Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană o serie largă de perspective ni s-au deschis tuturor. Însă acest lucru este valabil și în sens opus- oamenii de peste tot din lume, începând cu anul 2007, au mai multe oportunități să ne cunoască țara. Și ce mod de a cunoaște este mai bun decât acela care îți și permite să-ți aduci contribuția prin ajutor?
În următoarele rânduri vă vom prezenta câteva dintre cele mai importante programe de voluntariat pentru străinii din țara noastră precum și câteva caracteristici importante pentru fiecare. Menționăm că articolul are scop pur informativ și că ordinea organizațiilor este aleatorie.
- People & places
Organizaţia cu sediul la New York oferă pe lângă posibilitatea de a face voluntariat și vacanțe atractive pentru adulții cu dizabilități. Programul: constă în ajutarea copiilor cu sindromul Down, în parteneriat cu Down Association Oradea cu vechime din 1991. Activitățile se înscriu în domeniile educaţiei şi sănătăţii.
Durata : 1-3 luni sau 3-6 luni.
Detalii: http://www.downoradea.ro/
- Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca
Centrul de voluntariat Cluj găzduieşte, anual, zeci de voluntari de pe tot continentul, prin SEV (Serviciul European de Voluntariat). Mărturii despre experienţele lor şi despre proiectele în care s-au implicat puteți găsi în link-ul următor.
Detalii: http://www.centruldevoluntariat.ro/Voluntariat-international/Voluntari-straini-in-Romania.html
- ROLDA
Organizația inființată acum 10 ani a primit în anul 2001 premiul pentru “cel mai bun adăpost pentru câini din Europa de Est”. A reușit să construiască la Galați un adăpost ultramodern, în condiții europene. Printre activitățile asociației se mai numără îngrijirea medicală și trimiterea câinilor spre adopție în toată lumea.
Durata: 2-4 săptămâni
Detalii: http://rolda.org/
- Peace Corps
Organizaţia înființată de John Kennedy în 1961 a ajuns în prezent la cifra de 200.000 de americani voluntari in 139 de țări. Programul este compus din taberele Glow Camps care încă din 1995 unesc eforturile profesorilor români cu cele ale voluntarilor străini pentru a promova egalitatea dintre sexe.
Durată: un an
Detalii: http://romania.peacecorps.gov/content/peace-corps-worldwide-peace-corps
- AIESEC
De 20 de ani, membrii AIESEC România aduc voluntari străini pe diferite proiecte. Diversitatea culturală este una dintre valorile organizaţiei, iar miile de voluntari străini care şi-au petrecut câteva luni din viaţă aici sau poate chiar un an au putut observa de aproape ce înseamnă România.
Detalii: http://aiesecoradea.ro/blog/2010/04/tanaya-the-girl-from-india/ , http://www.aiesec.ro/
Informaţii utile:
- Asociaţia ”Team for Youth” a realizat un manual de învățare a limbii române pentru voluntarii străini. Finanțat din fonduri europene alături de cele ale ONG-ului din Baia Mare și realizat de Claudia Năprădean, cartea poate fi găsită la Biblioteca Națională precum și în toate organizațiile care primesc voluntari străini.
- Peste jumătate din numărul total de voluntari din România sunt…străini, conform ziarului “Gândul”.
- Educație, protecția mediului și animalelor, sport, civism, sănătate, cultură și artă sunt numai câteva dintre domeniile de activitate în care se pot implica străinii.
- Voluntariatul este unul dintre categoriile de lucruri pentru care se acordă viză de ședere pe termen lung;
Acum e rândul nostru! Lăsați-ne într-un comentariu impresiile voastre dintr-un stagiu de voluntariat din străinătate și ce recomandări aveți! Ce experiențe ați avut cu voluntarii străini din România?
Un stagiu de voluntariat într-o țară străină îți rezervă multe surprize, dar poate cea mai mare este spargerea într-o clipită a tuturor prejudecăților și stereotipurilor, după cum o demonstrează acest articol scris de Allison Jeffares: