7671 de voluntari din întreaga lume lucrează împreună pentru o mai bună dezvoltare a ţărilor, din Asia până în America sau din Europa până în Africa, ei fac progrese şi ajută la dezvoltarea comunităţilor, a educaţiei, a tineretului, a mediului sau a sănătăţii. Acţiunile lor pot fi rezumate în două cuvinte semnificative : Peace Corps.
Peace Corps a luat naştere în anul 1961, din iniţiativa preşedintelui John F. Kennedy, în scopul promovării păcii mondiale şi a prieteniei, prin oferirea de voluntari americani dornici de a contribui la dezvoltarea socială, economică şi umană a ţărilor gazdă. Începând de atunci aproapte 200.000 de americani au servit 139 de ţări.
PEACE CORPS ROMÂNIA
După cum unii dintre voi probabil ştiaţi, România este una dintre ţările care beneficiază de ajutorul Peace Corps, începând din anul 1991, când 18 traineri au sosit în ţară pentru a iniţia un orfeliniat, iar în anul 1992 a luat start proiectul TEFL, care constă în predarea limbii engleze ca limbă străină.
“Am învăţat de la voi lucruri total diferite faţă de ceea ce credeam înainte. Că americanii sunt oameni care îşi iubesc tradiţiile, se ajută unul pe celălalt şi îşi iubesc ţara şi diversitatea ei. Nu sunt nişte oameni cu inima rece pierduţi printre zgârie-nori care se gândesc doar la cum să câştige bani, ideea de vis american a fost înţeleasă greşit în România. Pe mine, m-aţi învăţat că drumul spre succes nu implică numai ambiţie şi noroc, ci si foarte multă muncă” este părerea unui român care a beneficiat de trainingurile si ajutorul Peace Corps Romania, în timp ce mulţi alţii afirmă că au învăţat multe lucruri practice şi folositoare pentru viitor, lucruri de care nu mai auziseră de niciunde şi de asemenea au conştientizat că viaţa lor merită să fie frumoasă, nu doar suportabilă.
Steve Manio, un voluntar Peace Corps ne împartăseşte povestea sa din România, unde a ajutat la dezvoltarea comunităţilor rome.
“Când am început să lucrez la Agentia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost puţin stresant, intrând în mediul tipic de voluntar : nimeni nu ştia ce e cu mine şi ce fac. Sediul din Bucureşti a solicitat un voluntar pentru biroul din Mehedinţi, fără vreo indicaţie clară despre ce trebuie voluntarul să facă.
Aşadar, la început am fost aşezat într-un birou cu alţi trei oameni, uitându-ne pur şi simplu unul la altul. Cu timpul, am început să mă implic în dezvoltarea comunităţii şi am devenit interesat de a lucra cu romii.
Am vizitat diferite şcoli, am vorbit cu copiii despre diferenţele dintre români şi americani, i-am învăţat despre sărbătorile americane ( Halloween-ul le-a plăcut cel mai mult, datorită bomboanelor), am făcut schimburi şcolare cu ajutorul webcam-urilor din sălile de clasă. Am folosit româna mea slabă pentru a-i atrage şi amuza pe copii. Deşi mă corectau, rămâneau atenţi.
Agenţia mea ştia că sunt interesat să lucrez cu romii, aşa că au început să mă ia in diverse excursii unde am început să intru în vorbă cu ei şi să fac un recensământ al persoanelor cu nevoi sociale. Apoi, am mers la o conferinţă a Uniunii Europene ( în română,desigur) unde nu cred că am înţeles mai mult de 15%din ceea ce s-a vorbit, însă am cunoscut un reprezentant al romilor şi am discutat despre a începe un proiect comun. Acesta a invitat încă 4 voluntari Peace Corps într-o excursie de cunoaştere despre romi şi comunităţile acestora, dar şi ei au învăţat despre noi. A fost o şansă de a experimenta comunitatea de romi în profunzime.
Turul a fost un real succes şi curând am început să lucrez cu o comunitate din zonă. Am început prin a vizita şcolile şi încerca să suplinesc neajunsurile şi ulterior am constatat că este nevoie urgentă şi de un centru medical şi de igienă. În prezent, încearcă să dezvolte site-ul pentru un voluntar viitor.
Fiind invitat la o altă conferinţă despre romi, unde am ţinut şi un discurs, am avut ocazia să cunosc un alt reprezentant al romilor, care a sponsorizat centrul medical şi orice alt proiect care ar putea duce la o bună dezvoltare a comunităţii.”
Dacă v-am stârnit curiozitatea şi doriţi să aflaţi mai multe despre Peace Corps sau chiar să vă implicaţi, găsiţi aici mai multe detalii : http://www.peacecorps.ro/