Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On January - 30 - 2013

computers_health_194022Ţara noastră deţine tristul record al celei mai mici rate de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi din întreaga Uniune Europeană. Doar 4% din numărul total al persoanelor cu handicap înregistrate oficial în România sunt încadrate în câmpul muncii, comparativ cu un procent de peste 40% la nivelul Uniunii Europene.

Vestea bună este că, din iniţiativa Asociaţiei Handicapaţilor Somatici din România (AHSR), această situaţie se va schimba: la finalul acestui an se va încheia implementarea proiectul strategic INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, demarat în anul 2011.

”Persoanele cu dizabilități au un potențial socio-economic valoros pentru întreaga societate, motiv pentru care este important ca piața muncii să devină mai deschisă în implicarea activă a acestora”, consideră Mihaela Bărăgan, coordonator activități proiect INSERT.

În ce constă proiectul? Sub deviza ”Acceptă schimbarea!”, INSERT îşi propune:

  • Implementarea unui sistem/model complex de evaluare, orientare şi formare profesională, în cadrul atelierelor de lucru, urmate de servicii de asistenţă dedicată pentru integrarea pe piaţa liberă a muncii a persoanelor cu online casino dizabilităţi
  •  Activarea a 5 centre de integrare în 3 regiuni din România: Bucureşti-Ilfov (Bucureşti, com. Ştefăneşti şi com. Ciolpani), Sud-Muntenia (com. Gornet, jud. Prahova) şi Centru (Miercurea Ciuc, jud. Harghita)
  •  Crearea premiselor pentru facilitare a reabilitării profesionale şi integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, ca grup vulnerabil pe piaţa muncii.

Proiectul se adresează persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice, cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, care locuiesc în Bucureşti, judeţul Ilfov sau unul dintre judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

proiect-roa13-insert-2Prin INSERT, peste 2500 de persoane cu dizabilităţi, dintre care cca 800 femei, indiferent de statutul actual pe piaţa muncii – şomeri, pensionari ş.a. -, sunt sprijinite în găsirea meseriei potrivite, sunt informate despre oportunităţile de angajare şi avantajele dispuse prin lege de care beneficiază această categorie, pot participa la cursuri gratuite de calificare şi sunt sprijinite în găsirea unui loc de muncă.

În cadrul a cinci centre de formare profesională incluse în proiect, acestea vor obţine nu doar calificările necesare într-o meserie şi accesul ulterior pe piaţa muncii, ci, mai important, autonomia atât de necesară.

Principalii parteneri în ambiţiosul proiect suntFederaţia Naţională a Asociaţiilor Persoanelor cu Handicap din Ungaria – MEOSZ – partener transnaţional, Asociaţia Handicapaţilor Fizici Judetul Harghita – partener naţional, Fundaţia „Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională” – CREFOP.

Asociatia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, naţionala, înfiinţată în anul 1991 pentru a reprezenta interesele individuale şi colective ale persoanelor cu handicap somatic (bolnavi cronici).

Asociaţia este acreditată ca furnizor de servicii sociale astfel: asistenţă socio-medicală, recuperare şi reabilitare, identificarea nevoilor sociale ale beneficiarilor, informare despre drepturile şi obligaţiile persoanelor cu nevoi speciale, consiliere socială şi psihologică, integrare/reintegrare socială, asistenţă medicală şi îngrijire la domiciliul persoanelor cu dizabilităţi, bolnavi cronici, persoane dezavantajate social, indiferent de vârstă.

Mai multe detalii:

www.ahsr-crrs.ro/

Articole asemanatoare: