Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Adoptă o casă la Roşia Montană | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On August - 28 - 2012

Pentru Roşia Montană şi comunitatea ei, luna august a fost plină de evenimente dedicate protejării moştenirii naturale şi istorice, dar şi prezentării de soluţii viabile pentru dezvoltarea durabilă a regiunii: Festivalul cultural şi ecologic FânFest aflat la cea de a 7-a ediţie, inaugurarea unor expoziţii de fotografii sau prezentarea la Sibiu a unui film documentar despre soarta localităţii confruntată cu o iniţiativă de amploare privind exploatarea minieră pe bază de cianuri.

În acest context, într-un efort de salvare şi conservare a patrimoniului cultural de la Roşia Montană, asociaţiile Alburnus Maior şi ARA-Arhitectură.Restaurare.Arheologie au lansat, la începutul lunii august, programul Adoptă o casă la Roşia Montană”. Ca urmare a deteriorării unor case şi monumente istorice cauzată de lipsa resurselor financiare sau dezinteres din partea autorităţilor locale sau centrale, proiectul îşi propune să reunească eforturile membrilor comunităţii locale, proprietari de clădiri istorice şi organizaţii din ţară sau din străinătate dispuse să susţină procesul de restaurare şi valorificare turistică a patrimoniului de la Roşia Montană.

Prin intemediul site-ului www.adoptaocasa.ro se va crea puntea de legătură şi vor fi prezentate informaţii privind fiecare obiectiv ce urmează a fi restaurat, evaluarea stării de conservare sau costurile necesare lucrărilor. În paralel, vor fi organizate prezentări publice, sesiuni de pregătire, informare şi consultanţă de specialitate şi ateliere de conservare cu meşteri,  lucrători locali şi voluntari. Pe termen lung, programul îşi propune să restaureze clădiri istorice valoroase, să le redea comunităţii şi să ofere proprietarilor posibilitatea de a le valorifica şi promova prin includerea în circuitul turistic.

Primul stagiu de voluntariat din cadrul programului Adoptă o Casă la Roşia Montană s-a desfăşurat, între 3-16 august, cu sprijinul Service Civil International Romania. 17 voluntari din 10 ţări europene (Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Polonia, România şi Spania) au participat la lucrări de conservare şi restaurare a unor clădiri istorice din Roşia Montană : o casă tradițională din piatră și lemn, casa parohială și biserică unitariană din secolul XVIII, precum și o casă specifică burgului semi-urban din Piața Centrală.

Cei pasionaţi de istorie, arhitectură sau dedicaţi cauzei salvării Roşiei Montane, se pot înscrie în programul de voluntariat şi pot participa activ la proiectele de conservare. Binevenite sunt şi donaţii de unelte şi materiale de construcţie necesare realizării lucrărilor, servicii de proiectare, studii geo-tehnice sau sume de bani. Mai multe informaţii suplimentare pentru cei care doresc să se implice sau să dea o mână de ajutor sunt disponibile pe site-ul campaniei.

Informaţii şi fotografii preluate de pe site-ul www.adoptaocasa.ro.


Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu