Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On October - 3 - 2012

Vă spuneam săptămânile trecute despre cel mai mare eveniment dedicat promovării activităţilor educaţionale pentru tineri din România. Tineret în Mişcare a fost organizat în Parcul Tineretului, iar noi, cei de la Blogunteer am fost acolo şi am văzut Europa prin intermediul proiectelor şi tinerilor ei entuziaşti.

Am cunoscut tineri dedicaţi şi implicaţi, proiecte extrem de benefice pentru comunitate şi programe de dezvoltare ale activităţilor de educaţie şi voluntariat care ne-au dat speranţe că pe viitor se vor întâmpla şi mai multe lucruri minunate.

Iată câteva exemple:

Prima întâlnire a fost cu cei de la Asociaţia React care prin intermediul unui Atelier de reciclat hârtie ne-au arătat cum se poate crea din hârtie reciclată. Vizitatorii puteau să vadă cu ochii lor acest proces şi să-l realizeze în mod practic.
De asemenea, am aflat şi despre Proiectul Fabrica de Bine care promovează conceptul de economie socială. Prin intermediul acestui proiect, finanţat din fonduri europene, cei de la React îşi propun să dezvolte şi să înfiinţeze 6 întreprinderi sociale în toată ţara. 150 de locuri de muncă vor fi create: 90 pentru persoane cu dizabilităţi şi 60 pentru persoane cu venit minim garantat. În cadrul acestor întreprinderi se vor realiza obiecte din hârtie reciclată: cutii, pungi, plicuri, etc.
Dacă vreţi să le daţi o mână de ajutor şi să contribuiţi şi la un mediu înconjurător curat, puteţi dona hârtie, tip maculatură office. O puteţi contacta pe Andreea Rotaru: e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro, telefon: 021 315 45 32.
Ne-a impresionat plăcut acest proiect şi faptul că oamenii aflaţi în dificultate vor putea găsi un ajutor într-o activitate simplă, eficientă şi extrem de benefică pentru mediu.
Ştiaţi că în România, nivelul de reciclare este de aproximativ 1%? Am aflat asta de la cei de la Upside-Down câştigători ai Social Impact Award şi promotori ai conceptului de upcycling (utilizarea deşeurilor pentru a crea obiecte noi cu impact pozitiv asupra mediului). După o asemenea veste ne-a mai venit inima la loc când am aflat despre proiectele şi obiectivele lor. Proiectul Upside Down îşi propune să realizeze ateliere de creaţie prin care să ofere locuri de muncă stabile pentru persoane cu oportunităţi reduse. Un magazin online va fi deschis pentru a comercializa obiectele din materiale reciclabile realizate în aceste ateliere: portofele sau genţi create din bannere uzate, resturi textile, camere de cauciuc, tetra-pak.
Voluntarii Upside Down prezenţi la eveniment îi încurajau pe tineri să se implice, să fie creativi şi să realizeze că se pot obţine produse calitative din materiale pe care de obicei le aruncă. Iată-i în atelierul de creaţie reversibil şi o parte din minunatele lor realizări:
În zona de experimentare activă, a fost prezentă şi Fundaţia Chance for Life cu Atelierul de Creaţie- metoda Colaj.
Mai exact, după cum puteţi şi vedea, cu ajutorul unor materiale inedite ca: seminţe de floarea soarelui, paste, acuarele sau mărgeluţe, vizitatorii îşi puteau exersa creativitatea contribuind la Colajul pe tema mişcării.
Dornici de a cunoaşte cât mai multe şi implicaţi cum ne ştiţi, am aflat şi despre proiectele pe care fundaţia le dezvoltă. Pe de o parte este vorba despre un proiect dedicat integrării în societate şi dezvoltării fireşti a tinerilor seropozitivi instituţionalizaţi. Pe de altă parte, este vorba de un proiect dedicat copiilor supradotaţi, cu potenţial intelectual ridicat proveniţi din familii defavorizate, cu risc de excluziune socială.
Creativi şi originali au fost şi cei de la Fundaţia Filantropică Metropolis care au creat accesorii handmade tare chic.
Ne-au povestit şi despre felul în care au ajutat prin intermediul Uniunii Europene, mai exact al unui proiect finanţat prin Tineret în Acţiune. I can, you can, let´s do more together” a adus în România o echipă de 7 voluntari din ţări membre sau afiliate UE care timp de 1 an trăiesc şi muncesc alături de copiii instituţionalizaţi în centrele fundaţiei. Folosind metode şi instrumente caracteristice artei participative şi planificând diverse evenimente, voluntarii străini îşi propun să combată discriminarea şi să promoveze o schimbare pozitivă în viaţa acestor copii.
La Tineret în Mişcare au fost şi concursuri cu premii pentru cei mai informaţi dintre vizitatori.
Trăgând cu ochiul şi vorbind cu voluntarii de la Euroquiz, am aflat spre exemplu faptul că Spania este cea mai căutată ţară din Uniunea Europeană pentru proiectele Erasmus. În funcţie de cultura generală şi cunoştinţele despre Europa, participanţii puteau câştiga pixuri, tricouri tematice sau USB-uri.
Tot de concursuri se ţineau şi cei de la ASLS (Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Limbi Străine) care îi premiau pe cei cu o cultură generală bogată. Mai mult, antrenau bună dispoziţie prin joculeţe antrenante sau treasure junting. Erau tare mândrii de proiectele lor şi îşi doreau ca tinerii să fie mai implicaţi.
Ştiaţi că ASLS organizează:
Campania umanitară Bianuală SMILE
Campanie de prevenire a cancerului de col uterin
Admiterea Online
Noaptea albă a bibliotecilor din Pitar Moş
Târgul Educaţiei
Cu asemenea proiecte, le înţelegem entuziasmul şi satisfacţia!
Într-un spaţiu mai puţin convenţional, i-am văzut şi ascultat şi pe cei de la Asociaţia Terre des Hommes. Energia lor, manifestată în cadrul unui atelier de percuţie: drumming ne-a dat o stare de bine. Prin muzică, vizitatorii erau încurajaţi să exploreze şi să-şi cunoască mai bine emoţiile şi sentimentele.
Din aceeaşi categorie,  ArtFusion şi Chance for Life au asigurat spectacolul de teatru forum.

Importantă în cadrul evenimentului a fost şi zona Proiectelor Vii. Despre proiecte europene aşa cum au fost ele simţite şi trăite.
Mulţi dintre voi ştiu despre programele europene Tineret în Acţiune, Erasmus, Comenius sau Leonardo Da Vinci. Noi le-am văzut concretizate în activităţi şi proiecte şi am primit informaţii despre ele, nu din manuale sau broşuri, ci de la persoane care ne-au împărtăşit din experienţa derulării unui astfel de proiect, lecţiile învăţate, oamenii pe care i-au întâlnit sau modul în care au fost schimbaţi în bine.
Astfel, am discutat cu cei de la Centrul de Resurse pentru Comunitate din Cluj Napoca despre proiectul: „C.A.R.E through volunteering- close, aware, responsible, engaged together” care constă într-un training de şapte zile care aduce împreună voluntari din 14 state membre sau afiliate UE. O parte dintre obiective sunt: promovarea voluntariatului ca instrument de încurajare a participării active a tinerilor, dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor, favorizarea cooperării internaţionale sau schimburi de experienţă între voluntari. Am aflat, de exemplu, faptul că în statele membre UE, activităţile de voluntariat sunt mai prezente, voluntarii sunt mult mai activi şi au mai multe pârghii de acţiune.
Căutând noi informaţii despre proiectele vii, am aflat mai multe şi despre F.O.R.T.E.S, un ONG de tip umbrelă cu 5 organizaţii colaboratoare.
Daniela, redactor în cadrul ONG-ului ne-a relatat despre 2 proiecte derulate de ei prin Tineret în Acţiune.
Un proiect nonformal privind democraţia participativă, cu tema instituţiei Parlamentului, iar cel de al doilea pe teatrul forum ca formulă de implicare socială, metodă folosită pentru incluziunea socială.
De la reprezentanţii Colegiului Tehnic „Costin D. Neniţescu” din Piteşti am aflat despre un proiect interesant şi util, derulat prin programul european de învăţare pe termen lung Leonardo Da Vinci. Un grup de 12 elevi din cadrul colegiului participă la un stagiu de instruire practică, cu calificările Tehnician Chimist de laborator şi Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului. De asemenea, proiectul a inclus şi un stagiu de practică derulat cu o şcoală parteneră din Germania. În urma participării la acest stagiu, elevii şi-au dezvoltat competenţele profesionale, lingvistice şi comportamentale.

Acestea sunt doar o parte dintre poveştile de la Tineret în Mişcare, un eveniment organizat cu scopul de a promova iniţiativa Tineret în Mişcare a Uniunii Europene.

Cu ce am rămas noi şi am vrea să vă transmitem şi vouă? Ei bine, ni s-a întărit convingerea că Uniunea Europeană nu este ceva îndepărtat sau abstract ci că prin proiectele şi fondurile pe care le pune la dispoziţie, prin implicare, dăruire şi perseverenţă, tinerii îşi pot construi un viitor solid. De asemenea, binele se poate înfăptui, de cele mai multe ori, prin lucruri şi acţiuni simple.

Dragi tineri, mişcaţi-vă, implicaţi-vă, ajutaţi-vă comunitatea şi pe voi înşivă!

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Instantanee ale evenimentului “Tineret în Mişcare” […]

Posteaza un comentariu