Într-o societate imperfectă și inegală, organizațiile neguvernamentale răspund cu succes actualelor provocări globale. Fie că vorbim de conflicte și abuzuri, sărăcie extremă sau dezastre naturale, aceste organizații și mii de voluntari și activiști sunt mereu la datorie, chiar și în cele mai periculoase regiuni din lume.
1. International Rescue Commitee
Fondată în anul 1933, la iniţiativa renumitului fizician Albert Einstein, organizaţia oferă asistenţă vitală refugiaţilor forţaţi să se retragă din calea unui război sau a unui dezastru natural.
IRC intervine în cazul celor mai mari crize umanitare, ajutându-i pe cei afectaţi să supravieţuiască şi să-şi refacă viaţa.
În anul 2013, Comitetul Internaţional de Salvare a oferit asistenţă medicală primară pentru 13 milioane de oameni, a vaccinat 276000 de copii, a oferit oportunităţi educaţionale pentru 725000 de băieţi şi fete şi cursuri de formare pentru 172000 de fermieri.
2. Médecins Sans Frontières
Prezentă în peste 70 de ţări, Médecins Sans Frontières este o organizaţie umanitară medicală care oferă ajutor de urgenţă pentru persoanele afectate de conficte armate, epidemii, dezastre naturale şi excluse de la asistenţă medicală.
Cu o echipă care cuprinde peste 32000 de cadre medicale, organizaţia acţionează în cele mai atroce regiuni de pe glob, indiferent de rasă, religie sau orientare politică. În 1999, eforturile „medicilor fără frontiere” au fost răsplătite cu Premiul Nobel pentru Pace.
3. BRAC
Cea mai mare organizaţie neguvernamentală din lume, The Bangladesh Rural Advancement Committee influenţează viaţa a peste 126 de milioane de oameni.
Misiunea organizaţiei este aceea de a combate sărăcia, foametea şi lipsa de speranţă.
În doar câteva cifre, organizaţia fondată în Bangladesh, a ajutat: 25 de milioane de oameni să aibă acces la grupuri sanitare curate; 1,14 milioane de copii sunt înscrişi la cele 38000 de şcoli primare şi grădiniţe BRAC, iar 9,51 de milioane le-au absolvit deja. De asemenea, peste 600000 de femei sărace din zone rurale sunt înscrise în grupurile de suport local.
4. Room to Read
„Dacă fiecare copil ar avea acces la educaţie, 171 de milioane de oameni nu ar mai trăi în sărăcie”.
Aceasta este viziunea organizaţiei care îşi concentrează activităţile pe două direcţii: alfabetizare şi egalitatea de gen în educaţie.
În ultimii 10 ani, peste 7 milioane de copii au beneficiat de programele Room to Read, iar peste 14000 de biblioteci şi 1400 de noi şcoli au fost construite.
Organizaţia este prezentă activ în Bangladesh, Cambodgia, India, Laos, Nepal, Africa de Sud, Sri Lanka, Vietnam și Zambia.
5. Greenpeace
Şi-a început activitatea în anul 1971, atunci când un grup mic de voluntari şi jurnalişti au navigat cu o barcă până în nordul Alaskei, într-o regiune în care guvernul american efectua teste nucleare subterane. Această tradiţie de a supraveghea anumite activităţi, într-o manieră non violentă, continuă şi astăzi.
2,8 milioane de oameni sprijină activităţile Greenpeace de protejare şi conservare a mediului înconjurător.
Din lungul şir de victorii obţinute de Greenpeace, pe plan mondial, pot fi menţionate: declararea Antarcticii ca „world park” cu o interdicţie de exploatare a resurselor minerale pe o perioadă de minim 50 de ani; convingerea companiei Nestle să nu mai achiziţioneze ulei de palmier din surse care distrug pădurile tropicale din Indonezia sau ratificarea Tratatului de la Kyoto (reducerea emisiilor cu efect de seră şi plata unor amenzi de către ţările care depăşesc cota stabilită).
6. Reporters sans Frontières
Dacă jurnaliştii nu ar fi liberi să relateze despre evenimente, să denunţe abuzuri şi să alerteze publicul, cum am putea combate problema copiilor soldaţi, apăra drepturile femeilor sau proteja mediul înconjurător? (www.rsf.org)
Reporters sans Frontières este cea mai mare organizaţie pentru apărarea libertăţii de exprimare din lume.
Infiinţată în 1985, în Montpellier (Franţa) de către 4 jurnalişti, organizaţia are corespondenţi în 150 de ţări şi emite anual peste 1000 de comunicate de presă, disponibile în limbile engleză, franceză, arabă, spaniolă, chineză sau persană cu privire la încălcări ale libertăţii de informare.
7. Amnesty International
Este o organizaţie internaţională cu 3 milioane de susţinători, membri şi activişti, în peste 150 de ţări, care militează pentru stoparea abuzurilor grave în ceea ce priveşte drepturile omului.
Cu o activitate de peste 50 de ani, Amnesty International a raportat, doar pentru anul 2012, faptul că în 112 ţări, cetăţenii sunt supuşi unor forme de tortură, 12 milioane de oameni sunt apatrizi, iar 15 milioane aveau statutul de refugiaţi.
8. Cure Violence
Mişcarea Cure Violence a fost lansată în anul 2000, într-una din cele mai violente comunităţi din Chicago cu scopul de a reduce numărul crimelor violente şi a conflictelor cu focuri de armă.
Misiunea organizaţiei este de a reduce violenţa la nivel global utilizând metode de schimbare a comportamentului. În prezent, programul Cure Violence este implementat în peste 50 de regiuni urbane din lume, iar rezultatele vorbesc de la sine: în New Orleans au trecut peste 200 de zile fără nicio crimă, în Capetown (Africa de Sud) numărul focurilor de armă a scăzut cu 79%, iar în Loiza (Puerto Rico) numărul crimelor a scăzut cu 50% în 2012, acelaşi procent fiind menţinut şi pentru 2013.
9. Handicap International
Fondată de către 2 medici francezi cu scopul de a-i ajuta pe cambodgienii grav răniţi de minele antipersonal, Handicap International este acum prezentă în peste 60 de ţări.
Organizaţia oferă sprijin vital persoanelor vulnerabile din întreaga lume şi mai ales celor cu handicap din zone afectate de conflicte armate, catastrofe nucleare, epidemii sau sărăcie extremă.
10. Habitat for Humanity
Prezentă în peste 80 de ţări la nivel mondial, Habitat for Humanity a construit până acum 800000 de case, asigurând un adăpost sigur şi decent pentru peste 4 milioane de oameni.
Voluntarii Habitat for Humanity îşi propun ca, prin eforturile şi munca depusă, să elimine locuinţele substandard şi să asigure o casă decentă pentru fiecare persoană fără adăpost.
Informaţii şi fotografii au fost preluate de pe următoarele site-uri: www.theglobaljournal.net; www.msf.org; www.amnesty.org; www.brac.net; www.cureviolence.org; www.greepeace.org; www.roomtoread.org; www.rsf.org; www.habitat.org.