Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On March - 12 - 2014

Comisarul European pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou a lansat la Bucureşti, noul program de finanţare Erasmus .

Prin intermediul acestui nou program european de finanţare pentru educaţie, formare, tineret şi sport, 120000 de români vor primi burse care le oferă posibilitatea de a studia, de a urma cursuri de formare sau de a participa la activităţi de voluntariat în străinătate.

20140311-bucharest_02_copyRomânia va primi aproape 52 de milioane de euro în 2014 în cadrul programului Erasmus , ceea ce reprezintă o creştere cu 11% comparativ cu finanţarea primită anul trecut prin programul pentru învăţare pe tot parcursul vieţii şi Tineret în Acţiune. Nivelul acestei finanţări va creşte în fiecare an, până în 2020. De asemenea, ţara noastră va beneficia şi de bursele Jean Monnet pentru studii privind integrarea europeană şi pentru proiecte transfrontaliere de sport.

La nivelul întregii Uniuni Europene, bugetul programului Erasmus pentru următorii şapte ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de bugetul perioadei anterioare 2007-2013.

Noul program de finanţare este lansat într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic. Aproximativ şase milioane de tineri europeni sunt şomeri, 185000 dintre aceştia fiind români. Conform Eurofound, 14 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu casino online sunt încadraţi profesional şi nu urmează un program educaţional sau de formare. Această inactivitate prelungită sporeşte riscul de sărăcie, excluziune şi marginalizare socială.

În acest context, Erasmus va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri şi va oferi noi oportunităţi de mobilitate pentru învăţare non-formală. În plus, calitatea şi relevanţa sistemelor de educaţie, formare şi sport va fi îmbunătăţită prin sprijinirea personalului didactic şi a formatorilor.

Cine vor fi beneficiarii noului program Erasmus ?

   • 2 milioane de studenţi din învăţământul superior care vor avea posibilitatea să studieze sau să urmeze cursuri de formare în străinătate, inclusiv în cadrul a 450000 de stagii;
   • 650000 de ucenici şi tineri care urmează cursuri de formare profesională vor primi burse ca să studieze, să urmeze cursuri de formare sau să lucreze în străinătate;
   • 800000 de profesori, formatori, membri ai personalului didactic şi animatori de tineret care vor putea preda sau urma cursuri în străinătate;
   • 200000 de masteranzi care urmează un ciclu complet de studii în altă ţară vor beneficia de garanţii de împrumut;
   • peste 25000 de studenţi care vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat;
   • peste 500000 de tineri care vor putea lua parte la activităţi de voluntariat în străinătate sau la schimburi de experienţă;
   • 125000 de şcoli, instituţii de învăţământ, organizaţii pentru tineret şi întreprinderi vor primi finanţare pentru a institui 25000 de parteneriate strategice.

Datele privind noile direcţii de dezvoltare ale programului sunt îmbucurătoare şi reprezintă o şansă pentru a imbunătăţi situaţilor tinerilor europeni. Aşa cum declara şi Comisarul Androulla Vassiliou, în cadrul conferinţei de la Bucureşti, programul Erasmus va continua să deschidă minţi şi să schimbe vieţi, ajutându-i pe tineri să-şi recapete încrederea în ei înşişi.

Informaţii şi fotografii: www.ec.europa.eu

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse, Highlighted

Posteaza un comentariu