Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On January - 30 - 2013

computers_health_194022Ţara noastră deţine tristul record al celei mai mici rate de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi din întreaga Uniune Europeană. Doar 4% din numărul total al persoanelor cu handicap înregistrate oficial în România sunt încadrate în câmpul muncii, comparativ cu un procent de peste 40% la nivelul Uniunii Europene.

Vestea bună este că, din iniţiativa Asociaţiei Handicapaţilor Somatici din România (AHSR), această situaţie se va schimba: la finalul acestui an se va încheia implementarea proiectul strategic INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, demarat în anul 2011.

”Persoanele cu dizabilități au un potențial socio-economic valoros pentru întreaga societate, motiv pentru care este important ca piața muncii să devină mai deschisă în implicarea activă a acestora”, consideră Mihaela Bărăgan, coordonator activități proiect INSERT.

În ce constă proiectul? Sub deviza ”Acceptă schimbarea!”, INSERT îşi propune:

  • Implementarea unui sistem/model complex de evaluare, orientare şi formare profesională, în cadrul atelierelor de lucru, urmate de servicii de asistenţă dedicată pentru integrarea pe piaţa liberă a muncii a persoanelor cu online casino dizabilităţi
  •  Activarea a 5 centre de integrare în 3 regiuni din România: Bucureşti-Ilfov (Bucureşti, com. Ştefăneşti şi com. Ciolpani), Sud-Muntenia (com. Gornet, jud. Prahova) şi Centru (Miercurea Ciuc, jud. Harghita)
  •  Crearea premiselor pentru facilitare a reabilitării profesionale şi integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii.

Proiectul se adresează persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice, cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, care locuiesc în Bucureşti, judeţul Ilfov sau unul dintre judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

proiect-roa13-insert-2Prin INSERT, peste 2500 de persoane cu dizabilităţi, dintre care cca 800 femei, indiferent de statutul actual pe piaţa muncii – şomeri, pensionari ş.a. -, sunt sprijinite în găsirea meseriei potrivite, sunt informate despre oportunităţile de angajare şi avantajele dispuse prin lege de care beneficiază această categorie, pot participa la cursuri gratuite de calificare şi sunt sprijinite în găsirea unui loc de muncă.

În cadrul a cinci centre de formare profesională incluse în proiect, acestea vor obţine nu doar calificările necesare într-o meserie şi accesul ulterior pe piaţa muncii, ci, mai important, autonomia atât de necesară.

Principalii parteneri în ambiţiosul proiect suntFederaţia Naţională a Asociaţiilor Persoanelor cu Handicap din Ungaria – MEOSZ – partener transnaţional, Asociaţia Handicapaţilor Fizici Judetul Harghita – partener naţional, Fundaţia „Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională” – CREFOP.

Asociatia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, naţionala, înfiinţată în anul 1991 pentru a reprezenta interesele individuale şi colective ale persoanelor cu handicap somatic (bolnavi cronici).

Asociaţia este acreditată ca furnizor de servicii sociale astfel: asistenţă socio-medicală, recuperare şi reabilitare, identificarea nevoilor sociale ale beneficiarilor, informare despre drepturile şi obligaţiile persoanelor cu nevoi speciale, consiliere socială şi psihologică, integrare/reintegrare socială, asistenţă medicală şi îngrijire la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi, bolnavi cronici, persoane dezavantajate social, indiferent de vârstă.

Mai multe detalii:

www.ahsr-crrs.ro/

Articole asemanatoare:

5 Comentarii

  1. lucian ciobanoiu says:

    Buna seara.Va scriu doar pentru a va cere ajutorul,sfatul unui jurist pentru infiintarea Ligii Nationale pentru Apararea Drepturior Persoanelor cu Dizabilitati.Sunt persoana cu dizabilitati si,consider ca in societatea post-socialista,din 1990 incoace,nu se face altceva decat tergiversarea dreptului fundamental al persoanelor cu dizabilitati:Dreptul la o viata decenta.Nu mai vreau ca in ochii guvernantilor,a opiniei publice,persoanele cu dizabilitati sunt adesea confundate cu cersetorii din fata marilor biserici europene,cu cersetorii de la coltul marilor hipermarketuri.Nu mai vreau ca,la finele studiilor,persoanele cu dizabilitati sa fie efectiv lipsite de orice sansa la o viata normala,la o societate in care sa nu-si poata pune in valoare cunostiintele si abilitatile teoretice acumulate in scoala.Ma numesc Ciobanoiu Lucian si,acum 23 ani am fost in grupul de initiativa pentru infiintarea Asociatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania,dar,din pacate,aceasta asociatie a fost considerata ca o filiala a partidelor aflate la guvernare de-a lungul timpului.Lasati-mi un mesaj aici si va voi trimite,prin e-mail,acte doveditoare ale dizabilitatii si ale studiilor mele.Cu multumiri Lucian Ciobanoiu.

    • Bună ziua,

      Din păcate, nu avem competenţe juridice pentru a vă ajuta cu informaţii legate de înfiinţarea Ligii Naţionale pentru Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, dar vă recomandăm să-i contactaţi pe cei de la AHSR pentru a colabora în această problemă.

      Datele lor de contact le găsiţi aici: http://www.ahsr-crrs.ro/contact.php .

      În speranţa că v-am fost cât de cât de ajutor,

      Echipa Blogunteer

  2. CURCULESCU IANULA says:

    Buna ziua,ma numesc Curculescu Ianila, sunt o persoana cu dizabilitati psihice, am 44 de ani.Am studii superioare,am terminart facultayea de teologie- litere.inanul2008,dar nu mi-am gasit un loc de munca datorita problemelor pe care le am.Desi am aceasta dizabilitate,sunt o persoana cu dicernamant,lucru constatat si de medici, si pot lucra in conditiide munca ca oricare alta persoana,dar nu mi se ofera sansa de a lucra.

    apelez la dumneavoastra pentrua va cere ajutorul, in speranta ca voi gasi un loc de muna potrivit pregatirii mele sau un alt loc de munca care sa nu implice efort fizic deosebit de mare, efort psihic pot sa depun,nu constituie o problema pentru mine.Calificarile pe carele am datorita facultatii pe cara am terminat-o sunt:profesor de teologie, profesor de limba si literatura romana,bibiliotecar,redactor de revista,lucrator la orevista,ziarsi in televiziune.
    Va multumesc ca ati avut amabilitalitatea de a citi acest mesaj, si astept raspunsul dumneavoastra pe adresa de email ianulacurculescu@ymail.com sau pe facebook IASNULA23@YAHOO.COM

    • Bună ziua,

      După cum i-am scris şi dlui. Ciobănoiu, vă recomandăm şi dumneavoastră să-i contactaţi pe cei de la AHSR pentru un eventual loc de muncă. Cred că sunt şanse destul de mari ca să fiţi inclusă în proiectul INSERT şi în felul acesta să intraţi apoi pe piaţa muncii.

  3. matei says:

    Buna seara!

    Fratele meu este o persoana cu handicap locomotor,are 19 ani,a terminat liceul anul acesta,a luat bacalaureatul.A mers la o scoala normal,singura problema este ca se deplaseaza destul de greu.Va rog mult daca puteti sa ne ajutati ,in gasirea unui loc de munca sau in urmarea unui curs de pregatire profesionala intr-un domeniu potrivit lui,care sa nu necesite efort fizic.Suntem din Dambovita.
    Va multumesc si astept raspunsul d-voastra,pe adresa matei_roxana24@yahoo.com

Posteaza un comentariu