am considerat întotdeauna că m-am născut acolo pentru că în acel loc era nevoie de mine. România mi-a oferit posibilitatea să mă dezvolt, să-mi cultiv talentul și să-i port numele peste hotare, pentru asta merită iubită. Cât despre români, mă bucur să văd că în ultimul timp au renunțat la comoditate și încep să facă loc sportului în viețile lor. Și nu mă refer la sportul privit la televizor, ci la acei oameni pe care-i văd alergând în parc, plimbându-se cu bicicletă sau pur și simplu mergând pe jos în loc să folosească un mijloc de transport. Simt că începem ușor, ușor să ne schimbăm, să ne formăm obiceiuri sănătoase, să fim mai receptivi la nevoile celor din jur. Sunt doar câteva aspecte pe care le-am observat dar aceste schimbări îmi dau speranța că mai avem o șansa… să trăim “într-o țara ca afară”!

Cele mai de preț 3 momente pe care le-ați trăit și pe care le veți împărtăși peste ani cu nepoții sunt…?

Cu această întrebare îmi puneți la grea încercare imaginația 🙂 Le voi povesti în primul rând cum bunicul lor m-a cucerit cu un platou de prăjituri! În momentele nostalgice le voi împărtăși din experiențele trăite în cariera sportivă, de la câștigarea primului Campionat Mondial, la sentimentul unic simțit pe podiumul olimpic sau cum la vârsta de 18 ani am reușit să “fur” o medalie la Campionatul Mondial de seniori. Și nu în ultimul rând, cum de la o idee de a mea a pornit o întreagă campanie care a motivat mulți oameni să facă mișcare și fapte bune!
ana1

Promovați-vă proiectul pentru cititorii noștri, în câteva rânduri. Motivați-i să se alăture inițiativei!

Dragă cititorule, dacă ai avut răbdare să parcurgi acest interviu îți mulțumesc pentru timpul acordat!

Dacă ți-am stârnit interesul și se apropie ziua ta de naștere, nu ți-ar plăcea să-ți inviți prietenii la o mișcare? Promit să fiu prezentă, să ne distrăm împreună și să facem o faptă bună! Te poți înscrie pe site-ul oficial al campaniei www.aleargadeziuata.ro!

P.S. Zâmbește!

Fotografiile au fost preluate de pe pagina oficială de Facebook a Anei Maria Brânză, locul din care puteți afla mai multe detalii despre rezultatele sportive și proiectele ei umanitare.

Articole asemanatoare:

Categorii: Highlighted, Interviuri

Posteaza un comentariu