Ne place să scriem despre voluntariat, asta este clar. Ne impresionează și ne ating inițiativele din acest domeniu și ne face plăcere să citim că voluntariatul este văzut tot mai bine. Cititisem de curând un articol de pe un blog personal, care începea cu următoarea propoziție: „Este timp pentru orice și un anotimp pentru fiecare activitate.” Vrem să credem că acest lucru se poate aplica pentru oricine și pentru orice activitate, așa că spunem și noi că este un timp și pentru voluntariat în viața fiecăruia.
În principal, oamenii care fac voluntariat sunt preocupați de ceilalți din jurul lor, sunt oameni altruiști care doresc să împartă câte puțin din timpul lor liber cu ceilalți. Însă nu doar acestea sunt motivațiile din spatele pasiunii oamenilor pentru voluntariat.
Studiile arată că primele cinci motivații ce stau în spatele implicării oamenilor în activități de voluntariat sunt următoarele:
- Valorile morale. În primul rând, prin a fi voluntar ne arătăm, așa cum spuneam și mai sus, grija și preocuparea pentru ceilalți din jurul nostru, pentru societatea în care trăim. Mai mult, voluntariatul poate fi privit și prin a fi recunoscător pentru viața pe care o duci și a oferi drept recunoștință aceleși lucruri și pentru alții.
- Grija pentru comunitate. În general, sunt persoane care practică voluntariatul tocmai pentru că le pasă de comunitatea în care trăiesc și de grupurile care se dezvolta acolo.
- Creșterea stimei de sine. Chiar dacă nu vă vine să credeți, pentru mulți voluntariatul funcționează asemeni unui instrument foarte bun de a te face să te simți mai bine, mai util societății. Fiind în mijlocul unei probleme și ajutând la rezvolvarea acesteia te ajută nu numai să te simți mai bine, ci și să te eliberezi de presiune și de stres.
- Înțelegerea celor din jur. Mai mult, când practici voluntariatul și te implici în acțiuni ce presupun empatizarea cu valorile altora și cu nevoile altora, ajungi să ai o mai bună înțelegere a celor din jurul tău și a felului cum privesc aceștia lumea. În felul acesta, un voluntar poate deveni mult mai deschis și mult mai atent la cei din jurul său, fiind un om cu mintea flexibilă și deschisă, care nu judecă după aparențe și are o privire de ansamblu asupra problemelor.
- Dezvoltare personală. Voluntariatul este o bună metoda de a te schimba tocmai pentru că ai ocazia să cunoști oameni noi care pot deveni o inspirație pentru tine, dar mai important, poți aduna cunoștințe și îți poți dezvolta multe skill-uri care îți pot folosi într-o viitoare carieră. În plus față de asta, multe companii sunt tot mai preocupate de implicarea candidaților în acțiuni de voluntariat.
Este clar că voluntariatul nu se reduce doar la aceste cinci beneficii sau motivații. Sunt convinsă că nu trebuie să vorbesc prea mult despre plăcutul sentiment pe care îl ai după e termini cu o acțiune și te uiți în urmă la rezultate: te cuprinde o fericire enormă care se manifestă discret dar care îți readuce energia pozitivă și te face să ai încredere în tine.
Încurajatoare sunt și alte studii făcute în Marie 2010 de către UnitedHealth Group And Volunteer care arată că:
41 % din oamenii intervievați au participat la acțiuni de voluntariat
52% din cei care au participat la acțiuni, fac acest lucru în mod regulat
45% din voluntari au oferit 50 de ore pe an din timpul lor pentru acțiuni de voluntariat
De asemenea, un alt studiu arată că activitățile de voluntariat cele mai îndrăgite au fost:
– 26% Fundraising
– 21 % Colectarea și distribuirea de hrană
– 20 % Activitățile de învățare
Cu toate aceste informații despre vountariat, mai sunt câteva sfaturi pe care dorim să le oferim pentru cei care doresc să se apuce de voluntariat.
În primul rând, gândiți-vă la motivația pe care o aveți. Este foarte importantă pentru că motivația este cea care ne arată drumul către ceea ce facem. Mai mult, motivația este cea care nu ne permite să ne lăsăm atunci când lucrurile nu ies așa cum am plănuit.
Apoi, este foarte important să vă alegeți domeniul în care doriți să faceți voluntariat. Gândiți-vă la pasiunile voastre, la ceea ce vă place să faceți. În acest fel, veți reuși să îmbinați două lucruri.
Gândiți-vă la ce abilităţi aveți și cum puteți să vă folosiți de ele pentru a fi mai eficient în munca pe care doriți să o faceți.
În final, disponibilitatea își va spune cuvântul deoarece este un parametru foarte important. Înainte de a alege o anumită activitate, gândiți-vă și dacă timpul vă permite.
Acestea sunt doar câteva sfaturi din partea noastră, deși ar mai fi multe de spus. Vă dorim succes în orice activitatea vă veți hotărî să luați parte, iar dacă aveţi vreo întrebare legată de voluntariat, suntem aici să vă răspundem.
P.S. Avem noi năstruşnica idee de a forma cea mai mare comunitate de voluntari pe Facebook, dacă vrei să ni te alături, te aşteptăm aici.