Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On May - 5 - 2012

Eşti încă student şi (de obicei) fără bani de investit în viitoarea carieră? Sau ai absolvit deja şcoala şi eşti unul din miile de clienţi ai agenţiilor de recrutare sau ai târgurilor de joburi? Ai un CV interesant, recomandări, specializări care să te scoată din detaşamentul celor mulţi asemenea ţie?

Dacă nu, şi te tot învârţi în cercul vicios debutant – fără experienţă – fără şanse de job, atunci e o problemă la mijloc. Poate că ar trebui să iei în considerare formările gratuite, mentoratul şi internship-ul. Toate sunt căi sigure către succesul mult-visat în carieră, iar investiţia ta este doar dorinţa de muncă, implicarea şi spiritul voluntar şi / sau intreprinzător.

• În materie de formări, cursuri, training-uri gratuite găseşti o ofertă educaţională bogată, care parcă aşteaptă să fie exploatată. De regulă, este vorba despre cursuri de specialitate în varii domenii, finanţate prin programele Uniunii Europene, pentru toate regiunile României, iar acest tip de cursuri nu solicită diploma de absolvent de studii superioare, ci doar de bacalaureat.

Fie că eşti interesat de antreprenoriat sau management, de publicitate / comunicare, agronomie, contabilitate / expertiză accesare finanţări samd, o simplă căutare pe internet îţi va oferi soluţia optimă.

Avantajul tău este că ai timp la dispoziţie de investit în cursuri care se vor finaliza cu un atestat recunoscut pe piaţa muncii. În plus, poţi cunoaşte diverşi oameni, dintre colegii de curs sau dintre formatori care se pot constitui în baza ta de contacte utile. Nu se ştie niciodată când ai nevoie de o colaborare, o recomandare sau un sfat colegial.

„Un strateg fără atenţie la detalii ar trebui să se reprofileze, fiindcă în strategia publicitară detaliul face diferenţa. Dacă nu ne crezi, ţi-o demonstrăm noi, la Think Strategy 7.

Think Strategy este singura şcoală gratuită de strategie, pentru studenţi. Timp de două săptămâni vei participa alături de încă 23 de tineri, pasionaţi de strategie ca şi tine, la o serie de workshopuri ţinute de profesionişti din publicitatea românească ”, sună anunţul celor de la http://www.advicestudents.ro/, care oferă în modul cel mai creativ, în această perioadă, celor pasionaţi de publicitate şi strategii de comunicare, proiectul http://thinkstrategy.ro/.

• Dacă ai trecut deja prin nişte formări serioase şi printr-o dezvoltare personală / ”personal branding” care te-au dus la alt nivel, poţi aborda varianta mentoratului. Ai două variante: fie este vorba despre un specialist cu prestanţă şi autoritate în domeniul lui, care te poate sfătui, cineva cu care ai rezonat şi te poate ghida în direcţia dorită, fie este vorba despre programe de mentorat care au ca finalitate concurs de proiecte cu premii care reprezintă o finanţare de start pentru ideea / planul tău de viitor.

Acestea sunt oferite de asociaţii profesionale care investesc educaţie de top, consultanţă, coaching şi pe deasupra dau şi banii de ”start-up” . Sunt chemaţi acei tineri cu potenţial şi iniţiativă, care se vor regăsi în curând pe lista de angajaţi a marilor companii.

Parcurgerea unui asemenea stagiu echivalează cu un punct forte în CV şi chiar face diferenţa la recrutare şi angajare. Ingredientele ”secrete” care nu trebuie să lipsească aici sunt determinarea de a merge spre succes, inteligenţa emoţională – ştiinţa de a relaţiona, ca şi atenţia la oportunităţi.

”De câte ori ai simțit nevoia până acum de a avea pe cineva lângă tine care să îți ghideze pașii către succes? Un sfat primit la momentul potrivit, un imbold spre depășirea propriilor limite sau o încurajare fac parte din drumul sinuos către realizarea chiar și a celor online casino mai îndrăznețe vise!

Până pe 20 mai 2012 te provocăm să aplici pentru unul dintre cele 50 de locuri din cadrul programului de mentorat Mentorship for Success. Tot ce trebuie să faci este să trimiți un CV însoțit de formularul de înscriere completat pe adresa de e-mail mentorship@mygrasp.org. Aplicațiile trebuie să reflecte atât viziunea ta pe termen scurt și mediu în ceea ce privește propria evoluție academică sau profesională, cât și relevanța pe care o acorzi unui program de tipul mentor/mentorat. Formularele de aplicație pot fi descărcate de pe www.mentorship.mygrasp.org .

În ediția 2012, Mentorship for Success se axează pe domeniile: Business, Comunicare/Jurnalism, Inginerie/IT, Medicină, Arte, Arhitectură/Urbanism și Științe Politice. Odată admis în program, vei forma o echipă cu un mentor din domeniul de activitate ales, punând bazele unei relații personale și profesionale axate pe transferul de cunoștințe și expertiză, pe o perioadă de 6 luni”, anunţă cei de la GRASP (Global Romanian Society of Young Professionals).

Mentorship for Success este un program ce oferă tinerilor români cu potenţial, sprijin în formarea unei viziuni de succes şi acces la resurse şi informaţii cu privire la oportunităţile de studiu şi carieră din România şi/sau din străinătate.
• Nu în ultimul rând poţi apela la varianta internship-ului. De acord că cele mai multe oferte de acest gen nu vor aduce şi bani, pentru început, dar sunt o oportunitate de nepreţuit ca experienţă de lucru într-un mediu profesional ”real”. În funcţie de seriozitatea ta, stagiul se poate încheia cu oferta de angajare în acel loc sau cu o recomandare importantă în CV.

Internship-ul dezvăluie în primul rând informaţii despre realitatea de dincolo de manualele şi băncile şcolii, dar şi oferă diverse training-uri de specialitate ”din partea casei”, pe care altfel le-ai face contra cost. Şi, de multe ori, sunt făcute cu profesionişti de la care poţi învăţa realmente, sau, de ce nu, de către viitorul tău manager de departament. Este o experienţă valoroasă, pe care nici cea mai bună teorie nu o poate echivala.

De asemenea, la capitolul experienţă bună de trecut în CV sunt şi activităţile de voluntariat în varii ONG-uri care, la rândul lor, oferă stagii de internship în domeniile lor de interes. Poate că o instruire în lucrul şi terapia cu copii cu dizabilităţi, ca asistent manager de proiect HR sau coordonator de activităţi PR şi Comunicare în cadrul unei asociaţii – este exact ceea ce căutai pentru specializare şi practică în domeniul tău.

„Studenţii ieşeni şi nu numai sunt invitaţi să aplice pentru un internship de şase luni la British Council Iaşi.

Sunt aşteptaţi să se înscrie tinerii activi şi interesaţi să se implice în activităţi de voluntariat, timp de 3-4 ore pe zi, de luni până vineri.
Cei selectaţi vor avea posibilitatea de a vedea cum este să lucreze într-un centru cultural: interacţiune cu clienţii, asistenţă la bibliotecă, în administrarea de examene internaţionale şi la diferite evenimente.

Termenul limita pentru aceste aplicatii este 10 mai, iar acestea trebuie trimise in engleza la adresa bc.iasi@britishcouncil.ro”, anunţă British Council Romania, http://www.britishcouncil.org/ro/romania-about-employment.htm.

Oferta e mare, piaţa e foarte diversificată şi zilnic apar în acest domeniu noi şi noi oportunităţi. Mai mult, există cerere de oameni serioşi, puşi pe muncă, entuziaşti să înveţe meru lucruri noi. Totul depinde de tine! Succes!

Link-uri utile:

http://www.cursurigratuite.com/
http://cautacurs.ro/
http://www.antreprenoriatfeminin.ro/
http://www.facebook.com/proiecte
http://mentorship.mygrasp.org/s-a-dat-startul-inscrierilor-in-programul-mentorship-for-success/
http://www.romaniapozitiva.ro/transilvania/15-mai-ultima-zi-de-inscriere-la-conferintei-de-atragere-de-fonduri/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed: RomaniaPozitiva (Romania Pozitiva)
http://ffff.ro/proiecte/biblioteca/#.T6RJFHp-rl8

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. Iza says:

    Super articol!! Acum am o energie si chef de munca!!!

Posteaza un comentariu